Een optisch highlight creëren

Keukenachterwand: ideeën voor individuele esthetiek

De achterwand van jouw keuken heeft een zeer praktisch doel: hij beschermt tegen spatten van het fornuis en de spoelbak. Met weinig moeite kun je er echter een designobject van maken. Ontdek hier ideeën voor materialen zoals glas, steen, hout en extravagante oppervlakken!

Achterwand van glas, grijze kasten met houten elementen
Elegant, ingetogen en toch een echte blikvanger. Glas als achterwand laat in jouw individuele keuken niets te wensen over.

Glas: trendy materiaal met creatieve speelruimte

Geel element, witte kasten, meubels van hout
De warme goudtint van deze achterwand verzacht de witte fronten en harmonieert perfect met het hout van de meubels.

Een element van glas stelt geen grenzen aan jouw creativiteit. Het is echter raadzaam te kiezen voor gehard veiligheidsglas van hoge kwaliteit (ESG). Het moet ten minste 6 mm dik zijn. Warmtebehandeling verhoogt de slagvastheid en schokbestendigheid van dit type glas. Bij een ongeval breekt het in kleine blokjes zonder scherpe randen. ESG is hittebestendig en zelfs zuur kan het glas niet aantasten.

Het duurzame trendmateriaal glas biedt naast zijn transparantie het voordeel van een doorlopend onderhoudsvriendelijk oppervlak. Dit ziet er zowel royaal als onopvallend uit en verzacht de fronten. 

Je kunt dit materiaal geheel naar eigen wens vormgeven. Fabrikanten bieden verschillende ontwerpen aan die dankzij hun transparant glanzend of gesatineerd oppervlak een zwevend karakter hebben. Glas met een metalen ondergrond in koper of goud komt erg stijlvol over.

Je kunt glas gemakkelijker dan welk ander materiaal ook voorzien van jouw eigen ontwerp. Het is bijvoorbeeld mogelijk om het glas te bedrukken met een motief naar keuze. De digitale print is lichtecht en verzegeld met een beschermende lak. Als motief kun je jouw eigen werk kiezen of motieven uit databanken in het internet.

Opties voor een individueel decor:

  • Je lievelingskleur van Pantone
  • Beroemde kunstwerken
  • Structuren uit de natuur
  • Grafische ontwerpen van bekende kunstenaars

Natuur of hightech voor exclusief design

Natuurlijk materiaal, metaal of Dekton: Je hebt keuze te over als het gaat om een achterwand. Natuurlijke materialen scheppen automatisch een band met de natuur. Als je een zwak hebt voor organisch design, is een model van natuursteen, kwarts of hout een goede keuze. 

Steen is in de loop van miljoenen jaren gevormd en verrijkt elke keuken met een unieke structuur. Natuursteen is geschikt voor elk kleurenpalet, aangezien het in talrijke tinten verkrijgbaar is. Vocht en warmte kunnen dit duurzame en onderhoudsvriendelijke materiaal niet aantasten. 

Kwartscomposiet bestaat grotendeels uit natuurlijk kwarts vermengd met hars en kleurstof. Dit resulteert in een niet-poreus hard oppervlak. Als je een steenachtig model met een uniforme structuur voor ogen hebt, is kwarts de juiste keuze. 

Gecoat hout geeft uitdrukking aan de verbondenheid met de natuur. Dit resistente materiaal brengt warmte in de kamer en combineert perfect met houten kasten.

Onverwoestbaar - metaal en Dekton

Fans van de industriële look houden van achterwanden van metaal. Panelen van geborsteld roestvrij staal of aluminiumcomposiet voegen een vleugje stijlvolle retro-chic toe die perfect kan worden gecombineerd met lampen in industriële stijl en Bauhaus-meubels. 

Je bent een fan van hightech? In dit geval is Dekton een goede keuze. Dit composietmateriaal werd een paar jaar geleden ontwikkeld. Hier imiteert een uniek compressieproces de natuurlijke ontwikkeling van gesteente en natuur met temperaturen van 1.200 graden Celsius en een enorme druk. Dit levert een uiterst hard materiaal op met een perfect oppervlak. Het licht opgeruwde oppervlak is ook antislip. Dekton is verkrijgbaar met patronen die natuursteen of houtnerven perfect imiteren.

Keukenachterwand individueel ontwerpen met glas & co.

De achterwand tussen de kasten kan een visueel hoogtepunt vormen. Je kunt glas laten bedrukken met een motief naar keuze. Natuurlijke materialen zoals steen, kwarts of hout maken indruk met unieke patronen. Liefhebbers van de industriële look geven vaak de voorkeur aan metaal. Dekton is een nieuw hightech materiaal dat onverwoestbaar is.

Vaak gestelde vragen over een keukenachterwand

Is een glazen achterwand breekbaar?

Hoogwaardig gehard veiligheidsglas is slagvast en schokbestendig dankzij een thermische behandeling.

Hoe kan ik een glazen achterwand ontwerpen?

U kunt deze individueel laten bedrukken met een motief naar keuze.

Wat zijn de voordelen van een achterwand van natuursteen?

Natuursteen is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen vocht en warmte. Bovendien is elke natuursteen uniek.

Wat is kwartscomposiet?

Voor dit materiaal wordt kwarts gemengd met hars en kleurstof. Dit resulteert in een niet-poreus oppervlak met een uniforme structuur.

Wat zijn de eigenschappen van Dekton?

Dit composietmateriaal is uiterst hard, krasvast en heeft een licht opgeruwd oppervlak dat antislip is.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt