Scholingsleider legt technische details van Hansgrohe producten uit

Kranen toegelicht

Wat wilt u weten over de moderne badkamer?

3-gats mengkraan, inbouwmontage, staande kraan – dat zijn vaktermen op onze website. Hansgrohe legt uit welke informatie daarachter steekt en hoe die u helpen bij het plannen van de badkamer. Wees niet bang, u hoeft geen vakjargon te leren. We willen dat u doelbewust bij de badkamer van uw dromen uitkomt: gedetailleerde informatie en technische aanwijzingen helpen u ook om in het gesprek met de dealer sneller uw doel te bereiken.

Hier vindt u alle wetenswaardigheden rondom onze producten:

Categorieën

Selecteer een categorie uit de lijst

Kranen

Thermostaat, thermostatische mengkraan

Een kraan die de temperatuur voor u bepaald, zonder dat u hoeft te mengen. Met een greep voor de temperatuurinstelling en een greep voor de volume-instelling. Veilig dankzij een temperatuurstop: om het water warmer dan 38 of 40°C te krijgen moet een knopje ingedrukt worden. Ook worden temperatuurschommelingen door de thermostaattechniek tegengegaan. Een thermostaat is milieuvriendelijk omdat de temperatuur snel wordt ingesteld. Opbouwthermostaten zijn meestal voorzien van een bespaarknop: om de volledige waterdoorstroom te bereiken moet een knopje ingedrukt worden. Thermostaatkranen zijn zowel als opbouwkraan maar ook als inbouwkraan voor douche en bad verkrijgbaar. Ook een badrandthermostaat behoort tot de mogelijkheden. Een opbouwthermostaat in combinatie met een hoofddouche en losse handdouche wordt een Showerpipe genoemd. Voor langdurig comfortabel gebruik is onderhoud van de thermostaat belangrijk.

Ontdek de thermostaten van Hansgrohe en Axor.

 

Eéngreeps mengkraan, éénhendel mengkraan

Eén greep voor beide: temperatuurinstelling en volume van de straal – handig met één hand te bedienen. De ééngreeps mengkraan is snel, omdat de intuïtief gekozen stand van de greep meestal al de ideale mengverhouding oplevert. Waterhoeveelheid en -temperatuur worden, al naargelang de greepvariant, door kiepen, draaien en naar voor trekken ingesteld. De snelle weg naar de gewenste temperatuur maakt de mengkraan ook milieuvriendelijk, omdat bij het uitproberen maar een kleine hoeveelheid water ongebruikt wegstroomt.

Ontdek de Hansgrohe ééngreeps mengkranen.

Axor Citterio M Einhebelmischer

Highriser wastafelmengkraan

Een wastafelmengkraan, meestal ééngreeps mengkraan, met hoge uitloop. In de regel nodig voor opzetwaskommen, wanneer de mengkraan niet direct op het keramiek maar achter of naast de wastafel gemonteerd is. Om het water in een comfortabele afstand in de kom te laten stromen, moet de schacht iets langer zijn, dat betekent: duidelijk hoger dan de rand van de waskom. Aangezien deze verschillende afmetingen hebben, bieden we bij sommige series meerdere hoogtes voor Highrisers aan. Een Highriser zorgt voor optimaal comfort en ruimte. Verander uw badkamer in een ComfortZone!

De Highriser-modellen vindt u bij de ééngreeps wastafelmengkranen.

Axor Citterio M Highriser

Tweegreeps mengkraan, 2-greeps mengkraan

De tweegreeps mengkraan wordt met beide handen bediend. Een hendel of draaigreep links en eentje rechts aan de schacht van de kraan regelen warm en koud water. Daarin is hij vergelijkbaar met de driegats mengkraan, waarbij de bedieningselementen echter los van de uitloop, links en rechts, zitten. Beide mengkranen komen tegemoet aan een bepaald stijlgevoel. Ze passen, meer dan de ééngreeps mengkraan, bij een traditionele voorstelling van de badkamer en worden graag toegepast in klassieke badkamers. De techniek is natuurlijk van modern niveau. Omdat men minder snel de gewenste mengverhouding krijgt, verbruikt de tweegreeps mengkraan in de regel meer water dan een ééngreeps mengkraan.

Ontdek de Hansgrohe tweegreeps mengkranen.

Axor Montreux Zweigriffarmatur

3-gats wastafelmengkraan, 3-gats mengkraan, driegats mengkraan

Een hendel of draaiknop voor warm water links, een voor koud water rechts, daartussen de uitloop, op zichzelf staand: een klassiek beeld van de ontmoeting met water in de badkamer. Daarom wordt de driegats mengkraan graag ingezet in klassieke badkamers. Maar ook moderne vormen passen in deze productcategorie. De term herinnert eraan dat voor de montage drie gaten in wastafel of waskomrand nodig zijn.

Axor Urquiola 3-Loch Waschtischarmatur

Steeds vaker zien we de driegats mengkraan echter ook op de wand – bijna altijd in combinatie met een voorwandsysteem. In dat geval blijven wastafel en keramiek onaangetast en zijn eenvoudiger te reinigen. De bedieningselementen zijn inclusief uitloop boven de waskom gemonteerd. De uitloop moet daarvoor (al naargelang het soort waskom) navenant zijn ontworpen.

Axor Urquiola 3-Loch Waschtischarmatur Unterputz

Een schone basis vindt de driegats mengkraan op de montageplaat waarmee hij in veel gevallen op wastafel of wand geïnstalleerd wordt. De plaat dekt oneffenheden in de ondergrond af en is tevens een zeer decoratief detail. In plaats van de eendelige plaat, die onder alle drie de kraandelen ligt, kunnen ook rozetten worden ingezet. Ook die dienen er soms toe, kleine fouten achter de kraan te compenseren. Ze vormen echter ook een mooie overgang tussen de kraan en zijn basis – of dat nu tegels, stucwerk of de wastafel zijn.

Nog een toepassing voor de driegats mengkraan is het bad – hier echter bij voorkeur in de variant als 4-gats mengkraan inclusief handdouche (zie onder). 

Ontdek de Hansgrohe driegats mengkranen.

4-gats badrandmengkraan, 4-gats tegelrandmengkraan, 4-gats mengkraan

Watertechniek op de badrand: warm- en koud water, de baduitloop en de aansluiting voor de slangenset van de handdouche – dat zijn vier gaten. In de badrand of in de tegels van de gemetselde badomranding.
De 4-gats badmengkraan gaat in de regel gepaard met een decoratieve plaat, waarop alles in een rij is gerangschikt. Men kan in plaats daarvan echter ook rozetten als overgang tussen mengkraan en montagebasis inzetten. In dat geval kan voor de handdouche een andere afstand tot de overige mengkraan worden gekozen. Beide soorten – plaat of rozet – compenseren ook oneffenheden en kleine foutjes in de ondergrond van bad of tegels.

Ontdek de Hansgrohe 4-gats mengkranen.

Axor Citterio M 4-Loch Wannenrandarmatur

Elektro-wastafelmengkraan, elektronische mengkraan, contactloze mengkraan, mengkraan met sensortechniek

Hij weet wat wij willen: waterhoeveelheid en temperatuur zijn vooraf ingesteld en starten zodra we de elektronische mengkraan naderen. Bij één variant van deze sensormengkraan kan men de temperatuur via een kleine bedieningshendel regelen. Een infraroodsignaal laat het water stromen wanneer de handen tot op enkele centimeters bij de uitloop komen – en stopt het automatisch wanneer men zich verwijdert. De elektronica werkt op batterijen in het kraanhuis of door middel van netspanning. De elektronische mengkranen besparen water en zijn vaak te vinden in openbare ruimtes omdat ze onbedoeld lang stromen van water verhinderen.

Ontdek de vele soorten elektronische wastafelkranen van Hansgrohe.

Metris S Elektronik-Waschtischmischer

Toiletkraan

In het toilet is vaak geen warm water aansluiting beschikbaar. Dan is een toiletkraan de juiste keuze. U opent en sluit de kraan eenvoudig met één draai aan de greep. 

De toiletkranen van Hansgrohe vindt u bij de wastafelkranen.

Axor Citterio M Standventil

Opbouwmengkraan, opbouwmontage

De hele mengkraan is zichtbaar – behalve de toevoerleiding in de wand. De in de kraan geïntegreerde mengtechnologie plus bedieningselementen en uitloop zijn compleet op wastafel of wand gemonteerd. Dat kan gewenst zijn, omdat het de techniek duidelijk presenteert en zo harmonieert met de stijl van de badkamer. De opbouwmengkraan is in de regel de voordeligere variant in vergelijking met inbouwtechniek, hij is echter wel meer aanwezig. De extra elementen op de wand worden door veel gebruikers als storend ervaren, vooral in de douche. Bij het renoveren of bij het verbouwen van een badkamer kan opbouw het enige alternatief zijn, omdat geen leidingen in de wand gelegd mogen of kunnen worden. Ontdek de Hansgrohe badmengkranen en douchemengkranen voor op de wand.

Talis S² Einhebel-Waschtischmischer Aufputz

Inbouwmengkraan, inbouwmontage

Van de kraan is alleen nog het bedieningsoppervlak zichtbaar: grepen, uitloop, omstelknop en eventueel bediening voor de thermostaat. De eigenlijke techniek van de inbouwmengkraan verdwijnt in de wand – onder het stucwerk of achter de tegels. De wand is in moderne gebouwen vaak als niet dragende wand uitgevoerd en maakt het mogelijk, mengtechniek in de vorm van een inbouwdeel in de wand te gebruiken. Of de wand is sowieso een voor badkamers typische voorwand met holle ruimtes. Laat u goed adviseren of het mogelijk is om de mengtechniek, oftewel een inbouwdeel, in de wand te plaatsen. Aangezien de meeste techniek in de wand verdwijnt, zorgt inbouwinstallatie in de badkamer voor een opgeruimde optiek. Niets stoort, de ruimte onder de douche is er puur voor het genot.

Axor Citterio M Einhebel-Waschtischmischer Unterputz

Op de grond staande mengkraan, vrijstaande badmengkraan

De mengkraan wordt op de vloer gemonteerd en krijgt van hieruit ook zijn water. Bedieningsgrepen of -hendels, uitloop (baduitloop) en meestal ook nog een aansluiting voor de handdouche, zitten aan het bovenste buiseinde van de circa één meter hoge, op de grond geplaatste mengkraan. Deze wordt bij voorkeur naast vrij geplaatste baden toegepast, waarbij toevoer en bediening op de wand niet voor de hand liggen, omdat die te ver weg staat. Voorwaarde is dat de leidingen in de vloer liggen en de mogelijkheid, de basis voor de hoge staande mengkraan – het inbouwdeel – stevig in de vloer te verankeren.
De op de grond staande mengkranen vindt u bij de badmengkranen.

Axor Starck Einhebel – Wannenmischer bodenstehend

Brugmengkraan

Een variant van de tweegreeps mengkraan is de brugmengkraan, die tevens een tweegats mengkraan is. De watervoering van links en rechts wordt niet in een kardoes of mengkogel binnenin de mengkraan gemengd maar stroomt in de waterkraan samen. Deze is in het midden van de zichtbare verbinding tussen warm en koud geplaatst – vandaar de relatie met brugoptiek. Zo nu en dan tref je de brugmengkraan ook in de keuken aan, waar hij bijvoorbeeld op een nostalgische porseleinen gootsteen staat.

Axor Montreux Brückenarmatur

Waskom

Typologie: waskom ontmoet wastafel

Kom, schotel, bak: hoe wij water bij onze wastafelruimte tegemoet treden, is individueel verschillend. Technische kenmerken en taalgebruik dragen bij aan de rijkdom aan begrippen. Hier vindt u een typologie van de objecten waaruit wij water in de badkamer putten.

Kommen met een geringe breedte worden met waskom aangeduid, vanaf 60 cm gelden ze als wastafels. Voor waskom is ook de aanduiding wasbak gangbaar. Handwasbakken zijn vrijwel altijd duidelijk kleiner en aan de wand gemonteerd, daarom is hier alleen sprake van een bak.

Daarnaast maakt de vakman bij de kommen, bakken en wastafels onderscheid aan de hand van de manier van monteren. Als de kom op een badkamermeubel of een plaat gemonteerd wordt, en beide elementen kunnen onafhankelijk van elkaar worden gekozen, dan is het een opzetwaskom of opzetbak. Bij de grotere modellen spreekt men van inbouwwastafels.

Waskom/wastafel wandhangend

De kom is aan de wand gemonteerd en rust niet op een meubel of plaat. Een veel voorkomende vorm is de waskom met brede rand respectievelijk planchet vlak met de wand, waarop de kraan is geplaatst:

De wastafel zit vlak op de wand. Op de keramiek een Hansgrohe Metris ééngreeps wastafelmengkraan.

de wandhangende kom – of de aan de wand gemonteerde wastafel – kan echter ook gecombineerd worden met een wandmengkraan. Deze combinatie geldt als zeer handig en hygiënisch. De wandmengkraan is zelfs vereist wanneer het design zoals bij de Axor Urquiola collectie geen randen of planchetten rondom de kom heeft die breed genoeg zijn om een kraan erop te plaatsen.

Axor Urquiola waskom, wandmontage

Kommen voor de wandmontage verschillen qua constructie van opzetkommen: de achterzijde heeft een speciale wandaansluiting die montage zonder voegen mogelijk maakt en tegelijkertijd de bevestigingen bevat. Bij porseleinen kommen is deze achterzijde niet geglazuurd opdat hij volledig vlak op de wand ligt.

Axor Bouroullec wandhangende wastafel en ééngreeps wastafelmengkraan opbouw

Een wandhangende Axor Bouroullec wastafel van mineraalmarmer heeft eveneens een vlakke wandaansluiting. Daartoe biedt het innovatieve design planchetten die geheel individueel gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld voor accessoires.

Ontdek alle Hansgrohe waskommen.

Opzetwaskom, wasbak, wasschotel

De opzetwaskom en vooral de vrij op een console of een meubel geplaatste waskom zijn optisch zelfstandig. Vaak wekken ze de indruk dat men ze weg kan dragen. Vanwege de aansluitingen is dit echter niet mogelijk. Een verschil met de gebruikelijke wandhangende waskommen (zie boven) schuilt ook in de manier van water toevoeren: op de rand van de kom kan geen kraan gemonteerd worden. Deze is apart achter of naast de kom op het meubel of de console geplaatst. Om ervoor te zorgen dat de uitloop van de kraan over de rand van de waskom steekt, wordt in de regel een zogenaamde Highriser (zie daarvoor: categorie mengkranen) toegepast. Een alternatief is de combinatie met een wandmengkraan. Ook in dat geval moet de mengkraan zich richten naar de afmetingen van de waskom, opdat de waterstraal het midden van de waskom bereikt.

Laat u inspireren door de Hansgrohe waskommen.

Axor Urquiola waskom

De Axor Urquiola waskom is op een plaat gemonteerd en dus een opzetkom.

Axor Massaud waskom

De vlakke waskom van Axor Massaud staat zelfstandig op een wastafelmeubel.

Inbouwwastafel, inbouwwaskom

Wanneer de kom volledig verbonden is met het oppervlak van zijn meubel en daarmee optisch samensmelt, spreekt men van een inbouwwaskom. Bij een breedte van meer dan 60 cm is de benaming inbouwwastafel gebruikelijk. Materialen zijn mineraalmarmer, geëmailleerd staal of keramiek.

De inbouwwastafel levert voldoende ruimte om de mengkraan te plaatsen. In veel gevallen staat de kraan op de wastafel achter in het midden. Bij nieuw design, zoals bij de Axor Bouroullec collectie, staat hij ook op de planchetten opzij of op het meubeloppervlak. De planchetten, die de Axor Bouroullec wastafel biedt, hoeven niet per se voor de watertoevoer en de bedieningselementen te worden gebruikt. Ze kunnen ook als planchetten voor spulletjes of decoratie dienen. Een variant is de combinatie van inbouwwastafel en wandmengkraan. Voor iedereen die de voorkeur geeft aan een vrije, opgeruimde wastafel.

Ontdek de Axor Bouroullec inbouwwastafels.

Kom en planchetten smelten samen met het meubel eronder: de Axor Bouroullec inbouwwastafel.

Inbouwkommen sluiten vlak af met het meubel waarop de Hansgrohe Metris kranen zijn gemonteerd.

Handwasbak

Bakken met duidelijk kleinere afmetingen dan gangbare wastafels in de badkamer, meestal gebruikt in het gastentoilet. Hier is de ruimte beperkt, reden waarom de keuze valt op kleine kommen of wasbakken met een geringe voorsprong. Ook is de toepassing gefocust op handen wassen zodat geen groter volume noodzakelijk is. Ruimtebesparend zijn in dit geval ook wandmengkranen – zo hoeft de wasbak geen rand te hebben voor de kraan. Kranen voor wandmontage zijn bij Hansgrohe verkrijgbaar als  ééngreeps mengkranen en tweegreeps mengkranen.

Technisch gezien is natuurlijk elke waskom ook een handwasbak. Welk design en welk formaat men voor dit doel kiest, wordt bepaald door de aanwezige ruimte en de smaak.

Handwasbak met typisch geringe voorsprong, daarom zit de mengkraan Hansgrohe Metris opzij.

Hansgrohe maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Je kunt alle cookies accepteren of het gebruik van cookies zelf aanpassen en onze verklaring omtrent de bescherming van persoonsgegevens inzien.

   

Ik accepteer alle cookies

Apps & services voor tablets

Nu ontdekken