Douchekop ontkalken: voor ongestoorde waterpret

Als je je regendouche of douchekop op de juiste manier ontkalkt, beleef je jarenlang mooie momenten met water. Maar wat betekent “op de juiste manier”? In deze informatiegids vind je waardevolle tips. Ontdek hoe je snel, voorzichtig en gemakkelijk kalk van je hoofddouche of plafonddouche, handdouche of zijdouche verwijdert – zodat hij altijd straalt zoals op de eerste dag.

Op de juiste manier ontkalken: zo houd je je douche stralend schoon

Kalkvrije handdouche van hansgrohe.
Goed onderhouden oppervlakken en een feilloze werking maken van je dagelijkse douche een puur genot.

Een hoogwaardige douche van hansgrohe zorgt voor puur plezier in de badkamer. Laat kalk je plezier niet verstoren en maak je douchekop op de juiste manier schoon. Het is echt eenvoudig. Met de volgende onderhoudstips en reinigingsadviezen kun je je douche lang mooi houden en perfect laten functioneren.

Stap voor stap: zo reinig je je handdouche

Schoonmaaktips speciaal voor je hoofddouche

Praktisch: voor de reiniging kunnen veel hansgrohe douches makkelijk worden gedemonteerd en zo grondig worden ontkalkt.

Bij veel hansgrohe hoofddouches kun je de straalplaat eenvoudig demonteren. Vaak is hij zelfs vaatwasserbestendig. Zo wordt schoonmaken een klein klusje dat je elegant kunt uitvoeren.

Welke speciale tips voor je hoofddouche, handdouche of zijdouche gelden, lees je in de betreffende montagehandleiding. Je kunt deze bekijken en downloaden op de betreffende productpagina

Kalk bestrijden, schade voorkomen: zo lukt het

Verkeerde reinigingsmethoden en -middelen kunnen leiden tot schade aan je douchekop. Dit valt niet onder de garantie. Neem de volgende aanbevelingen in acht.

Het juiste hulpmiddel:

  • Gebruik een zachte, schone doek, maar nooit schuurmiddelen zoals sponsjes of microvezeldoekjes.
  • Gebruik geen stoomreinigers, omdat hoge temperaturen de douche kunnen beschadigen.

Het juiste reinigingsmiddel:

  • Gebruik alleen zachte reinigingsmiddelen, bijvoorbeeld op basis van citroenzuur.
  • Gebruik geen reinigingsmiddelen die zoutzuur, methaanzuur, chloorbleekloog of azijnzuur bevatten, omdat deze aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Reinigingsmiddelen op basis van fosforzuur mogen slechts in beperkte mate worden gebruikt. Meng reinigingsmiddelen nooit!
  • Spuit reinigingsmiddelen nooit rechtstreeks op douches, omdat de sproeinevel in de douche kan binnendringen en schade kan veroorzaken.
  • Spuit het reinigingsmiddel bij voorkeur op een zachte doek en veeg hiermee de oppervlakken schoon.
  • Spoel je douches na het reinigen goed af met schoon water en spoel de douche goed door.

Regelmatig schoonmaken: 

Naast de juiste reinigingsmiddelen en hulpmiddelen speelt de regelmaat van het ontkalken een doorslaggevende rol in het onderhoud van je douchekop. De frequentie waarmee je moet ontkalken is sterk afhankelijk van de waterhardheid in jouw regio. In gebieden met een hoger kalkgehalte is het aan te raden om vaker te reinigen. Je merkt de eerste tekenen van kalkvorming als de waterstralen niet meer netjes uit de sproeiers komen. 

QuickClean: zo eenvoudig en toch zo revolutionair tegen kalk op de douchekop

Met onze QuickClean-technologie bieden we een efficiënte oplossing tegen vervelende kalkaanslag. Deze technologie is geïntegreerd in onze mengkranen en douches en wordt gekenmerkt door flexibele siliconen noppen op de straalopeningen. Wrijf gewoon met je vingers over de noppen om kalk en vuil gemakkelijk te verwijderen. Het resultaat is een constant volle en gelijkmatige waterstraal die het douchen en handen wassen veel aangenamer maakt. De QuickClean-technologie vereenvoudigt niet alleen het onderhoud van je douches, maar verhoogt ook het dagelijkse comfort. Lees meer over de voordelen van QuickClean op onze adviespagina over het verwijderen van kalkaanslag.

Waarom is kalk op de douchekop slecht?

Kalkaanslag op douchekoppen mag niet onderschat worden, want het veroorzaakt verschillende problemen. Ten eerste kan te veel kalk de waterstroom belemmeren, wat resulteert in ongelijkmatig of opspattend water. Deze kalkaanslag is niet alleen vervelend, maar kan ook de efficiëntie van je douche verminderen. Daarnaast vormt kalkaanslag ook een niet mooi. Het ziet er lelijk uit en kan de algemene indruk van je zorgvuldig ontworpen badkamer snel bederven.

Een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is hygiëne. Bacteriën en ziektekiemen kunnen zich gemakkelijker ophopen op de oneffen oppervlakken van kalkaanslag. Dit kan niet alleen de netheid van je mengkranen negatief beïnvloeden, maar ook een gezondheidsrisico vormen.

Hoe komt er zoveel kalk op de douchekop en kraan?

Om kalkaanslag effectief te bestrijden, is het belangrijk om de oorzaak ervan te begrijpen. Hard of kalkhoudend water komt vooral voor in regio's met kalkzandsteen. De kalk lost op uit de steen en komt met het water in ons leidingsysteem terecht. De hardheidsgraad van water wordt meestal gemeten in graden Duitse hardheid (°dH). Als het water door de mengkranen stroomt en verdampt of wordt verwarmd, blijven deze mineralen achter en vormen na verloop van tijd de typische witte, korstige aanslag die we kennen als kalk. Hoe harder het water, hoe sneller de kalkvorming op de mengkraan en de douche. 

Invloed van de temperatuur op kalkvorming

Verhoogde kalkvorming bij hogere temperaturen: calciumionen zijn beter oplosbaar in koud water. Als het water wordt verwarmd, wordt deze oplosbaarheid kleiner. Dit betekent dat wanneer water wordt verwarmd, de opgeloste mineralen eerder neerslaan en zich afzetten als kalk.

Versnelde verdamping: warm water verdampt sneller dan koud water. Tijdens dit proces blijven de opgeloste mineralen achter en vormen kalkaanslag, vooral op plaatsen waar water regelmatig wordt verwarmd en verdampt, zoals keukens en badkamers.

Aarzel dus niet om je mengkraan te ontspannen met de doorstroom van “koeler” water dankzij CoolStart en bespaar tegelijkertijd energie. Bij CoolStart mengkranen stroomt er in de middelste greepstand alleen koud water, terwijl bij standaardmengkranen in de basisstand meteen gemengd water en dus energie wordt verbruikt. Resultaat: met CoolStart kun je niet alleen je Co2e-uitstoot verlagen maar ook duurzaam energiekosten besparen. Bereken meteen je besparingspotentieel op onze adviespagina over onze water- en energiebespaarcalculator.

Hoe herken ik verkalking van mij douche of kraan?

Je kunt altijd met je ogen open door je badkamer lopen, en toch kan kalk lange tijd onopgemerkt blijven. Hier zijn enkele typische tekenen dat je douchekop of mengkraan last heeft van kalkaanslag en dat het tijd is om snel de kalk uit de douche te verwijderen

Hansgrohe Designflex en handdouche in Polished Gold Optic.
Voorkom kalk in de douche door je douchemengkranen regelmatig te onderhouden om zo een feilloze werking te garanderen en schade te vermijden.

  • Lagere waterdruk: een van de eerste tekenen van kalkaanslag is een merkbaar verminderde waterstroom. Dit gebeurt wanneer kalk zich ophoopt in de sproeiers van de kraan en het doorstroomkanaal vernauwt, wat resulteert in een zwakkere of ongelijkmatige waterstraal.
  • Spetterend of ongelijkmatig water: als het water uit je douchekop spettert of in een onregelmatig patroon stroomt in plaats van in een gelijkmatige straal, kan dit een indicatie zijn van kalkaanslag in de sproeier.
  • Witte of groenige afzettingen: zichtbare tekenen van kalk zijn vaak witte of groenige afzettingen rond de perlator van de kraan. Deze afzettingen kunnen ook verschijnen rond de voet of op andere delen van de mengkraan en op de douchekop.
  • Moeilijk te bedienen mengkranen: kalk kan zich ook afzetten in de mechanismen van de mengkraan, wat resulteert in een moeilijke bediening of stroeve hendels en knoppen.
  • Geluiden als het water stroomt: soms kunnen verkalkte kranen ongewone geluiden maken zoals kraken of fluiten, vooral bij het openen of sluiten.

Vaak gestelde vragen over het ontkalken van de douchekop

Hoe kan ik kalkaanslag efficiënt van mijn douchekop verwijderen?

Onze QuickClean-technologie biedt een efficiënte oplossing tegen vervelende kalkaanslag. Deze technologie is geïntegreerd in onze douches en wordt gekenmerkt door flexibele siliconen noppen op de straalopeningen. Wrijf gewoon met je vingers over de noppen om kalk en vuil gemakkelijk te verwijderen. Sterkere kalkaanslag op de douchekop kan worden verwijderd met citroenzuur. Spuit het reinigingsmiddel op een katoenen doek en wrijf voorzichtig over de mengkraan of leg de douche even in een waterbad met citroenzuur en reinig hem daarna grondig met helder water.

Hoe vaak moet ik mijn douchekop ontkalken?

Hoe vaak je moet ontkalken hangt af van de hardheid van je water. In gebieden met een hoger kalkgehalte is het aan te raden om vaker te reinigen. Let echter wel op de tekenen van mogelijke kalkvorming, zodat je op tijd kunt ingrijpen.

Bestaan er preventieve maatregelen tegen kalkaanslag?

Door de mengkranen na gebruik regelmatig af te vegen kun je kalkaanslag voorkomen. Het helpt ook om een lagere temperatuur in te stellen op de warmwaterboiler. Of gebruik de CoolStart-technologie van hansgrohe en minimaliseer tegelijkertijd je energiekosten. Als het water hard is, raden we zeker aan om een waterontharder te installeren.

Kan kalk de waterstroom van mijn douchekop beïnvloeden?

Ja, kalkaanslag kan de waterstroom belemmeren door de straalopeningen te verstoppen. Dit leidt tot een zwakkere of ongelijkmatige waterstraal. Regelmatig ontkalken helpt om de waterstroom op peil te houden en de functionaliteit van de mengkraan te garanderen.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt