Verzorging en reiniging van de keukenmengkraan

Je keukenkraan schoonmaken - dit zijn de tips van hansgrohe

Je keukenkraan en spoelbak gebruik je dagelijks. Ze worden dus vaak blootgesteld aan hitte en kou, maar ook aan logen, zuren en vetten. Daarom is het belangrijk om je keukenkraan regelmatig schoon te maken. Gelukkig kun je zonder al te veel onderhoud het design, de glans en de werking van je kraan nog lang  in stand houden. Dankzij de hier vermelde schoonmaaktips heb je nog langer plezier aan je keukenmengkraan. Gewoon af en toe reinigen en ontkalken!

Van welk materiaal zijn je keukenkraan en spoelbak eigenlijk gemaakt?

Onze keukenkranen onderscheiden zich afhankelijk van hun variant door een hoogwaardige, glanzende chroomlaag of door een resistente rvs-look. Beide onderhoudsvriendelijke materialen staan garant voor een lange levensduur. Met de juiste onderhoudstips behoud je de prachtige glans voor lange tijd. hansgrohe spoelbakken zijn van roestvrijstaal. Dat maakt ze antibacterieel en hygiënisch, roestvast en geschikt voor levensmiddelen. Omdat roestvrijstaal behalve zuur- ook hittebestendig is, is het onderhoud van dit oppervlak bijzonder makkelijk. Chroom of roestvrijstaal: het is toch de moeite waard om bij het schoonmaken een paar basisregels in acht te nemen.

Je keukenkraan grondig en duurzaam schoonmaken: zo doe je dat

 
 • Tip 1: Maak je keukenkraan NOOIT schoon met agressieve schoonmaakmiddelen die ingrediënten zoals chloorbleekloog, methaanzuur, azijn- of zoutzuur bevatten. Vermijd bovendien schurende reinigingsmiddelen en schuursponsjes.
 • Tip 2: Spuit het schoonmaakmiddel niet rechtstreeks op de kraan en meng geen verschillende producten door elkaar. Neem de gebruiksinstructies van de fabrikant wat betreft dosis en inwerktijd in acht. 
 • Tip 3: Kalk op de keukenmengkraan kun je het beste met een schoonmaakmiddel op basis van citroenzuur verwijderen. Doe eerst wat reinigingsmiddel op een zacht, niet pluizend katoenen doekje en neem daarmee de keukenmengkraan af. Laat het middel vervolgens gedurende de aangegeven tijd inwerken en spoel het vervolgens grondig af met schoon water.
 • Neem de mengkraan tot slot gewoon af met een droge doek. Nu zijn alle resten verwijderd en glanst hij weer als nieuw.

Door je keukenkraan op een juiste manier te ontkalken, kun je veel vervelende soorten vervolgschade voorkomen. Want kalk is niet alleen optisch een doorn in het oog. Hij kan ook het functioneren van de kraan - bijv. het straalbeeld- nadelig beïnvloeden.

De juiste reiniging van de keukenmengkraan is eenvoudig en gaat snel. Ook de uittrekbare slang van je keukenmengkraan kan eenvoudig gereinigd en indien nodig probleemloos vervangen worden. Elk reserveonderdeel wordt geleverd met een handleiding. Maak je kraan alsjeblieft schoon met deze reinigingsadviezen, omdat onze garantie niet geldt voor schade door ondeskundige behandeling.

Volledig schone perlator

De perlator wordt ook wel straalregelaar of straalvormer genoemd. Het betreft hierbij de sproeier aan de uitloop van de kraan. Vele perlators aan hansgrohe keukenmengkranen zijn uitgerust met een QuickClean anti-kalk-functie. Deze kun je schoonmaken door er met je hand overheen te wrijven.

Even kort wrijven is genoeg om de kalkresten moeiteloos te verwijderen

Bij een hansgrohe keukenmengkraan met QuickClean-technologie zitten er flexibele siliconen noppen op de perlator. Hier kan kalkaanslag op blijven zitten (afhankelijk van waterhardheid meer of minder). Dit is echter moeiteloos te verwijderen: gewoon met een vinger over de siliconen noppen wrijven. Daarna stroomt het water weer gelijkmatig en vol uit de perlator.

Perlator schoonmaken en van een mooi straalbeeld genieten

Mocht de bovenstaande tip niet het gewenste resultaat opleveren, dan kun je er nog een schepje bovenop doen. Schroef de perlator los en leg hem in een bakje met ontkalkend reinigingsmiddel op citroenzuurbasis. Na maximaal 10 minuten kun je hem er weer uithalen en grondig met schoon water afspoelen. Indien nodig kun je deze reiniging herhalen. Schroef tot slot de perlator weer op je keukenmengkraan. 

 • schoonmaakadvies voor keukenkranen van hansgrohe.

  Zo blijft je keukenkraan langer mooi: lees de hansgrohe schoonmaaktips

  Je kunt je hansgrohe keukenkraan eenvoudig schoonmaken of ontkalken. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige en onderhoudsvriendelijke materialen en zijn voorzien van anti-kalk noppen \(QuickClean\) op de perlator.

  Keukenkraan schoonmaaktips hier downloaden (PDF, 110 KB)
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt