FAQ over onze producten

Wat wil je weten over je kraan of douche?

Hier hebben we de meest gestelde vragen, antwoorden en tips over hansgrohe producten op een rijtje gezet. Ook geven we tips hoe je producten het beste kunt schoonmaken of repareren. Kies onder de gewenste categorie uit en bekijk de antwoorden op veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Dan kan een sanitairprofessional in de buurt of onze serviceafdeling je vast wel helpen.

De professional controleert het specifieke geval

De hier aangeboden aanwijzingen hebben niet noodzakelijkerwijs betrekking op elk afzonderlijke geval. In dit geval helpt een sanitairprofessional bij jou in de buurt je graag verder. Hij kan ter plekke vaststellen wat het probleem is en samen met jou een passende oplossing zoeken.

Heb je verder nog vragen over producten of technische problemen? Wij hebben de juiste contactpersonen bij hansgrohe. Wij staan voor je klaar!

Afvoersystemen 

Ik heb een XXL douche. Welke afvoer bevelen jullie aan? 
Voor de waterafvoer van bijvoorbeeld een grote hoofddouche wordt gebruik van de afvoer RainDrain XXL (Art. 60067000) aanbevolen. Conform EN 274 bedraagt de afvoercapaciteit 51 liter/minuut.

Accessoires 

Er komt geen zeep uit mijn zeeppompje. Wat kan ik doen?
Als je een zeeppompje of lotiondispenser langere tijd niet hebt gebruikt, kan de vloeibare zeep in het popje uitdrogen en hard worden. Je kunt het pompje schoonmaken door het in warm water te leggen en daarna te spoelen. Daarna zou het moeten werken als vanouds!

Mengkranen

De kraan lekt op de s-koppeling: Wat kan de oorzaak zijn?
Voor de montage van de mengkraan moet er op gelet worden, dat de muurplaten recht en gelijk gemonteerd zijn.  De s-koppelingen moeten spanningsvrij op de kraan aangesloten worden en  moet het afdichtmateriaal voldoende aangebracht zijn op het ½" schroefdraad. 
 
Elektronische mengkraan: Hoe kan ik de reinigingsmodus van de mengkraan activeren, zodat de sensor niet geactiveerd wordt en bijv. de wastafel kan worden schoongemaakt?
De activering van de reinigingsmodus staat beschreven in de montagehandleiding die bij het product is geleverd of in de elektronische onderdelencatalogus kan worden gedownload.
 
De keukenmengkraan lekt onderaan de draaibare uitloop. Wat zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn?
De afdichtingen onderaan de draaibare uitloop van de mengkraan zijn verontreinigd resp. beschadigd. De nodige montagestappen ter vervanging van de afdichtingen vind je terug in de desbetreffende montagehandleiding die bij het reserveonderdeel wordt geleverd. Zorg ervoor dat de dichtringen van de afdichtingsset niet te veel worden ingevet.
 
Keukenmengkraan: Uit een type met uittrekbare vuistdouche / uittrekbare uitloop komt nog maar weinig water. Wat kan ik doen?
Tussen uittrekslang en uittrekbare vuistdouche zit een kleine zeef, die in de aansluitnippel van de uittrekbare slang is gestoken. Haal die eruit met een spits voorwerp, maak hem schoon en plaats hem weer terug.
 
Keukenmengkraan: Bij de uittrekbare vuistdouche lopen beide straalsoorten samen. Hoe kan dit probleem worden verholpen?
Vervang de uittrekbare vuistdouche. Een reparatie door de klant is niet mogelijk. Voor het juiste onderdeelnummer van de uittrekbare vuistdouche verwijzen we naar de betreffende montagehandleiding.
 
Keukenmengkraan: De draaibare uitloop lekt. Wat kan ik doen?
Als er na het openen van de mengkraan water bij het draaibereik lekt, moeten de afdichtingen voor het afdichten van de draaibare uitloop worden vervangen. Afdichtingen vervangen gebeurt bij de verschillende modellen altijd volgens de meegeleverde montagehandleiding. Je kunt deze ook in de onderdelencatalogus oproepen.
 
Keukenmengkraan: Hoe kan de keukenkraan Variarc met uittrekbare vuistdouche worden omgeklapt als het raam geopend moet worden?
Pak de mengkraan vast bij de basis (opgelet: niet bij de uitloop!), trek deze verticaal naar boven en leg de kraan opzij op het werkblad (op een doek of iets dergelijks).
 
Kogelmengtechniek: Moet bij service aan het kogelmengsysteem de mengkogel worden vervangen?
Het vervangen van de mengkogel van roestvrijstaal is niet noodzakelijk. Mogelijke afzettingen kunnen eenvoudig, bijv. met een kunststofreinigingsdoekje van de kogel worden gehaald.
 
Nadruppelen: Na gebruik stroomt er altijd korte tijd water uit mengkraan of douche. Wat kan ik doen?
Bij mengkranen en douches heeft kortstondig nadruppelen een fysieke oorzaak. Er is hierbij geen sprake van een productgebrek dat reden is tot vervanging van de mengkraan of een garantieclaim.
 
Omsteller: Bij de badkamerkraan gaat de omsteller niet automatisch terug naar zijn uitgangspositie. Wat kan ik doen?
De O-ring of de asdichting van de omsteller is vervuild of ontvet. Beide moeten – indien nodig – gereinigd en met siliconenvet gesmeerd worden.
 
Wastafelmengkraan: Er stroomt nog maar weinig water door de wastafelmengkraan. Wat kan ik doen?
Oorzaak van de geringe doorstroomhoeveelheid kan een vervuilde perlator zijn. In deze video wordt de reiniging nader beschreven.
 
Wastafelmengkraan: Kan ik de uitstroomhoek van de waterstraal bij een mengkraan van hansgrohe bijstellen?
hansgrohe levert optioneel een zwenkbare standaardperlator (art.-nr.: 95400000) met buitenschroefdraad M24x1. Hiermee kan de waterstraal aan alle zijden ongeveer 8° worden versteld. Vervanging en werking worden in deze video getoond.

Aanschaf van hansgrohe producten

Kun je hansgrohe producten ergens vrijblijvend uitproberen?

Natuurlijk! In oktober 2019 openden we onze Water Studio Amsterdam. Hier kun je een dwarsdoorsnede uit ons assortiment uitproberen, voelen en testen. Er is zelfs een waterbak waar je de douchestralen van verschillende douches kunt voelen! Kijk op de website van The Water Studio voor de actuele openingstijden en mogelijkheden. Hansgrohe artikelen vind je in showrooms in heel Nederland. Ook staan we regelmatig op beurzen om je onze producten te laten zien en ervaren. Sinds oktober 2019 is in Amsterdam onze Water Studio geopend. In deze showroom laten we je een dwarsdoorsnede van ons assortiment zien, voelen en aanraken. Een aantal producten, waaronder douchekoppen, kun je zelfs in werking bewonderen, zodat je precies weet hoe de douchestralen op je huid aanvoelen. 

Als je in Zuid-Duitsland bent, kun je in Schiltach ook de Aquademie (grote showroom) bezoeken, of een uur douchen onder verschillende hansgrohe douches in de hansgrohe Showerworld. Waar u in uw regio nog op andere plaatsen hansgrohe producten kunt uitproberen en beleven, zie je hier in het dealer zoeksysteem.

Waar kan ik hansgrohe producten kopen?
Je kunt onze producten bij het dealernetwerk en de detailhandel aanschaffen. Fabrieksverkoop is er niet. Dealers bij jou in de buurt vind je in ons dealer zoeksysteem.
 
Waar kan ik brochures krijgen?
Brochures over hansgrohe producten kun je rechtstreeks vanaf onze website downloaden.
 
Wat kosten hansgrohe producten?
Je kunt onze producten bij het dealernetwerk en de detailhandel aanschaffen. Daar krijg je ook prijsinformatie. Dealers bij jou in de buurt vind je in ons dealer zoeksysteem.
 
Hoe lang kunnen onderdelen na uitfasering van een artikel nog worden gekocht?
Wij garanderen dat onderdelen nog 15 jaar na het uitfaseren van het betreffende product gekocht kunnen worden. 

Douchesystemen

Glijstang: Welke mogelijkheden zijn er voor een montage in de hoek?
De montagestappen van een hoekmontage worden in deze video getoond. 

Handdouche: In vergelijking met vroeger komt er nog maar weinig water uit. Wat kan ik doen?
Oorzaak van de geringe doorstroomhoeveelheid kan een vervuilde zeefafdichting zijn. In deze video wordt de reiniging beschreven. Mogelijk is ook de douche zelf verkalkt. Een instructie voor het vakkundig ontkalken ontvangt u in deze video.

Handdouche: Waar moet de houder op het bad gemonteerd worden?
De handdouche moet gemakkelijk bereikbaar zijn. Je moet zittend je haren kunnen wassen zonder de handdouche in de hand te hoeven nemen.Let op: monteer de handdouchedoorvoer nooit in een hoek.
 
Hoofddouche: De watervalstraal komt ongelijkmatig uit de douche. Er is niet langer sprake van een mooi straalbeeld. Wat te doen?
Reinig de opening voor de watervalstraal. Gebruik daarvoor het liefst een kunststof plamuurmes. Trek het plamuurmes bij stromend water volledig door de opening van de watervalstraal. Losgeraakte deeltjes kunnen op die manier worden uitgespoeld.

Nadruppelen: Na gebruik stroomt er altijd korte tijd water uit mengkraan of douche. Wat kan ik doen?
Mengkranen en douches kunnen soms nadruppelen. Dit is een klein restje water dat er even uit moet. Er is hierbij geen sprake van een productgebrek dat reden is tot vervanging van de mengkraan of een garantieclaim.

Showerpipes: Kan de stijgbuis worden ingekort?
Al naargelang het model kunnen de stijgbuizen bij behoefte aan de ruimtesituatie aangepast en indien nodig ingekort worden. Bij ronde stijgbuizen is het inkorten principieel mogelijk. Voor meer informatie verwijzen we naar de desbetreffende montagehandleiding. Bij rechthoekige stijgbuizen zijn verschillende lengtes verkrijgbaar. De betreffende onderdeelnummers voor uw product vind je in de onderdelencatalogus.

Zeefafdichting: Welke functie heeft de afdichting resp. een zeefafdichting tussen doucheslang en handdouche?
De zeefafdichtingen, die bij elke handdouche zitten, mogen niet door normale afdichtingen worden vervangen. Anders wordt vuil, dat in de zeef eruit wordt gefilterd, in het mechanisme van de douche gespoeld. Dit leidt tot uitvallen van de reinigingsfunctie QuickClean of verstopt raken van de sproeiers. Hoe de zeefafdichting gereinigd moet worden, zie je in deze video.

Unica'D: Kan het nieuwe schuifstuk ook bij oudere glijstangen worden gemonteerd?
Het nieuwe schuifstuk kan in principe bij alle Unica`D glijstangen worden ingezet.

Showerpipe: Hoe kan ik hem monteren als de badkamer niet tot bovenaan betegeld is? Is hier een opvulling voor?
Voor Showerpipes is een opvulschijfje verkrijgbaar, dat 7 mm verschil compenseert. Voor het betreffende artikelnummer verwijzen we naar de montagehandleiding.

Garantie en vrijwaring

Geldt de fabrieksgarantie ook op vervanging van onderdelen?
Voorwaarde voor het intact laten van onze garantievoorwaarden is onder andere de vakkundige inbouw van het product. Hoe reserveonderdelen vakkundig moeten worden vervangen, staat in de servicehandleiding beschreven. Meer informatie hierover hebben wij in onze garantievoorwaarden opgenomen.
 
Hoe lang is de garantie op hansgrohe producten?
Principieel heeft de koper van een product voor een bepaalde duur een garantieclaim op de verkoper. Aangezien hansgrohe zijn producten via groothandel, dealer en detaillist aan zijn klanten verkoopt, ontstaat voor de klanten in eerste instantie een garantieclaim op de directe verkoper, d.w.z. op de dealer of detailhandel, maar niet op de fabrikant. Neem in geval van garantieclaims contact op met het verkooppunt van je product. Hier vind je uitvoerige informatie over de garantie op hansgrohe producten.
 
Met wie moet ik contact opnemen bij klachten?
hansgrohe verkoopt zijn producten via groothandel, dealer en detaillist aan zijn klanten. Daarom ontstaat voor de klant in eerste instantie een garantieclaim op de rechtstreekse verkoper, d.w.z. de detaillist / verkoper, maar niet op de fabrikant. Neem in geval van klachten a.u.b. contact op met het verkooppunt van uw product.
 
Biedt hansgrohe behalve de wettelijke garantie nog een vrijwillige garantie?
Hoogste kwaliteit is een elementair onderdeel van de hansgrohe bedrijfsfilosofie. Daarom bieden wij consumenten een vrijwillige fabrieksgarantie van vijf jaar op onze producten. Voorwaarden en details van deze garantie vind je in de garantievoorwaarden.

Inbouwdelen

Afdichting: Moet ik muurgaten en voegen afdichten?
Foutieve of zelfs ontbrekende afdichtingen bij installatiegaten kunnen door binnendringend water aanzienlijke schade aan de bouw veroorzaken. Openingen tussen inbouwkranen en muur en bij doorvoergaten voor de waterleiding dienen vakkundig volgens DIN 18195/deel 5 (Bouwafdichtingen - afdichtingen tegen  spatwater op plafonds en in natte ruimtes; berekening en uitvoering) bijv. door afdichtmanchetten en toepassing van geschikte siliconenkit voor sanitair, duurzaam elastisch te worden afgedicht. Ook boorgaten moeten door siliconenkit voor sanitair tegen binnendringend vocht worden beschermd. Voor meer informatie hierover verwijzen we naar de bij het product bijgevoegde montagehandleiding.

Reiniging en onderhoud

Hoe kan ik het beste mijn kranen en douches schoonmaken of ontkalken?
Hoe de glans en functionaliteit van de hansgrohe producten en hun werking lange tijd behouden blijven, hebben we compact samengevat: 
Algemeen geldt:
  • Reinigingsmiddelen die zoutzuur, methaanzuur, chloorbleekloog of azijnzuur bevatten, mogen niet worden gebruikt, omdat deze aanzienlijke schade kunnen aanrichten
  • Reinigingshulpmiddelen en apparaten met een schurende werking zoals ongeschikte schuurmiddelen en schuursponsjes mogen niet worden gebruikt
  • De reiniging moet met de voorgeschreven reinigingsdosering en inwerkduur van max. 10 min. worden uitgevoerd. Volg de gebruikershandleiding van het gebruikte product. 
  • Bij de sproeireiniging mag de reinigingsoplossing in geen geval rechtstreeks op de hansgrohe producten, maar moet deze op de reinigingsdoek gesproeid worden
  • Na de reiniging met een royale hoeveelheid schoon water naspoelen
Kan een complete hoofddouche in de vaatwasser worden gestopt?
De kunststof onderdelen van de douchekop zijn niet bestand tegen de hoge temperaturen in de vaatwasser. Alleen de straalplaat van metaal is hiertegen bestand. In de bijgevoegde montagehandleiding is de exacte handelwijze aanschouwelijk weergegeven.

Thermostaten en regelaars 

Stop- en omstelkraan: De greep van de thermostaat loopt stroef. Hoe kan dit probleem worden opgelost?
Voor stroefheid zijn meerdere oorzaken mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld aanslag op de afdichtvlakken voor een stroeve werking zorgen. Vervang het onderdeel conform de bijgevoegde montagehandleiding. Meer informatie vind je in onze elektronische onderdelencatalogus
 
Drukknop klemt: de veiligheidsblokkering van de thermostaatgreep kan niet ontgrendeld worden. Hoe kan ik dit verhelpen?
Vermoedelijk is alleen de drukknop verkalkt of de veer defect. Reinig de veer en drukknop en vet deze lichtjes in. Zo nodig moeten de componenten worden vervangen. Het reserveonderdeelnummer vind je in de montagehandleiding of in de online-onderdelencatalogus
 
Select-knop: Bij de ShowerSelect c.q. ShowerTablet kan de knop na de montage niet worden ingedrukt resp. functioneert de knop niet.
Bij de montage van de mengkraan werd de groene veiligheidsklem van de kraan niet verwijderd. Demonteer de zichtbare componenten en verwijder de klem. Mogelijk is de afdichting tussen knop en rozet niet ingevet. Smeer de afdichting lichtjes met siliconenvet.
 
ShowerSelect: Kan ik bij deze producten de doorstroomhoeveelheid instellen?
De doorstroomhoeveelheid is bij de ShowerSelect-thermostaten niet instelbaar. Uit ervaring blijkt dat 80% van de gebruikers geen volumeregeling nodig heeft. De volumeregeling is met name bij de handdouche nodig. Met de nieuwe Raindance Select handdouches heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een zachte of harde straal. Als bijzonder waterbesparende oplossing staan een groot aantal EcoSmart-handdouches ter beschikking. Bij hoofddouches staat over het algemeen het doucheplezier op de voorgrond. De hoofddouches zijn op een optimale capaciteit afgestemd en je kunt kiezen uit een omvangrijk assortiment. Producten met volumeregeling kun je wel bestellen bij de bestaande thermostaten met standaardtechnologie.

Inbouw-thermostaatkraan: Bij de reservegreep ontbreekt de bevestigingsschroef. Hoe monteer ik de greep op de juiste manier?
Sinds 2012 worden de thermostaatgrepen vastgeklikt. De bevestigingsschroef is daarmee komen te vervallen. Vastgeklikte grepen hoeven enkel opgestoken te worden en kunnen op elk gewenst moment met een stevige ruk weer gedemonteerd worden.

Overige 

Waar vind ik de onderdelencatalogus, maattekeningen en montagehandleidingen over de producten?

Informatie over reserveonderdelen en technische publicaties zoals maattekeningen, montage- of servicehandleidingen vindt u op Hansgrohe PRO – de website voor onze professionele doelgroepen. Bovendien voor u beschikbaar: een uitgebreide productcatalogus, badkamerplanningsgegevens, tips en trucs voor advisering, planning en installatie en nog veel meer. 

Waar vind ik informatie voor leveranciers en dienstverleners?

Alle services en downloads voor leveranciers en dienstverleners hebben wij voor u verzameld in de leverancierssectie van onze corporate website www.hansgrohe.com . Hier vindt u onder andere informatie over onze inkooporganisatie en het kwaliteitsmanagement, downloads zoals de leidraad voor eerste modellen, onze fabrieksnormen of raamovereenkomsten.

naar de leverancierssectie

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt