Steeds schoon water om te drinken en te koken! Wanneer het gaat om de gezondheid van je naasten en jezelf, mag u geen compromissen sluiten. Een osmosesysteem filtert alle schadelijke stoffen uit uw drinkwater. Hier lees je met welke aspecten je rekening moet houden bij de aankoop van een osmose-waterfilter.
Het leidingwater in Nederland wordt goed gecontroleerd en is van drinkwaterkwaliteit. Toch kan het talrijke schadelijke stoffen bevatten. Ons grondwater is verontreinigd met residuen van pesticiden, nitraten en zware metalen. Ook bacteriën en residuen van geneesmiddelen kunnen het filterproces in plaatselijke waterzuiveringsstations overleven.
Een osmosesysteem is het meest effectieve filtersysteem om die schadelijke stoffen uit het leidingwater te halen. Zo weet je zeker dat u het zuiverste water drinkt en ermee kookt.
Een osmose-waterfilter maakt gebruik van het principe van omgekeerde osmose. In de natuur verwijst osmose naar het natuurlijke proces waarbij stoffen gelijkmatig in water worden verdeeld. Omgekeerde osmose keert dit proces om: de kern van het systeem wordt gevormd door een uiterst fijn membraan dat alleen watermoleculen doorlaat. Voorfilters verwijderen grotere vuildeeltjes uit het leidingwater.
De investering in osmosewater in de keuken loont echt de moeite:
Gefilterd water verhoogt je levenskwaliteit, omdat je niet langer waterflessen hoeft te transporteren.
De keuze aan osmosefilters is groot en elk systeem maakt gebruik van het principe van omgekeerde osmose. Daarom is het belangrijk op de details te letten. De filters bepalen hoe lang het membraan meegaat. Let daarom op de specificaties van de fabrikant over de kwaliteit van de geïnstalleerde filters.
Het filtersysteem wordt meestal rechtstreeks aangesloten op de vers- en afvalwateraansluitingen onder de spoelbak. Dit betekent dat de afmetingen van de osmose-waterfilter een belangrijke rol spelen bij de keuze van een model. Idealiter kun je het toestel in de onderkast onder de spoelbak laten installeren. Een extra kraan voor het osmosewater zal op uw spoelbak worden gemonteerd.
Als dit een probleem is, kunt u een model kiezen zonder directe wateraansluiting. Deze zogenaamde table-top systemen behoeven geen installatie. U moet alleen het toestel regelmatig vullen en het gefilterde afvalwater afvoeren.
Ze zijn verkrijgbaar met een watertank of met directe toevoer. Een systeem met tank filtert het water en slaat het op. Dit heeft het voordeel dat je het water kunt aftappen zonder te wachten. Het water dat wordt afgetapt, wordt onmiddellijk vervangen. Dit betekent dat oud en vers water zich vermengen. Om kiemvorming te voorkomen, moet de tank regelmatig volledig worden geleegd. Bovendien heeft een systeem met tank aanzienlijk meer ruimte nodig.
Systemen met directe toevoer filteren het water alleen wanneer het werkelijk wordt gebruikt. Een drukpomp transporteert het water door een bijzonder efficiënt membraan. Dit betekent echter dat je even moet wachten. Afhankelijk van de prestatie kan het enkele minuten duren om een liter water te filteren. Let daarom op de specificaties van de fabrikant over de snelheid van een systeem.
Het is belangrijk dat alle osmosesystemen regelmatig worden gespoeld. Dit reinigt de filters. Het is daarom raadzaam een model met automatische spoelfunctie te kiezen.
Ook de verhouding osmosewater en afvalwater moet worden bekeken. Moderne systemen hebben een verhouding van 1:1.
Een goed systeem heeft minstens een koolstoffilter voor de voorreiniging. Dit verlengt de levensduur van de membranen en vermindert dus de bedrijfskosten.
Een dergelijk osmosesysteem filtert ook mineralen uit het water. Daarom bieden sommige fabrikanten zogenaamde vitaliserende patronen aan die het osmosewater verrijken met mineralen. Dit is echter niet echt nodig in het kader van gezonde voeding.
De filters en de membranen van elk systeem moeten regelmatig worden vervangen. Daarom moet u, alvorens tot aankoop over te gaan, nagaan welke vervolgkosten hiermee gepaard gaan.