Veel voordelen zonder voegen

Badkamer zonder voegen – stijlvolle trend met praktische voordelen

De trend om tegels en voegen in de badkamer weg te laten, wordt steeds populairder. Maar wat zijn de argumenten voor een badkamer zonder tegels? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende materialen? Hier lees je welke bouwmaterialen geschikt zijn voor vloer- en wandbekleding en krijg je antwoord op veelgestelde vragen.

Betonvloer, houten wanden en vrijstaand bad.
Grenzeloze uitgestrektheid bepaalt de uitstraling in een badkamer zonder voegen, hier gerealiseerd met een betonvloer en houten wandbetimmering.

Elegante oplossingen met visuele diepte

Betonvloer, witte muren en vrijstaand bad.
Een naadloze betonvloer harmonieert hier met witte muren en een vrijstaand wit bad. Het resultaat: een ruimte die in het licht baadt.

Een badkamer zonder voegen heeft verschillende praktische voordelen. De grote oppervlakken van de wanden en de vloer lijken automatisch ruim en royaal zonder onderbreking van voegen. Het oog neemt de hele dimensie waar en verdwaalt niet in kleinschalige tegels. Vooral kamers met beperkte ruimte profiteren van de visuele uitgestrektheid die op deze manier wordt gecreëerd.

De afwijking van de klassieke badkamerlook leidt ook tot een betere hygiëne, omdat vuil zich in de voegen tussen de tegels kan nestelen. Door de hoge vochtigheid in deze ruimte ontstaat snel een biofilm – de perfecte basis voor schimmelvorming.

Het gebruik van voegloze materialen vereist echter de expertise van specialisten. Daarom moet je rekening houden met iets hogere kosten wanneer je kiest voor een badkamer zonder voegen.

Moderne en klassieke materialen in plaats van traditionele tegels

Bij het ontwerpen van een badkamer zonder voegen kun je kiezen uit veel verschillende materialen

Hier presenteren we u de volgende materialen in detail:

  • Hout
  • Decoratieve panelen
  • Beton Ciré
  • Kalkpleister
  • Behang
  • Kunsthars
  • Hout: warm en robuust

Hout is een duurzaam materiaal dat een bijzonder huiselijk effect creëert. Voor de badkamer moet u een houtsoort kiezen die weinig vocht opneemt. Eiken, notelaar, douglasspar, teak en merbau zijn hier de perfecte keuze. Een klassieke parketvloer of houten wandbekleding vergt echter iets meer zorg in vochtige ruimten. In plaats van lak is het raadzaam het oppervlak met olie af te werken, omdat verzegeld hout kan barsten als water er lang blijft op staan.

Decoratieve panelen: voor elke smaak

Decoratieve panelen in groot formaat zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Met glas of acrylglas kun je een kleurintensief diepte-effect bereiken dankzij een decor dat op de achterzijde wordt aangebracht en door het glas schijnt. Decoratieve panelen van aluminium zijn zeer robuust en krasvast. Aluminium composiet met een bedrukt oppervlak is bijna niet te onderscheiden van natuurlijk materiaal. Sommige fabrikanten bieden aan om foto's op de platen af te drukken. Decoratieve panelen van keramiek zijn ook verkrijgbaar in talrijke kleuren, vormen en designs. De normale voegen van tegels behoren tot het verleden. Materiaalnaden tussen de afzonderlijke platen zijn wel mogelijk.

Beton Ciré voor minimalistische elegantie

Beton Ciré, een minerale, fijnkorrelige mortel, biedt een fijne betonlook op muren en vloeren. Beton Ciré betekent gewreven beton. Hiervoor wordt wit of grijs cement gemengd met kunsthars, kwartszand en diverse vulstoffen. Het biedt een naadloos oppervlak in een grote verscheidenheid van kleuren. Het materiaal kan ook op bestaande tegels worden aangebracht, aangezien het slechts een oppervlak van enkele millimeters dik vormt. Beton Ciré isoleert geluid, is waterafstotend en thermisch isolerend.

Kalkpleister: een ecologische klassieker 

Kalkpleister is een ecologische klassieker die ideaal is voor vochtige ruimten. Dit zuiver mineraal materiaal verhardt zonder toevoegingen en wordt al sinds de oudheid gebruikt. Kalkpleister kan naar wens worden gekleurd. Het kan vocht absorberen en afgeven. Het gaat ook de vorming van schimmel tegen. De Marokkaanse Tadelakt-techniek verzegelt het oppervlak en maakt het waterafstotend. Het kalkpleister wordt verdicht met een polijststeen en vervolgens hydrofoob gemaakt met een zeep op basis van olijfolie, zodat het water er kan aflopen. 

Behang voor een verscheidenheid aan looks

Vochtwerend behang op basis van vlies of glasvezel is verkrijgbaar in een eindeloze variëteit van patronen en kleuren. Het behang is zonder problemen bestand tegen vocht en waterdamp. Het is echter minder geschikt voor de spatzone boven de fontein of direct naast de douche. Het moet worden aangebracht met een behanglijm die geschikt is voor vochtige ruimten. 

Slijtvaste kunsthars

Dit synthetische materiaal is zonder problemen bestand tegen vocht en is niet veeleisend op het gebied van onderhoud. Je kunt kunsthars laten verven in elke gewenste kleur. Bij het renoveren van een badkamer kun je er gewoon bestaande tegels mee bedekken. Zelfs badkamermeubels kunnen er waterdicht mee worden gemaakt. Het aanbrengen ervan is niet eenvoudig en mag alleen worden uitgevoerd door specialisten.

Vaak gestelde vragen over de badkamer zonder voegen en tegels

Wat zijn de voordelen van een badkamer zonder voegen?

Het vergroot de ruimte optisch en verbetert de hygiëne, aangezien voegen vatbaar zijn voor schimmel.

Waarop moet worden gelet bij hout in de badkamer?

Kies een geschikte houtsoort zoals eiken, notelaar, douglasspar, teak of merbau. Het oppervlak moet ook worden geolied.

Wat is Beton Ciré?

Dit beton van wit of grijs cement wordt met kunsthars, kwartszand en diverse vulstoffen gemengd en kan naar wens worden gekleurd.

Hoe wordt kalkpleister waterdicht gemaakt?

Hiervoor wordt de Tadelakt-techniek toegepast. Het oppervlak wordt verdicht met een polijststeen en vervolgens geïmpregneerd met zeep.

Kan ik behang gebruiken als badkamerdecoratie?

Behang op basis van vlies of glasvezel is bestand tegen hoge luchtvochtigheid maar is niet geschikt voor de spatzone van de fontein of de douche.

Vrijheid zonder voegen in de badkamer – met het juiste materiaal

De trend naar badkamers zonder tegels heeft goede redenen: wandbekleding zonder voegen maakt een royale indruk en verbetert de hygiëne, want voegen zijn de perfecte voedingsbodem voor schimmels. Talrijke materialen zijn geschikt voor een badkamer zonder voegen: naast beton Ciré en decoratieve panelen kun je ook werken met hout, behang, kalkpleister en kunsthars.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt