Osmosesysteem voor het zuiverste water

Osmosesysteem: zuiver water uit de kraan in de keuken

Steeds schoon water om te drinken en te koken! Wanneer het gaat om de gezondheid van je naasten en jezelf, mag u geen compromissen sluiten. Een osmosesysteem filtert alle schadelijke stoffen uit uw drinkwater. Hier lees je met welke aspecten je rekening moet houden bij de aankoop van een osmose-waterfilter.
 

Het zuiverste water dankzij osmosesysteem
Een osmosesysteem in de keuken garandeert dat uit jouw kraan het zuiverste water stroomt.

Een waterfilter in de keuken is de moeite waard

Zuiver osmosewater uit glazen flessen
Zuiver water uit het osmosesysteem in de keuken smaakt heerlijk en draagt bij tot een goede gezondheid.

Het leidingwater in Nederland wordt goed gecontroleerd en is van drinkwaterkwaliteit. Toch kan het talrijke schadelijke stoffen bevatten. Ons grondwater is verontreinigd met residuen van pesticiden, nitraten en zware metalen. Ook bacteriën en residuen van geneesmiddelen kunnen het filterproces in plaatselijke waterzuiveringsstations overleven.

Een osmosesysteem is het meest effectieve filtersysteem om die schadelijke stoffen uit het leidingwater te halen. Zo weet je zeker dat u het zuiverste water drinkt en ermee kookt.

Een osmose-waterfilter maakt gebruik van het principe van omgekeerde osmose. In de natuur verwijst osmose naar het natuurlijke proces waarbij stoffen gelijkmatig in water worden verdeeld. Omgekeerde osmose keert dit proces om: de kern van het systeem wordt gevormd door een uiterst fijn membraan dat alleen watermoleculen doorlaat. Voorfilters verwijderen grotere vuildeeltjes uit het leidingwater.

De investering in osmosewater in de keuken loont echt de moeite:

  • Een waterfilter in de keuken garandeert dat je gezin alleen het zuiverste water drinkt.
  • Dankzij osmosewater hoef je geen mineraalwater meer te kopen en bespaar je dus geld.
  • Je ontziet het milieu, omdat de productie, het transport en de recycling van waterflessen wegvallen.


Gefilterd water verhoogt je levenskwaliteit, omdat je niet langer waterflessen hoeft te transporteren.

Bij osmosewater zijn de details belangrijk

De keuze aan osmosefilters is groot en elk systeem maakt gebruik van het principe van omgekeerde osmose. Daarom is het belangrijk op de details te letten. De filters bepalen hoe lang het membraan meegaat. Let daarom op de specificaties van de fabrikant over de kwaliteit van de geïnstalleerde filters.

De ideale plaatsing van de osmose-waterfilter

Het filtersysteem wordt meestal rechtstreeks aangesloten op de vers- en afvalwateraansluitingen onder de spoelbak. Dit betekent dat de afmetingen van de osmose-waterfilter een belangrijke rol spelen bij de keuze van een model. Idealiter kun je het toestel in de onderkast onder de spoelbak laten installeren. Een extra kraan voor het osmosewater zal op uw spoelbak worden gemonteerd.

Als dit een probleem is, kunt u een model kiezen zonder directe wateraansluiting. Deze zogenaamde table-top systemen behoeven geen installatie. U moet alleen het toestel regelmatig vullen en het gefilterde afvalwater afvoeren.

Watertank of directe toevoer?

Ze zijn verkrijgbaar met een watertank of met directe toevoer. Een systeem met tank filtert het water en slaat het op. Dit heeft het voordeel dat je het water kunt aftappen zonder te wachten. Het water dat wordt afgetapt, wordt onmiddellijk vervangen. Dit betekent dat oud en vers water zich vermengen. Om kiemvorming te voorkomen, moet de tank regelmatig volledig worden geleegd. Bovendien heeft een systeem met tank aanzienlijk meer ruimte nodig.

Systemen met directe toevoer filteren het water alleen wanneer het werkelijk wordt gebruikt. Een drukpomp transporteert het water door een bijzonder efficiënt membraan. Dit betekent echter dat je even moet wachten. Afhankelijk van de prestatie kan het enkele minuten duren om een liter water te filteren. Let daarom op de specificaties van de fabrikant over de snelheid van een systeem.

Belangrijk: automatisch spoelen en restwater

Het is belangrijk dat alle osmosesystemen regelmatig worden gespoeld. Dit reinigt de filters. Het is daarom raadzaam een model met automatische spoelfunctie te kiezen. 

Ook de verhouding osmosewater en afvalwater moet worden bekeken. Moderne systemen hebben een verhouding van 1:1. 

Filters en vitalisering

Een goed systeem heeft minstens een koolstoffilter voor de voorreiniging. Dit verlengt de levensduur van de membranen en vermindert dus de bedrijfskosten. 

Een dergelijk osmosesysteem filtert ook mineralen uit het water. Daarom bieden sommige fabrikanten zogenaamde vitaliserende patronen aan die het osmosewater verrijken met mineralen. Dit is echter niet echt nodig in het kader van gezonde voeding.

De filters en de membranen van elk systeem moeten regelmatig worden vervangen. Daarom moet u, alvorens tot aankoop over te gaan, nagaan welke vervolgkosten hiermee gepaard gaan.

Vaak gestelde vragen over osmosesystemen

Wat spreekt voor osmosewater?

Een filter garandeert dat u alleen het zuiverste water zonder schadelijke stoffen drinkt en u geen mineraalwater meer hoeft te kopen. Bovendien ontziet u het milieu, omdat de productie, het transport en de recycling van waterflessen wegvallen.<br />

Heb ik een wateraansluiting nodig voor een osmosefilter?

Zogenaamde table-top systemen behoeven geen installatie en aansluiting. Je moet het systeem echter handmatig vullen en het afvalwater afvoeren.

Kan ik de waterfilter in de keukenkast installeren?

Als de afmetingen kloppen, kun je de filter zonder problemen in de onderkast van de spoelbak laten installeren.

Wat is het voordeel van een filtersysteem met directe aansluiting?

Het water wordt altijd vers gefilterd en blijft niet in een tank staan. Je moet echter wel rekening houden met de wachttijd.

Wat is een goede verhouding tussen filterwater en afvalwater?

Moderne systemen bieden een verhouding van 1:1.

Gezond kraanwater

Een osmosesysteem in de keuken filtert schadelijke stoffen op betrouwbare wijze uit het leidingwater. Het hangt echter allemaal af van de details. Een systeem met tank moet regelmatig worden geleegd, maar je hebt onmiddellijk filterwater. Met een systeem met een directe aansluiting krijgt u altijd vers gefilterd water, maar u moet wel even wachten. Ook de filterkwaliteit en de bedrijfskosten moeten worden bekeken.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt