Het perfecte watergeluid

Hoe hansgrohe straalonderzoekers sleutelen aan akoestisch watergenot

Melanie Grüner heeft een goed oor nodig voor haar werk. De akoestisch expert luistert heel goed in de testinstallatie voor luchtgeluid van het hansgrohe onderzoekslaboratorium in het Zwarte Woud. Ze wil immers het perfecte watergeluid vinden. Bij de topproducten van het merk hansgrohe zijn de belangrijkste kwaliteitskenmerken namelijk niet alleen design en duurzaamheid, maar ook aangenaam geluid.

Melanie Grüner, akoestisch expert bij hansgrohe.
“Het voortgebrachte geluid is een van de intrinsieke waarden van een mengkraan of douche en hier kan de kwaliteit van het product aan worden afgemeten.”
Melanie Grüner
Suizen en sijpelen

Hoe moet water in de badkamer klinken?

In de auto-industrie zijn akoestisch experts al lang belangrijke schakels in ontwikkelingsteams. Ze zorgen voor het juiste motorgeluid of het geruststellende geluid waarmee de deur van de auto sluit. Ook hansgrohe heeft iemand in dienst die goed kan luisteren: Melanie Grüner. "Ik zorg ervoor dat klanten met onze producten echt met alle zintuigen van het water kunnen genieten – en dus ook van het geluid", zegt de afgestudeerde procesingenieur. Voor het perfecte watergeluid mogen de waterstralen niet te hard te horen zijn en ze mogen ook niet voor onaangenaam achtergrondgeluid zorgen.

"Het doel is dat alle producten in klasse I worden toegelaten"

Er zijn onlangs 'testinstallaties voor contactgeluid' in gebruik genomen die zijn voorzien van akoestische camera's als hulpmiddel bij de geluidstest. Microfoons bepalen het geluidsdrukniveau, net als in een opnamestudio. "We voeren gestandaardiseerde tests uit om goedkeuringen te krijgen voor onze producten", legt Grüner uit. Daarbij richten we ons vooral op badkamergeluid dat in aangrenzende kamers te horen is. Het product krijgt afhankelijk van het volume een certificering: geluidsklasse I, II of U (niet geclassificeerd). Een douche van klasse I is net zo stil als het zachte ruisen van bladeren in een loofbos. "De nieuwe tests helpen hansgrohe om de beste geluidsklasse te bereiken."

Douchen, wassen en in bad gaan zonder storend geluid

"Met onze installatie kunnen we de producten met reproduceerbare resultaten analyseren, vergelijken en classificeren." Zo komen verborgen geluidsbronnen aan het licht en kunnen de producten worden geoptimaliseerd. In de geluidsklasse I mag een mengkraan maximaal twintig decibel voortbrengen bij een druk van drie bar. Dit is het perfecte geluidsniveau voor in huis en in hotels, maar ook voor op kantoor, in praktijkruimtes, in ziekenhuizen en bij scholen. Klasse I getuigt van hoge kwaliteit en zorgt ervoor dat er van een heerlijke douche kan worden genoten, zonder storend geluid.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt