Je kraan of douche schoonmaken met schoonmaakazijn? Er zijn betere methodes

Je hansgrohe kranen en douches schoonmaken

Schoon en droog

De beste schoonmaaktip: maak je kraan of douche droog na ieder gebruik. Hiermee voorkom je kalkvorming en hoef je minder agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken. Dit is beter voor je kraan of douche én milieuvriendelijk.

n

Water is helder, zuiver en fris. Het kan je verkwikken, opfrissen en heerlijk laten ontspannen. Of het nu gaat om douchen, wassen, schoonmaken, of in bad gaan: optimaal genieten van water doe je met een schone kraan of douche. Elke druppel is waardevol en wie de liefde voor detail van hansgrohe kent, begrijpt ook onze passie voor het schoonmaken, ontkalken en onderhouden van kranen en douches. Met deze schoonmaaktips zorg je ervoor dat je elke dag weer blijft genieten van het prachtige element water. 

Schoonmaken met azijn niet altijd de juiste oplossing

Een kraan wordt dagelijks gebruikt. Terwijl hij zelf een reinigende functie heeft, wordt hij vaak zelf ‘slachtoffer’ van vuil en kalk. Onze handen laten vetresten, vuildeeltjes en andere sporen na. Ook water zelf vormt een aanslag op het materiaal, met name in de vorm van kalkaanslag.  Natuurlijk wil jij je mooie hansgrohe kraan of douche ook mooi houden. Toch is de fles schoonmaakmiddel of schoonmaakazijn lang niet altijd de juiste aanpak. Hier lees je onze schoonmaaktips:  

Kalkaanslag voorkomen: Je kraan of douche afdrogen na elk gebruik

Wanneer je je kraan na ieder gebruik droog maakt met een handdoek, voorkom je dat er water op het product achterblijft. En zonder water ontstaat er een stuk minder kalkaanslag. Zo blijft je kraan langer mooi en hoef je minder schoonmaakmiddel te gebruiken. Mocht je kraan of douche toch toe zijn aan een schoonmaakbeurt, kun je het beste de volgende stappen volgen om te zorgen dat je kraan weer gaat glanzen en mooi blijft:  

 
  • Stap 1: Het oppervlak van de hansgrohe mengkraan kun je het beste oppoetsen met een zachte katoenen doek (desgewenst licht vochtig maken). Door licht afnemen verwijder je de meeste verontreinigingen, zonder het materiaal te beschadigen. Je kunt beter geen schuursponsjes, borstels of microvezeldoekjes gebruiken, want deze veroorzaken krassen. 
  • Stap 2: Kalkresten gaan meestal in hoeken en voegen zitten. Gebruik een mild reinigingsmiddel op citroenzuurbasis. Het concentraat  niet rechtstreeks op de mengkraan sproeien, maar op een doekje. Hiermee kun je het schoonmaakmiddel beter verdelen. 
  • Stap 3: Aan het uiteinde van je kraan zit een perlator. Deze kan eenvoudig losgehaald worden, zodat je hem makkelijker schoon kunt maken. Als je dit onderdeel in warm water met wat toegevoegd schoonmaakmiddel legt, lost de aanslag na ongeveer tien minuten inwerktijd op. Vele hansgrohe producten zijn uitgerust met QuickClean-technologie. Dankzij deze snelle anti-kalk-functie kun je kalkaanslag op de kraan moeiteloos wegwrijven.
  • Stap 4: Spoel de kraan of douche grondig af met water, zodat er geen schoonmaakmiddel achterblijft.
  • Stap 5: De eerste tip nogmaals herhalen, om eventuele resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen en het oppervlak een stralende glans te geven.

Nog een tip: Reinig meteen de spoelbak en de uitloop mee. Dan straalt alles weer. Voor nog meer plezier van water.

Regelmatige reiniging van het bad zorgt voor glamour en plezier
Als je kraan schoon is, straalt hij niet alleen prachtig, maar levert hij ook altijd heerlijk schoon water. Dan kun je des te meer ontspannen van je droombadkamer genieten.

Schoonmaakmiddel kiezen voor je kraan – Moeilijk?

Wij adviseren onze klanten een mild reinigingsmiddel op citroenzuurbasis. Dit heeft meerdere voordelen. Gangbare concentraten met veel reinigingskracht zijn vaak irriterend voor handen en ogen, kunnen allergieën veroorzaken en gevoelige huid rood kleuren. Die irriterende werking heeft ook effect op de waterkraan. Ook zijn materiaal wordt aangetast door te sterke chemische ingrediënten. Aanvankelijk blijft de schade onmerkbaar, maar microscopisch kleine krasjes of oppervlakkig ingebeten materiaal is al genoeg om de hoogglans te vertroebelen. Op de lange termijn kunnen vuil en kalk makkelijker op deze plekken neerslaan. Daarnaast zijn milde reinigingsmiddelen beter voor het milieu.

Als je in jouw regio hard water hebt, krijg je vroeg of laat te maken met kalkaanslag. Voorkom kalkresten door de mengkraan liefst na elk gebruik kort af te nemen. Zo verwijder je leidingwater, voordat het neerslaat.

Regelmatig schoonmaken verlengt de levensduur van je kraan 

Het hansgrohe kwaliteitslab heeft talrijke reinigings- en ontkalkingsmiddelen getest. Wij zijn tot de conclusie gekomen, dat minder hier meer is. De werkzame stof citroenzuur is onze favoriet: effectief, lekker ruikend en goed verdraagbaar door mengkraan en mens. Ons uitvoerige schoonmaakadvies kun je direct als PDF downloaden.

Schoonmaakmiddel op basis van azijn, azijnzuur, methaanzuur, natronlogen en chloorbleeklogen, fosforzuur of zelfs zoutzuur raden wij ten sterkste af. Deze substanties zijn ten dele sterk bijtend. Bij regelmatig gebruik beschadig je het metaal en zelfs het kraanhuis, hoe hoog deze ook mag zijn. Citroenzuur kunnen wij zonder meer aanbevelen.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt