Montagetips

Zo monteer je keukenspoelbak en keukenmengkraan op ongecompliceerde wijze

Je gaat het hart van je keuken renoveren: Moet de keukenspoelbak vervangen worden of heeft de keukenmengkraan voorrang? Bij hansgrohe vind je passende keukenproducten voor alle individuele behoeften en inbouwsituaties. Lees hier onze aanbevelingen over: welke keuzemogelijkheden je hebt en waar je bij de montage van keukenspoelbak en mengkraan op moet letten.

Succesvol je spoelbak vervangen met deze tips

Je hebt ongetwijfeld specifieke eisen over hoe je spoelbak in de keuken geïntegreerd moet worden. Omdat het aanrecht voor de volle honderd procent bij de stijl van de keuken en jouw keukengewoonten past, heb je bij hansgrohe de keuze uit drie verschillende inbouwvarianten, die elk hun eigen voordelen hebben. Maak een keuze uit:

Overliggende montage van de keukengootsteen op het werkoppervlak.
De opliggende montage is de meest toegepaste inbouwwijze. De spoelbak wordt van bovenaf in een uitsparing in het aanrechtblad ingelaten en bij de randen heel dun met silicone afgedicht.

Opliggende montage

De spoelbak wordt van bovenaf in een passende uitsparing geplaatst en vastgelijmd. De opliggende montage is geschikt voor alle werkbladmaterialen en met name aanbevolen bij hout of laminaat. Bij deze montagewijze kan er geen water in de open snijrand van het blad terecht komen.

Vlakke spoeling van de gootsteen binnen het werkoppervlak.
Bij de vlakke montage is het draagvlak voor de spoelbakrand in het werkblad gefreesd, nadat de uitsparing exact op de spoelbakmaat is gezaagd.

Vlakke montage

Voorwaarde is hier een absoluut exacte uitsparing in het werkblad, die naadloos met de spoelbak versmelt. Voordelen: het doorlopende oppervlak vergroot het werkgebied en kan eenvoudig gereinigd worden. De vlakke montage is geschikt voor massieve materiaalsoorten zoals natuursteen of kwartssteen. In zulk homogeen materiaal kan probleemloos een minimale inspringing gefreesd worden, waarop de spoelbakrand rust en exact vlak afsluit met het werkblad.

Montage van onderbouw gootsteen.
Bij de onderbouwmontage is de spoelbak van onderaf aan het werkblad bevestigd en afgedicht. De uitsparing van het werkblad dient zo groot te zijn als de binnenafmetingen van de spoelbak.

Onderbouwmontage

De spoelbak wordt onder de uitsparing bevestigd en is daarmee nagenoeg onzichtbaar. Zo maakt de keuken een ruimere indruk en is het werkblad gemakkelijk schoon te houden. Veeg vloeistoffen en vuil dat op het werkblad ligt gewoon in de spoelbak. De onderbouwmontage is geschikt voor waterbestendige werkbladen die een extra boorgat voor de keukenmengkraan nodig hebben. Of kies voor een wandmengkraan bij de spoelbak.

Gemakkelijke montage: toebehoren bij hansgrohe spoelbakcombinatie inbegrepen

hansgrohe vergemakkelijkt uw renovatiewerkzaamheden met een ‘all-inclusive’-aanbod: de spoelbakcombinatie. Hier zijn naast de spoelbak en mengkraan ook afvoergarnituur, aansluitslangen, klemmen en optioneel afvoerdeksel en sBox bij de levering inbegrepen.

De beste manier om een hansgrohe keukenmengkraan te monteren

De keukenmengkraan is waarschijnlijk het meest gebruikte werktuig in het huishouden. En dus zijn een veilige montage en optimaal bedieningscomfort hier van het grootste belang. Kies uit de hansgrohe keukenhulpjes de voor jou optimale configuratie. Een die jouw keukenklusjes vergemakkelijkt.

  • Greep passend geplaatst: Op basis van persoonlijke voorkeuren en eisen kan de greep van sommige hansgrohe mengkranen rechts of links worden geïnstalleerd.
  • Bedieningselementen flexibel gepositioneerd: Bij ons vind je keukenmengkranen met een afzonderlijke bediening voor waterstroom en watertemperatuur. Als je voor een 2-gats-variant uit de serie M 71 met flexibele positionering van de waterbediening kiest, moet er in het werkblad een tweede kraangat voor het bedieningselement worden geboord. Je kunt ook een derde boorgat voor de bediening van een afvoerkraan aanbrengen.
  • Flex-aansluitingen en stabiliteit: Alle hansgrohe keukenmengkranen bieden een eenvoudige en veilige montage met flexibele slangaansluitingen en een geïntegreerde stabilisatieplaat. Op deze aansluitingen kun je vertrouwen.  
  • Stevige bevestiging: De keukenmengkraan vindt op de hansgrohe keukenspoelbak een niet-wankelende en blijvend stabiele positie. Daarvoor zorgt een versterking onder de kraandraagbank.
  • Speelruimte bij de installatie: De lange, flexibele slangen van de hansgrohe keukenmengkranen maken het eenvoudiger om de montageplek passend bij jouw behoeften op het aanrechtelement te bepalen.

Zo werkt de installatie van een keukenspoelbak en mengkraan

Je kraan voor een raam plaatsen

Montage van de voorruit: draai de kuip voor het raam.
Staat je aanrecht recht voor het keukenraam? Geen probleem. Met een mengkraan voor montage voor een raam kun je het raam volledig openen.

In sommige keukens is de ruimte voor de spoelbak rechtstreeks voor het naar binnen openende raam gepland. Wat moet je dan, als je het raam voor het schoonmaken of ventileren wilt openen? Dan heb je een bijzondere keukenmengkraan nodig. Vooral als het aanrecht een hoogte heeft, die aan de ergonomische behoeften beantwoordt, maar weinig speelruimte tot aan de borstweringhoogte van het raam overlaat. Vele hansgrohe keukenmengkranen zijn echter uitermate geschikt voor montage voor het raam. Hierbij wordt de mengkraan voor het openen van het raam vlak neergelegd. Zijn kraanhuis kan recht omhoog uit zijn verankering worden getild en opzij neergelegd worden. Dat kan zelfs met één hand. De flexibele, lange aansluitslangen bieden hier genoeg speelruimte voor.

Deze kranen kun je voor een raam plaatsen

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt