Mooi en vaak ook praktisch

Wanddecoratie voor de keuken: stijlvol, functioneel, met ontzettend veel mogelijkheden

Boodschappenlijst op de muur met kruiden ervoor.
Een hele muur voor uw boodschappenlijstje: zo kunt u uw voorraad dagelijks aanpassen. Het rek in atelier-look biedt bergruimte en veel plaats voor kruiden.

Kale keukenmuren daar wordt niemand blij van

Muren worden vaak verwaarloosd. Ze zijn alleen maar bijzaak: een achtergrond met een neutrale afwerking waartegen de kookzone en het werkblad in scène worden gezet. Elke ruimte zonder oppervlakdesign blijft onafgewerkt. Zoals zo vaak geldt ook voor wanddecoratie: minder is meer. Daarbij is alles mogelijk. Stijlbreuken animeren een ruimte. Hangende designvazen met bloemen of beplant macramé vallen op in een koele hightech keuken – zelfs bij jouw gasten. Nog indrukwekkender als groen contrast: een complete muur van planten als verticale tuin.


 

Kunstzinnige decoratie: de keukenmuur als galerie 

Foto's zijn de wanddecoratie bij uitstek – ook in de keuken. Geraffineerde fotokunst achter hoogglanzend acryl is een hoogtepunt op zich. Intense kleuren komen hier het best tot hun recht. Maar ook zwart-witmotieven hebben een sterk effect achter plexiglas. Hou je van monumentale beeldimpressies? Kies een fotobehang. Als je de voorkeur geeft aan een wisselend wanddesign, zijn digitale fotolijsten een goede keuze. Ze zijn al lang niet meer alleen geschikt voor de vensterbank. Intussen zijn ze verkrijgbaar in grote formaten tot 55 inch. De hightech screens presenteren alles wat u in uw WLAN vindt in HD-kwaliteit – van beroemde schilderijen tot de nieuwste familiefoto's.

Zeer expressief: writings on the wall

Natuurlijk kun je foto's aan de muur hangen. Maar je kunt er ook op schrijven. Statements in groot formaat zien er erg goed uit op keukenmuren. Veel fabrikanten bieden personaliseerbare belettering aan. Zo kun je met weinig moeite jouw motto exact zo configureren als je wilt. Je kunt kiezen tussen platte muurtattoos of driedimensionale letters van metaal, hout of acryl. De belettering met neon-leds heeft een bijzonder hoogwaardige uitstraling. Er zijn weinig grenzen aan uw designstatement. A propos schrijven: op een groot schoolbord of een hele krijtmuur, kunt u elke dag opschrijven wat u te binnen schiet.

Neon letters passen overal.
Een geslaagd wanddesign: felle neonreclame met metalen comic-elementen tegen een ruwe, witte bakstenen muur.

Wat mooi is, mag ook functioneel zijn

Idealiter is iets niet alleen decoratief, maar ook praktisch. Dit geldt voor het interieur – en voor wanddesign. Functioneel en volmaakt inspireert het niet alleen jouw kookkunsten. Het maakt ook indruk op je gasten: 

  • Een klok hoort in elke keuken. In het verleden was er het klassieke muurmodel: rond en tikkend. Moderne tijdmeters zijn niet alleen merendeels stil. Het zijn ook designstatements. Sommige modellen hebben geen cijfers of wijzerplaat nodig. Verkrijgbaar zijn zowel formaten van 180 x 180 cm als multi-tijdzones met individualiseerbare steden. Stilistisch gezien kun je alle kanten op.  
  • Excentrieke wandrekken zijn stijlvolle opbergruimte en functionele decoratie in één. Zet borden en glazen in scène of presenteer exclusieve azijn, olie en kruiden als decoratie. Praktisch bijkomend voordeel: tijdens het koken heb je alles bij de hand.

  • Grote magneetborden zijn uiterst praktisch en zien er goed uit. Ze zijn verkrijgbaar in glas met plaatstaal aan de achterkant of in roestvrij staal – achteraf gemagnetiseerd en een elegante klassieker. Indrukwekkend ruw alternatief: ruw staal rechtstreeks uit de walserij. 

  • Muziek is een must. Wat vroeger de draagbare radio was, zijn nu stijlvolle WiFi- en bluetooth-boxen op de kast of aan de muur. Er bestaan ook luxe wandspeakers in de vorm van driedimensionale, grafische patronen. Deze geven niet alleen energie tijdens het koken. Ze zijn ook een mooie wanddecoratie. 

  • Wijnrekken horen niet in de kelder. Ze horen thuis in de keuken: als wanddecoratie. Ze zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar met gebogen zijpanelen die aan de muur omhoog lijken te klimmen, of als in elkaar gestapelde boxen in verschillende maten en kleuren. Een ongewone variant: een strakke rail van roestvrij staal die de flessen zwevend aan de muur presenteert, zodat je steeds de etiketten duidelijk kunt zien. Mooi en functioneel.

Interieur design en decoratie: de keukenmuur wordt een designoppervlak

Het design van wanden draagt in belangrijke mate bij tot de algemene esthetische indruk van een ruimte. Een oppervlak maakt indruk door afwerking en decoratieve elementen. Daarom verdient het wanddesign bijzondere aandacht. De mogelijkheden zijn enorm. Wanddecoratie is niet alleen stijlvol. Het is vaak ook heel praktisch.

Vaak gestelde vragen over wanddecoratie voor de keuken

Hoe gebruik ik planten als wanddecoratie?

Bijvoorbeeld in designvazen aan de muur of in beplant macramé. Als u nog meer natuur wilt, kunt u een muur ombouwen tot een verticale moestuin.

Zijn er alternatieven voor klassieke ingelijste motieven als decoratie voor de muur?

Foto's in kleur en in zwart-wit achter plexiglas hebben een intens effect – fotobehang is monumentaal. Digitale fotolijsten brengen afwisseling.

Is belettering mooi als decoratie?

Ja – vooral in grote formaten. Het is verkrijgbaar als muurtattoo en driedimensionaal. U kunt de belettering ook laten personaliseren. 

Bestaat er ook wanddecoratie voor de keuken die functioneel is?

Klokken en rekken zijn klassieke, functionele interieurobjecten die vandaag zo decoratief zijn dat u ze tegelijk als designelementen kunt gebruiken.

Wat is nog mooi en praktisch?

Luxe wandspeakers zijn decoratieve kunstwerken die muziek in huis halen en er bestaan wijnrekken waarmee u een hele wand kunt inrichten.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt