We weten eigenlijk dat regelmatig een warm bad nemen een negatieve impact heeft op onze persoonlijke ecologische voetafdruk. Een vol bad verbruikt twee tot vijf keer zoveel water en energie als een douche. Dat is niet goed voor het milieu. En dan heb ik het nog niet eens over de kosten, want al die liters en kilowatturen hebben ook invloed op onze rekeningen. Als je zegt: „Ik heb mijn volle bad nodig! Ik bespaar liever geld op boodschappen en compenseer mijn CO2-uitstoot door te fietsen" dan is dat heel begrijpelijk en je hebt gelijk. Ontspannen, uitrusten en tot rust komen van het dagelijks leven zijn ongelooflijk belangrijk. Daarom heeft hansgrohe een oplossing voor jou.
Omdat hansgrohe een expert is op het gebied van wellness, ontwikkelt het productoplossingen waar iedereen gelukkig van wordt. En: ze doet onderzoek. Omdat de Green Company bij alles wat ze ontwikkelt rekening houdt met het milieu. hansgrohe heeft bijvoorbeeld een CO2-analyse rond jouw ecologische voetafdruk in de badkamer zijn uitgevoerd – met interessante resultaten over besparingen in de badkamer.
Een standaard badkuip kun je vullen tot gemiddeld 100 tot 200 liter. Hoe groter het bad, hoe meer je verbruikt. Dat geldt voor zowel water als energie, want voor elke liter water is immers ook warmte-energie nodig. Ter vergelijking:Tijdens het douchen is het gemiddelde 40 tot 60 liter.. Je kunt dus veel water, energie, broeikasgassen en kosten besparen door af te douchen. Douchen is beter dan bad. De CO2-balans is duidelijk.
Gelukkig zijn er wellnessdouches. Wie investeert in een douchesysteem met meerdere douches en wellnessjets geniet van een time-out voor lichaam, geest en ziel die vergelijkbaar is met baden in bad. Wie kiest voor douches met een spaarfunctie en bijvoorbeeld microfijne PowderRain, zal blij zijn met de besparingsmogelijkheden en de feelgood factor. En als je momenteel aan het renoveren bent: Waarom niet investeren in een inloopdouche zonder struikelgevaar. Want dit is hoe je voorzieningen treft voor je oude dag;
Öecologisch doordachte producten zoals die met EcoSmart verbruiken veel minder waardevolle bronnen – terwijl ze hetzelfde comfortniveau behouden. Of je nu een bad neemt, doucht of je handen wast: Met de hansgrohe Waterbespaarcalculator Ontdek snel hoeveel water en energie u kunt besparen met hansgrohe mengkranen en douches.
De hansgrohe CO2-analyse maakt onderscheid tussen „gebruiksfase" (= CO2e-uitstootß tijdens het gebruik van een badkamerproduct) en „ontstaansfase" (= CO2e-uitstootß tijdens de fabricage van een badkamerproduct). Hier zijn de specifieke cijfers voor de gebruiksfase in jouw huishouden:
De resultaten tonen aan: Voor jou is warm water de grootste hefboom om broeikasgassen te besparen in bad, en met een ruime marge. We hebben veel mogelijkheden om onze vraag naar warm badwater te verminderen en onze kosten te verlagen;
*De berekeningen zijn gebaseerd op een standaard badkuip in een Duitse badkamer:
In tegenstelling tot wastafelmengkranen is de stroomsnelheid (= waterverbruik in liters per minuut) niet zo belangrijk voor badmengkranen. Je wilt immers dat het bad zo snel mogelijk volloopt voor een vol of half bad.
Maar misschien ben jij een van de vele mensen die geen douchecabine heeft en douche je in je bad. Slimme water- en energiebesparende technologieën zijn hier erg belangrijk. Douches met EcoSmart technologie besparen aanzienlijke hoeveelheden water. een, trefwoord: „doorstroombegrenzer". Hoe minder liters er verwarmd hoeven te worden, hoe lager de CO2-balans en de energierekening.
Naast ons gedrag om hulpbronnen te sparen, kunnen we onze ecologische voetafdruk in de badkamer verbeteren door slimme consumptiebeslissingen te nemen. Zorg ervoor dat je alleen hoogwaardige badkamerproducten van een merkfabrikant koopt of laat installeren. De badmengkraan of de goedkope douchekop van de discounter geven vaak binnen de kortste keren de geest. Zulke slijtageproducten zijn kostenvreters en bijna niets vervuilt het milieu zo erg als meerdere aankopen. Er is nog een truc om CO2 te besparen als het gaat om je geliefde bad:
Baden met de capaciteit van een zwembad laten de voetafdruk achter van een reusachtige Goliath. Maar we zijn liever Davids. Uit verantwoordelijkheid voor het milieu en onze nakomelingen zouden we het zonder deze mega-luxe moeten stellen. Elke liter warm water doet de ketel immers rammelen en blaast broeikasgassen de atmosfeer in. Als je momenteel je badkamer heroverweegt en renoveert:
Materialen, verpakking en recyclebaarheid zijn ook belangrijke ecologische aspecten van badkamerinrichting. Creëer je eigen tijdloze kwaliteitsproducten met een lange levensduur. En die op een gegeven moment gemakkelijk gerecycled kunnen worden. Recyclebaar geëmailleerd staal of duurzaam acryl van hoge kwaliteit worden aanbevolen als materialen
Wat voor het bad geldt, geldt ook voor alles wat je eromheen installeert: Handen af van inferieur plastic met een korte levensduur. goedkoop plastic spul! Kies in plaats daarvan voor badkamerproducten met een overtuigende levenscyclusanalyse en leveranciers die zich inzetten voor duurzame waardeketens en de circulaire economie. Let bij het kopen ook op milieukeurmerken, certificaten en teststickers.Conclusie: Verminder je CO2e-balans in badJe kunt dit ook doen door duurzame aankoopbeslissingen te nemen als het gaat om badmaterialen en badmengkranen (inbouw of inbouw), wandbekleding en tegels, handdouches, doucheslangen en slangaansluitingen. Accessoires en opbergsystemen op het bad moeten ook van goede, duurzame kwaliteit zijn;
Ja, je gebruikt gemiddeld 40 tot 60 liter als je doucht en gemiddeld 100 tot 200 liter als je een vol bad neemt in een standaard bad. Je bespaart dus veel water, energie, broeikasgassen en kosten als je doucht. Je bespaart het meest met waterbesparende douches.
Als je een douchesysteem met meerdere douches en wellnessjets koopt, kun je genieten van een time-out voor lichaam, geest en ziel die vergelijkbaar is met een volledig bad. En ja: hansgrohe Economy douches kunnen bijvoorbeeld met microfijne PowderRain worden gebruikt. Verheug u op het besparingspotentieel en de feelgood-factor.
Ga minder vaak in bad en maak van een vol bad een luxe uitzondering op je badroutine. Als je toch een vol bad neemt, baad dan niet zo heet. En laat het bad gewoon niet tot de rand vollopen, dit verkleint ook je ecologische voetafdruk.
Bij badmengkranen uit discountwinkels bestaat het risico dat de kwaliteit en duurzaamheid niet overtuigend zijn. Goedkopere modellen hebben vaak de neiging om voortijdig te verslijten, waardoor ze snel vervangen moeten worden. Versleten producten vervuilen het milieu en veroorzaken onnodig afval. Zorg ervoor dat je duurzame badkamerproducten van een merkfabrikant koopt of laat installeren.
Bij de aankoop van een bad zijn materiaal, recycleerbaarheid en duurzaamheid belangrijke ecologische criteria. Het is raadzaam om te kiezen voor tijdloze kwaliteitsproducten die lang meegaan en aan het einde van hun levenscyclus gemakkelijk gerecycled kunnen worden. Voor badkuipen verdienen materialen zoals recyclebaar geëmailleerd staal en duurzaam acryl van hoge kwaliteit de voorkeur.