Een ontspannen sfeer creëren

Badkamer verbouwen: ideeën voor een geslaagde make-over

Bad voor een onbepleisterde wand en kamerplant
De ruw bepleisterde muur is waterbestendig en een goed alternatief voor tegels. In combinatie met de stenen en de kamerplant vormt het resultaat een harmonieus geheel.

Maak een plan voor jouw badkamerverbouwing

Je wilt jouw badkamer een nieuwe glans geven en bent op zoek naar ideeën voor de renovatie? Zet dan alles op één kaart en gebruik onze suggesties om een visie te ontwikkelen van jouw eigen wellnessoase. Wij laten je zien hoe u door de combinatie van exclusieve materialen, spannende oppervlakken en tijdloze designelementen een badkamerdesign voor wellnessmomenten kunt realiseren.

Tegels weg: frisse ideeën voor de badkamerrenovatie

Natte ruimten worden traditioneel betegeld om vocht onder controle te houden. Vandaag zijn badkamers echter meer dan functionele ruimten met een wastafel en een douche. Daarom zijn er verschillende alternatieven voor de klassieke tegelwand.


Voor het wanddesign komen waterbestendige materialen in aanmerking die het karakter van de badkamer onderstrepen:

  • Bepleisterde muren voor industriële charme: Muren kunnen worden gestructureerd met behulp van verschillende pleistertechnieken. Diffusie-open pleisters absorberen vocht en verminderen het risico op schimmel. Kalkpleister kan zelfs in natte ruimten worden gebruikt.
  • Behang voor een huiselijke sfeer: Motieven, kleuren of foto's kunnen met behang in de badkamer worden gebracht. Bij de keuze van behangpapier moet worden gelet op het symbool voor waterbestendigheid volgens DIN EN 235. In de badkamer moet behangpapier met de hoogste graad „zeer slijtvast“ worden gekozen. Glasvezelbehang, vliesbehang en vinylbehang zijn vaak de beste keuze.
  • Lamellenwand voor sauna-feeling: Wanden van houten latten creëren een rustiek Scandinavisch hygge-karakter. In combinatie met eenkleurige wanden van pleisterwerk of zichtbeton krijgen ze een moderne touch.
Fontein met rek voor een blauwe, bepleisterde wand
Donkerblauwe, bepleisterde muren en warme houttinten: de verschillende oppervlaktestructuren zorgen voor een spannend contrast.
Bij een herinrichting wordt meestal ook de vloer vernieuwd. Ook hier kun je tegels weglaten en andere materialen gebruiken:
  • Steen: Stenen vloeren hebben een sterk karakter. Hun texturen kunnen variatie brengen in minimalistische badkamers. In combinatie met hout onderstrepen ze de natuurlijke flair van een ruimte.
  • Hout: Een houten vloer brengt met zijn textuur en kleur een gezellige warmte in de badkamer. Het is ook zeer aangenaam om op blote voeten te lopen. Inheemse houtsoorten zoals eik, alpenden en lariks worden aanbevolen, evenals houtsoorten met een hoog vochtgehalte, zodat zij minder vocht uit de omgeving opnemen. De houten vloer moet gecoat worden.
  • Vinyl: Dit materiaal is vochtbestendig en biedt een ruime keuze aan patronen en kleuren. Kies een vinyl vloerbedekking als je niet wilt inleveren op de tegel-look, maar wel een comfortabel gevoel op blote voeten wilt. Designer vinyl biedt ook authentieke reproducties van hout en steen. 
  • Kurk: Met de juiste impregnering en verlijming over het gehele oppervlak kan ook dit natuurlijke materiaal zijn plaats in de badkamer krijgen. Het is een duurzaam materiaal dat geluidsabsorberend en elastisch is. Met een kurkvloer breng je natuurlijkheid naar jouw badkamer.

Duurzame ideeën voor een duurzaam design

Als je jouw badkamer bij een renovatie grondig wilt herinrichten, kies je best functionele en esthetisch hoogwaardige elementen die het effect en de sfeer van de ruimte ondersteunen. 

Hier volgen een paar ideeën:

  • Mengkranen: Klassiek mooi in goud, zilver of koper of modern-minimalistisch in mat zwart – stem de mengkranen voor het bad en de fontein op elkaar af.
  • Badkamerkasten en rekken: Kies glas of metaal om een strak design te versterken. Elementen van massief hout onderstrepen het warme karakter van een badkamer.
  • Accessoires: Let op details zoals badgrepen, zeepschaal of de closetrolhouder. Voor een optimaal afgestemde designervaring moeten deze aansluiten bij het algemene ontwerp van de badkamer.

De nieuwe badkamer laten stralen

Wastafel van hout en zwarte mengkraan
De combinatie van warm hout en een fris wanddesign in zilvergrijs oogt nuchter en natuurlijk. Het heldere design van de mengkraan vormt een spannend contrast.

Een nieuwe vloer, aangenaam vormgegeven wanden, mooie meubels en geselecteerde accessoires creëren in de badkamer een gezellige sfeer die uitnodigt om er langer te blijven en te ontspannen. Wat nu nog ontbreekt, is het juiste licht voor ontspannen momenten in bad, het verzorgingsprogramma ‘s avonds of de frisheidskick onder de douche ‘s morgens.


Dit vereist een goed doordacht verlichtingsconcept. Hiermee creëer je voor elke situatie de perfecte lichtstemming door verschillende verlichtingselementen te combineren. Een badkamerverbouwing is ook het perfecte moment om zonder al te veel moeite spots aan te brengen, bijvoorbeeld in het plafond en in de muur.

Vaak gestelde vragen over ideeën voor de badkamerrenovatie

Welke materialen zijn geschikt voor de badkamervloer?

Vinyl, hout, natuursteen of kurk – er zijn vele ondergronden die, met de juiste afwerking, waterdicht zijn en de badkamer enorm opwaarderen.

Welke alternatieven bestaan er voor wandtegels?

Behang, houten lamellen, pleister – al deze materialen kunnen waterdicht worden gemaakt en hebben een doorslaggevende invloed op het karakter van de badkamer.

Waarmee moet ik rekening houden bij nieuwe verlichting in de badkamer?

De renovatie van een badkamer is de perfecte gelegenheid om nieuwe lampen in te bouwen. Laat daarvoor een verlichtingsconcept ontwerpen voor verschillende stemmingen.

Hoe ga ik om met vormgevende elementen?

Een tijdloze mengkraan, de regendouche als centrale blikvanger of de spiegel met achtergrondverlichting ronden de nieuwe badkamer af en geven deze karakter. Gebruik dus ook functionele elementen zoals de badmengkraan als designelementen.

Waarmee moet ik rekening houden bij de uitvoering van mijn ideeën?

Maak van tevoren een plan en breng verschillende ideeën voor de badkamerrenovatie visueel samen. Op die manier ziet u of alle elementen bij elkaar passen en een samenhangend beeld opleveren. Ga pas daarna aan de slag.

Nieuwe ideeën voor de oude badkamer: creëer jouw wellnesservaring

Materialen, kleuren, meubels en accessoires: verzamel alle ideeën voordat je een verbouwing laat uitvoeren. Stem de elementen op elkaar af en je hebt een sfeervol concept voor jouw persoonlijke wellnessoase.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt