Badkamer ontwerpen met kleuren, vormen en licht

Zo plan je jouw badkamer met een perfect samenspel van vormen, kleuren en licht

Badkamer met rond bad en fontein, houten muur en kiezelstenen
De ronde vormen van het vrijstaande bad en de fontein warmen de koele blauwe tinten op en zorgen voor harmonie. Houten elementen en kiezelstenen verbinden binnen en buiten.

Functioneel badkamerontwerp: een bewust spel met randen en rondingen

De bewuste keuze van vormen bepaalt de sfeer van jouw badkamer en creëert bij het betreden meteen een bepaald ruimtegevoel. Wanneer je jouw badkamer plant, rijst de vraag: Welke vormen passen bij jouw persoonlijkheid? Zijn het:

  • hoekige randen,
  • ronde rondingen,
  • of een combinatie van verschillende vormen?

Laten we de verschillende vormen eens nader bekijken!

Rechte lijnen

Hoeken en rechte lijnen geven een solide gevoel van helderheid en structuur. Wij associëren rechte lijnen en randen automatisch met kwaliteiten als geloofwaardig, zakelijk en betrouwbaar.

Gewelfde vormen

Rondingen, cirkels en organische vormen associëren we met zachte eigenschappen als harmonie en geborgenheid. Zij ontplooien gevoelens als openheid, gezelligheid en stromen in ons.

Combinatie van verschillende vormen

Contrasten brengen ook leven in de badkamer. Als je geen uitgesproken voorkeur hebt voor randen of rondingen, is een combinatie van verschillende vormen een goed idee bij het plannen van de badkamer.

  • Ronde mengkranen harmoniëren goed met een hoekige, slimme badkamerspiegel die informatie, zoals het weer, digitaal weergeeft.
  • Een rond, vrijstaand bad is dramatisch maar uitnodigend. Een contrasterende, vierkante vloerbedekking zoals tegels geeft het optisch extra stabiliteit.
  • Een vierkante fontein voor de dagelijkse verzorging presenteert zich op een zakelijke en functionele manier. Ronde mengkranen, cirkelvormige of cilindrische lampen of een organisch gevormd bad vullen de randen aan met harmonieuze lijnen.
  • Geef je de voorkeur aan rechthoekige vormen voor wastafel, douche en bad? In dat geval kunnen gebogen mengkranen, lampen of foto's een gezellig accent toevoegen.

Perfect samenspel van kleuren bij het plannen van de badkamer

Grijze muren, visgraatparket, loftraam
Purisme op zijn best: dele grijstinten en rechte lijnen bepalen het design van deze badkamer.

Net als vormen, hebben kleuren een directe invloed op ons bewustzijn. Visuele waarneming wekt verschillende emoties op. Na een lange dag op het werk ontspant een warme douche ons en helpt ons de stress los te laten. Passende kleuren ondersteunen dit proces. 

Kleurenpsychologen maken bij de verschillende golflengtes van het licht een onderscheid tussen koude en warme kleuren. Deze hebben verschillende effecten:

  • koude kleuren koelen

  • warme kleuren hebben een stimulerend effect

  • natuurlijke tinten kalmeren

Blauw, groen en turkoois behoren tot de klassieke kleuren die een kalmerend en koelend effect hebben – ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor stress.

Geel, oranje, rood en roze vrolijken ons op bij het zien ervan – perfect voor wie 's morgens vroeg moeite heeft om op gang te komen.

Zand, salie, siena: de kleuren van de natuur veranderen de badkamer in een ontspannende oase. Zij laten het element water perfect tot zijn recht komen. Ze herinneren aan het strand of de bergen, de oorspronkelijke bron van het stromende element. 

Natuurlijke tinten op muren en vloeren kunt je met accenten in felle kleuren extra diepte geven. 

Bij het plannen van jouw badkamer kun je een verrassingseffect creëren met ongewone kleuren voor de wastafel, het bad en de mengkranen – bijvoorbeeld dankzij geïntegreerde ledtechnologie.

Vloeren en muren
De kleuren op de vloer en de muren omlijsten alle andere elementen in uw badkamer. Je kunt de vloer en de muren anders inrichten om een dramatisch effect te creëren. Met een gemeenschappelijke kleur creëer je een duidelijk gedefinieerde sfeer – blauwe tinten herinneren aan de oceaan, terwijl grijs en zand aardse kleuren zijn.

Fontein en bad
Neutraal wit is de klassieke kleur voor badkamermeubels die overal harmonieert. Maar je kunt hier ook de tinten herhalen die je voor de muren en de vloer hebt gekozen – of bewust een contrast aanbrengen. Bijzonder dramatisch: elegant zwart.

Mengkranen
Glanzend chroom is een traditionele afwerking voor mengkranen. Geborsteld metaal of mat zwart en wit kunnen voor een verrassingseffect zorgen. Een gepolijste goudtint zorgt voor een weelderige uitstraling, bijvoorbeeld op een zwarte achtergrond.

Variabel licht: het doorslaggevende derde element in je badkamerontwerp

Inloopdouche met rechte lijnen, ronde spiegel
Strakke lijnen kenmerken deze badkamer met houten elementen. De ronde spiegel en de afgeronde fonteinen verzachten de strakke lijnen.

In de moderne badkamerplanning is licht het element waarmee je bijzonder flexibel kunt spelen. Dankzij slimme technologie kun je jouw badkamer in elke gewenste lichtkleur dompelen – en zo, afhankelijk van jouw wensen, verschillende woweffecten creëren. 

Het is ook raadzaam de lichtbron aan te passen aan het tijdstip van de dag. ‘s Morgens hebben we sterk licht nodig dat we 's avonds kunnen dimmen tot een ontspannend niveau. Voor de dagelijkse verzorging wordt echter licht aanbevolen dat overeenkomt met natuurlijk daglicht. 

Concepten voor badkamerverlichting bestaan daarom meestal uit basisverlichting aan het plafond. De lichtsterkte kan met extra lampen aan de wand of geïntegreerd in spiegels perfect aan de individuele behoeften worden aangepast.

Als u meer wilt weten over het thema Verlichtingsconcept in de badkamer, lees dan hier ons gedetailleerde artikel over badkamerverlichting

Vaak gestelde vragen over vormen en kleuren bij de badkamerplanning

Hoe vind ik een rode draad bij het plannen van een badkamer?

Jouw persoonlijkheid is bepalend: beschrijf jouw behoeften in de badkamer en neem elementaire beslissingen. Rationele of emotionele vormen? Koude, warme of neutrale kleuren?

Ik ben een rationeel persoon, mijn familie en vrienden vinden mijn stijl te mannelijk. Welke vormen kies ik?

In dit geval is een combinatie van rondingen met randen aan te bevelen – bijvoorbeeld een ronde fontein op strakke onderkast.

Ik ben bang dat ik snel genoeg krijg van een felle kleur in de badkamer, maar wit vind ik saai. Hoe los ik dat op?

Natuurlijke tinten zoals zand of salie zijn neutraal genoeg als achtergrond voor felle kleuraccenten die gemakkelijk kunnen worden vervangen – in lampenkappen of gordijnen, bijvoorbeeld.

Mijn badkamer is heel klein. Welke kleuren kies ik?

Lichte kleuren en meerdere lichtbronnen vergroten visueel elke ruimte.

Met kleuren, vormen en licht jouw perfecte badkamer ontwerpen

Vormen, kleuren en licht beïnvloeden ons rechtstreeks via de zintuiglijke waarneming. Zij bepalen de sfeer en het design. Bij het plannen van uw badkamer moet u al in een vroeg stadium rekening houden met deze factoren. 

De elementaire beslissing met betrekking tot deze elementen is: kies ik een bepaalde richting of combineer ik verschillende effecten tot een totaalontwerp?

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt