hansgrohe CoolStart-kranen

Grip op je energiekosten met CoolStart

hansgrohe CoolStart-mengkranen helpen je bewuster met energie om te gaan. Bij standaard kranen pak je vaker per ongeluk lauw of warm water als de greep in de middenpositie staat. Daarbij verbruik je onnodig energie om het water te verwarmen. CoolStart kranen geven standaard koud water met de greep in de middenpositie. Voor wam water draai je bewust de greep naar links. Met CoolStart-technologie worden de leidingen dus niet onnodig met warm water gevuld. Het resultaat: minder CO2 en kosten. Goed voor milieu en portemonnee!

Energie besparen met hansgrohe CoolStart.
In de middelste greepstand stroomt er alleen koud water uit de hansgrohe Coolstart-mengkranen. Het warme water stroomt pas als jij dat wilt. Draai de hendel daarvoor gewoon naar links.

Zo verlaag je dagelijks je energiekosten 

Waar kunnen we energie besparen, hoe stoten we minder CO2 uit in de lucht, wat kunnen we tegen klimaatverandering doen? Deze vragen houden ons allemaal bezig.

De antwoorden zijn te vinden in de energieverbruikers in ons huishouden die we elke dag meerdere keren gebruiken, bijvoorbeeld wastafelmengkranen. Het principe van hansgrohe CoolStart is simpel, maar geniaal: bij deze mengkranen komt er alleen warm of heet water uit de kraan als je dat echt nodig hebt. De energie die daarvoor nodig is, komt pas vrij als je de hendel van de mengkraan bewust naar links beweegt.

CoolStart: energie besparen in het huishouden is een fluitje van een cent

Standaard kranen werken anders: hier springen cv-ketels, circulatiepompen of andere boilers al aan als de hendel in de basisstand wordt gebruikt. Maar we hebben niet altijd warm water nodig, toch? Koud water is vaak voldoende als we water drinken, onze handen wassen, de bloemen water geven of een het huis een sopje willen geven.. En dat is dan ook het geheim: water wordt bij Coolstart-kranen pas verwarmd als je echt warm water nodig hebt. Je bepaalt zelf hoe hoog de temperatuur moet zijn, en dat zoveel keer per dag. Echt hansgrohe: met een zuinige Coolstart-kraan geniet je van ultiem comfort en een prachtig design.

Energie besparen in het huishouden en van mooi design genieten

Verbruik minder water, verklein je CO2-voetafdruk, bespaar geld

Minder warm water verbruiken met CoolStart-mengkranen.
We willen je er bij helpen goed met water en energie om te gaan. Daar werken onze productontwikkelaars 24/7 aan.

Wie 'cool' start, bespaart energie.

Hoeveel energie? Dat blijkt uit ons rekenvoorbeeld: een huishouden van vier dat een hansgrohe CoolStart-mengkraan een jaar lang 20 minuten per dag gebruikt, kan 508 kilowattuur minder energie verbruiken dan met een andere mengkraan. Laten we dit eens concreet maken – met 500 kWh kun je:

  • 67.564 sneetjes brood roosteren;
  • meer dan een jaar lang 24/7 televisiekijken;
  • 500 uur lang het haar föhnen.

Wie koel start, verlaagt zijn CO2-uitstoot.

Achtergrondinformatie: zo'n 90% van de CO2-uitstoot van een huishouden ontstaat door het aanspringen van de boiler om het water voor de douche, het bad of de wastafel op te warmen. Rekenvoorbeeld: een huishouden van vier dat water met gas verwarmd, kan met een CoolStart-mengkraan jaarlijks 23 kilogram minder CO2 verbruiken dan met een andere mengkraan. Concreet:

  • Twee volwassen, 23 meter hoge beukenbomen hebben twee jaar nodig om deze 23 kilogram te compenseren.  

Wie 'cool' start, bespaart geld.

En dat is tegenwoordig heel belangrijk, want de energieprijzen rijzen de pan uit. Rekenvoorbeeld: een huishouden van vier dat water met gas verwarmt, kan elk jaar 61,97 euro besparen als een oude kraan door een CoolStart-mengkraan wordt vervangen. Trouwens:

  • een CoolStart-mengkraan heeft zich na minder dan twee jaar terugverdiend.  

De basis voor deze berekeningen vind je aan het einde van deze pagina.*

Vind je CoolStart-mengkraan en bespaar:

*De procentuele besparing van energie geeft de besparing van een hansgrohe CoolStart-product weer ten opzichte van een ander product van hansgrohe zonder CoolStart. 

De berekening van het gebruik van een wastafelmengkraan is gebaseerd op een gemiddeld gebruik van 5 liter per minuut bij 3 bar. Om een zo nauwkeurig mogelijk resultaat te krijgen, moet deze waarde individueel worden aangepast. Benodigde energie om 1 liter water 1 °C te verwarmen: 1 kcal of 0,00116 kWh. Benodigde energie om 1 liter water van 10 °C tot 35 °C te verwarmen (watertemperatuur van een wastafelmengkraan): 0,029 kWh per liter water [berekend met energieformule op basis van de algemene berekeningsgegevens volgens het Internationale Stelsel van Eenheden (SI). Omrekening van kWh naar olie: 10 kWh = 1 liter olie]. 

De hier voorgestelde energieprijzen zijn gemiddelde waarden voor Duitsland en moeten voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat individueel worden aangepast. Er is uitgegaan van 12,2 cent/kWh. Het energieverbruik van huishoudelijke apparaten is gebaseerd op deze waarden (van 04/2022).

Hansgrohe SE kan geen garantie of aansprakelijkheid aanvaarden voor de juistheid van de resultaten. De berekening hangt namelijk af van veel onvoorspelbare factoren en blijft daarom onder voorbehoud. Bepalend hierbij zijn vooral de energieprijzen. 

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt