Kleine steentjes met een groot effect

Mozaïek in de badkamer: wanddecoratie voor designliefhebbers

Mozaïek in de badkamer is een duidelijke trend. De uit kleine elementen samengestelde tegelmotieven bieden een verscheidenheid aan materialen, vormen en kleuren voor extravagante designoplossingen. Wat veel designliefhebbers niet weten: al in de oudheid sierden de decoratieve oppervlakteversieringen tempels en profane gebouwen.

Sterk effect voor de badkamer: mozaïektegels in oproer
Moeten badkamermozaïeken een patroon volgen? Helemaal niet: de zwarte tegels doorbreken niet alleen het kleurenschema, maar ook de geplande ruimtelijke grenzen.

Design highlight met een lange traditie

Mozaïek in de badkamer is een duidelijke trend. De uit kleine elementen samengestelde tegelmotieven bieden een verscheidenheid aan materialen, vormen en kleuren voor extravagante designoplossingen.

Vroege Griekse mozaïekontwerpen werden gemaakt van natuurlijke kiezelstenen. De Romeinen werkten met gelijkmatig gehouwen vierkante stenen blokjes. Zo konden ze nauwkeuriger werken en de voegen tot een minimum beperken. Met de kleine kubusjes konden ook zeer precieze lijnen en kleurverlopen worden gelegd. Een indrukwekkend voorbeeld: de gevechtsscène van het Alexandermozaïek in Pompeï met vier miljoen stenen blokjes op meer dan 15 vierkante meter.

Een bewogen geschiedenis: christelijke kerkmozaïeken

Vroegchristelijke kunstenaars gebruikten sterk licht reflecterende steentjes van glas. Ze waren ideaal voor het versieren van kerkinterieurs. De belangrijkste werken zijn vandaag de dag nog te zien in Ravenna – als onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed. 

Ook Byzantium haalde mozaïekkunst in de gebedshuizen. Met de Ottomaanse verovering en de omvorming van kerken tot moskeeën verdwenen de mozaïeken onder pleisterwerk en verf – of werden ze vernietigd. In de Hagia Sophia in Istanbul bedekten de met goud versierde mozaïeken oorspronkelijk meer dan 10.000 vierkante meter. Het beroemde Deesis mozaïek is vandaag blootgelegd. Maar sinds de Sophiakerk, die sinds 1935 een museum was, in 2020 voor de tweede keer een moskee werd, is het kunstwerk toegedekt.

Onopgelost mysterie: de geometrie van islamitische tegelmozaïeken

Grafische versieringen behoren tot de traditie van de Islam. Wegens het verbod op afbeeldingen zijn op de typische tegels geen afbeeldingen van mensen te zien, maar geometrische vormen en kalligrafie. Dat deze van grote complexiteit zijn, kan niet worden ontkend. 

In 2007 ontdekten wetenschappers in Iran aperiodieke patronen op gebouwen uit de 15e eeuw die wiskundigen eigenlijk nog maar 30 jaar kenden. Er bestaat nog steeds onenigheid over de vraag of de "quasikristallijne" geometrie toeval is of dat de oriëntaalse architectuur ons 500 jaar vooruit was. Eén ding is zeker: de islamitische mozaïekkunst is indrukwekkend.

Goudglanzend wanddesign voor de badkamer met mozaïektegels
In deze badkamer lijken de muren bedekt met glinsterend bladgoud: de tegels zijn hier ton sur ton verwerkt. Het sterke effect wordt gecreëerd door de oppervlaktestructuur.

Designtempel badkamer

De tijd dat de kleurrijke steentjes met de hand werden gezet is voorbij. Maar zelfs op een matte kleur verliest dit vakmanschap niets van zijn uitstraling – vooral in de badkamer. 

Mozaïektegels zijn een blikvanger en brengen tegelijk leven in ruimte. Ze zijn verkrijgbaar in alle kleurnuances in randlengtes vanaf één centimeter – vierkant, rechthoekig, rond en ovaal. Laat de keuze van afmetingen en vorm afhangen van de grootte van jouw badkamer en het gewenste effect.

Verschillende materialen voor een sterk effect 

Net als in de keuken, maakt het materiaal ook in de badkamer het verschil: 
  • Glas maakt indruk met zijn intense kleuren en glans. Als materiaal voor je badkamer behoort het tot de hogere prijsklasse.
  • Steengoed is een populair alternatief. Dankzij speciale glazuren en reliëfoppervlakken komt het heel dicht in de buurt van glasmozaïek. 
  • Keramiek mist de natuurlijke transparantie van glas. Voor het overige kan er wat kleur en oppervlaktestructuur betreft bijna elk resultaat mee worden bereikt.
  • Marmer of graniet combineren de overtuigende materiaaleigenschappen van deze natuurstenen met hun zeer bijzondere esthetiek.
  • Ook metaal zoals roestvrij staal of aluminium wordt gebruikt ­– meestal in een materiaalmix, bijvoorbeeld met glas. 

Door materialen te combineren creëert u ook op andere manieren sterke effecten. Tegelfabrikanten maken hier bijna alles mogelijk. 

Oppervlakken bepalen de uitstraling

Mozaïektegels creëren verschillende effecten. Maar bovenal geven ze de ruimte een visuele indeling. Gebruik ze daarom niet overal. Geef je muren een profiel: benadruk één zone van jouw badkamer met intense kleuren en glanzende oppervlakken. 

Gebruik elders matte effen kleuren voor een onopvallende look. Speel met vormen en patronen. Gebruik oppervlaktestructuren met 3D-effecten voor een extravagant tintje. Gestructureerde tegeloppervlakken scoren ook op het vlak van functionaliteit: ze camoufleren kalkaanslag en andere ontsierende afzettingen. Combineer mozaïekwanden bewust met badkamermeubels en mengkranen. 

Je zult zien: zowel het oppervlak als de inrichting maken het geheel af.

Vaak gestelde vragen over mozaïek in de badkamer

Wat is mozaïek?

Het zijn patronen samengesteld uit vele, kleine elementen die muren en vloeroppervlakken versieren.

Hoe lang bestaan mozaïeken al?

In de Griekse en Romeinse oudheid versierden ze villa's en tempels. Later werd de christelijke en islamitische mozaïekkunst gebruikt in kerken en moskeeën.

Waarom is mozaïek in de badkamer vandaag zo modern?

Ze kunnen muren profiel geven en uw badkamer optisch indelen. Ze geven de badkamer een extravagante en hoogwaardige esthetische uitstraling.

Met welke materialen kan ik mijn mozaïek in de badkamer realiseren?

Ze zijn verkrijgbaar in glas, keramiek, steengoed, graniet, marmer en metaal. Materiaalmixen zijn ook erg populair.

Waar moet ik op letten bij de oppervlakken van mozaïektegels?

De glad gepolijste en glanzende artistieke tegels springen in het oog. Uniform gestructureerde, effen gekleurde muren blijven op de achtergrond. Oppervlakte-effecten in 3D brengen extravagantie.

Badkamermozaïek: steen voor steen een echt design-statement

3D-oppervlakken, ton sur ton decors of intense kleurglans: qua design heb je in jouw badkamer alle mogelijkheden. Mozaïek is misschien niet langer een ambacht in de badkamer van vandaag. Maar de steentjes zijn geweldig om de sfeer in deze ruimte in scène te zetten – creatief, extravagant en zeer hoogwaardig.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt