Wat kost een nieuwe badkamer eigenlijk?

Badkamerrenovatie: zo houd je de kosten in het vizier

Wie zijn of haar badkamer wil verbouwen of renoveren, heeft eigenlijk maar één vraag: "Wat moet dat kosten?" Dat hangt natuurlijk af van verschillende factoren: 

1. Hoe groot is je badkamer? 
2. Wat wil je in je badkamer hebben (van badkamermeubel tot ligbad, toilet en regendouche)? 
3. Wat komt er op de wanden en de vloer (tegels/laminiaat/standaard/natuursteen etc.)?
4. Moeten je kranen en douches ingebouwd worden, of zet je ze op de muur?
3. Is het bestaande leidingwerk genoeg om je wensen te realiseren? 
4. Welke klussen ga je zelf doen en welke wil je uitbesteden

Onderschat ook de kosten van bouwmaterialen (bijv. leidingen, goede kit, evt cement, gereedschap, lijm etc.) niet. Je hebt niks aan een mooie douche als hij niet goed vast zit. Het belangrijkst is, dat je van tevoren een budget in je hoofd neemt, en dan gaat kijken welke wensen je hiermee kunt realiseren. We zetten hier een paar voorbeelden op een rijtje:

Moderne badkamer met een inloopdouche.
Modernisering van een klassieke badkamer: meer douchecomfort met een douchesysteem van hansgrohe en tijdloos mooie mengkranen op de bestaande aansluitingen.

Basic: je badkamer moderniseren tegen minimale kosten

Wilt je jouw badkamer opknappen, maar hier niet al te veel werk aan hebben? Alleen al met een standaard inrichting (douchecabine, toilet, wastafel met meubel en standaard tegels) krijg je een compleet andere badkamer. 
 
 • Stap 1: ga voor tijdloze en moderne keramiek en meubelen: deze zijn minder trendgevoelig en kunnen dus nog jaren mee. 
 • Zet doucheplezier centraal. Daar zorgt de budget douche Crometta showerpipe voor – die gewoon op de bestaande aansluitingen kan worden gebruikt. Deze showerpipe bestaat uit een hand- en hoofddouche, een doucheslang en een thermostaat. 
 • Gebruik ook voor het bad een nieuwe handdouche
 • Bekleed de baddrager met nieuwe tegels: dit geeft een heel ander uiterlijk aan je badkamer
 • De renovatie wordt afgerond met mooie mengkranen bij het bad en bij de nieuwe wastafel. Deze kunnen vaak gewoon op de bestaande aansluitingen gemonteerd worden. Ga hierbij voor wastafelkranen die qua stijl bij de andere kranen en douches passen.Zou creëer je één stijl in je hele badkamer. Bij hansgrohe ontwerpen we producten in badkamerseries: in een bepaalde serie heb je een douche, maar bijvoorbeeld ook een kraan en accessoires. Kijk hier voor wat voorbeelden. 
 • Voor tegels moeten standaardmaten worden gebruikt en de vloer kun je er zelf uit halen. Stucwerk op de muur en de cementdekvloer zijn echt een trend en betekenen minder werk, want je hoeft minder te betegelen. 

Comfort: badkamerrenovatie met wat meer speelruimte

Minimalistische badkamer met vrij uitzicht.
Een wat grotere badkamerrenovatie: grote douchezone met hoofddouche en Select-technologie. Designkranen ronden het geheel af.

Mag het een beetje meer zijn? Dan ben je wat vrijer in je keuzes voor je badkamerinrichting:

 • Met dit budget kun je al een inloopdouche realiseren ook wanneer de afvoerleidingen en aansluitingen nieuw moeten worden gelegd. 
 • Dat geldt ook voor de modernste inbouw regendouches, bijvoorbeeld voor een XXL- Rainmaker hoofddouche.  Deze kun je perfect bedienen met de ShowerTablet douchebediening.
 • Ga voor een vrijstaande douchewand van veiligheidsglas aan één of twee kanten. Dit creëert meer ruimtelijkheid, zelfs in de kleinste badkamers. 
 • De bijzondere kranen bij de wastafel (PuaVida) zijn een blikvanger in je badkamer, vooral boven vrijstaande waskommen. 

Premium: een bestaande ruimte omtoveren tot ultieme wellnessbadkamer

Luxe badkamer met grote ramen.
Je badkamer en exclusief tintje geven van de hoogste kwaliteit. Voor de premium-badkamerrenovatie is waarschijnlijk een budget van meer dan 4.000 euro/m2 nodig.

Heb je wat meer te besteden aan de verbouwing van de badkamer? Dan kun je de renovatie groots aanpakken of zelfs een kamer ombouwen tot badkamer. Dan moeten er gipsplaten worden gebruikt om muren en deuren te verplaatsen en moeten leidingen worden gelegd, maar kun je de nieuwe badkamer geheel in je eigen stijl vormgeven. 

 • Creëer ruimte en bewegingsvrijheid door te gaan voor inbouwdouches. Zo wordt je badkamer één strak geheel, want alleen de bediening en de douche steken uit te muur, de techniek verdwijnt erachter. Combineer bijvoorbeeld een luxe hoofddouche zoals Rainmaker Select met de douchebediening RainSelect. Deze kun je bedienen met één druk op de knop dankzij de Select-technologie
 • Om de stijl door te trekken, wordt de vloer opnieuw opgebouwd met een afvoergoot voor de douche en de leidingen voor een vrijstaand bad. De vrijstaande badmengkraan zorgt daarbij voor een stijlvolle uitstraling.
 • Kies bij de muren voor een exclusieve afwerking met grote wandpanelen of platen van natuursteen of kleine stenen.
 • Op maat gemaakte wastafelconsoles en bijvoorbeeld een spiegel met LED-verlichting maken de luxe uitstraling compleet. 
Voor - na

Voorbeeld van een badkamerrenovatie

Badkamerrenovatie voor - na.
Voor - na met wow-effect. Met een paar veranderingen in de bestaande badkamer kun je al voor veel comfort zorgen en een designuitstraling creëren, zoals bij dit voorbeeld te zien is.

Voor - na: een oude badkamer een tweede leven geven – een succesverhaal

Weg met de achterhaalde uitstraling en struikelen. Voor de inloopdouche wordt de afvoer van de douchecabine gebruikt; de moderne Raindance hoofddouche met wandaansluiting vervangt de opbouwoplossing met glijstang. Bij de nieuwe hoofddouche en de inbouwthermostaat ShowerSelect worden de bestaande aansluitmogelijkheden gebruikt. Daarvoor moet de muur worden opengebroken en de aangepaste leiding van een pleisterlaag worden voorzien. Voor het inbouwen van de douche is een bodemafvoer nodig, waarvoor de moderne sifon in een uitsparing van de dekvloer wordt geplaatst. Het nieuwe bad is tegenover de douche geplaatst en is op de bestaande wc-afvoer aangesloten. Fijn aardewerk met houtlook zorgt ervoor dat de badkamer groter lijkt. Een designwastafel met een Metropol mengkraan is in de plaats gekomen van de twee aparte wastafels. Alle mengkranen en doucheproducten zijn uigevoerd in het mat zwart, waardoor de gerenoveerde badkamer een bijzonder moderne uitstraling krijgt.
 

Deze producten zijn moderne accenten in de gerenoveerde badkamer.

Heb jij de smaak te pakken?

Vraag je je af, wie jouw plannen voor badkamerrenovatie kan realiseren? In ons dealer zoeksysteem vind je sanitairbedrijven bij jou in de buurt
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt