Ideeën in zwart

De badkamer: zwart zorgt voor pure elegantie

Donkergroene wand en wandelementen
De donkere wandelementen onderstrepen hier het luxueuze karakter van een donkere badkamer met smaragdgroene glans.

Het bijzondere design: ontwerp jouw badkamer in zwart

Een beetje drama, een beetje elegantie en in ieder geval iets bijzonders: Een zwarte badkamer is een echte blikvanger – als de enscenering past. Lees hier waar je bij de vormgeving op moet letten.

Breng spanning in jouw zwarte badkamer en maak een statement

Fontein en mengkraan voor een lichtgrijze wand
Soms is er zo weinig voor nodig: de mengkraan uit de hansgrohe FinishPlus serie staat in het middelpunt van de belangstelling en komt optimaal tot zijn recht.

Strikt genomen is zwart helemaal geen kleur. Het is eerder de afwezigheid van licht en kan, in tegenstelling tot wit en andere kleuren, zonder licht bestaan. Misschien draagt dit feit ook bij tot het mystieke effect van de kleur. Afhankelijk van de combinatie straalt de kleur elegantie uit, een vleugje exclusiviteit en verleiding.

We kennen de „little black dress“, die in de modewereld staat voor pure verleiding. Hij schept echter ook een zekere afstand door zijn grote esthetische aantrekkingskracht. Wees je bewust van dit effect wanneer je de donkere kleur gebruikt. Als je dit op een vakkundige manier doet, kun je er jouw gevoel voor schoonheid en je designgerichte interieurstijl mee onderstrepen.

Zo ontwerp je jouw badkamer in zwart

Om te beginnen moet je beslissen of je de voorkeur geeft aan een minimalistisch design waarin het merendeel van de oppervlakken zwart is. Dan is de kleur het absolute middelpunt en bepalend voor het karakter. Een klein nadeel: in zeer donkere badkamers wordt kalkaanslag sneller zichtbaar. Met een geschikt schoonmaakmiddel is dit probleem echter snel vergeten.

Je onderstreept zo'n geconcentreerd design door geschikte materialen te gebruiken:

  • Glas: De glazen douchewand geeft lichtheid 
  • Marmer: Fonteinen of marmeren vloeren versterken het elegante karakter van de donkere kleur
  • Hout: Strakke rekken of onderkasten van massief hout doorbreken de gladde look van zwarte muren en vloeren


Afhankelijk van hoe je de rest van je huis hebt ingericht, kun je door jouw materiaalkeuze een vloeiende overgang naar de andere kamers creëren. 

Douche tegen een donkergrijze achtergrond
Hier worden kleuren perfect gecombineerd. Het resultaat is een minimalistische ruimte met een zeer esthetische uitstraling.

Geslaagde kleurenmix: probeer het met grijs en wit

Als een hele badkamer in zwart je te veel wordt, combineer de kleur dan bijvoorbeeld met wit, of iets zachter met natuurlijke beigetinten. Maak je badkamer licht en vriendelijk en creëer een spannend contrast met een zwart geschilderde muur. 

Een luxueuze marmer-look kun je versterken met matte mengkranen. 
Het contrast tussen grijs en zwart is iets zachter. Deze mix oogt zeer harmonieus met goud- of bronskleurige accenten, bijvoorbeeld in de mengkranen of decoratieve elementen. 

Laat er licht zijn: creëer sfeer

Hoe meer zwart je in jouw vormgeving gebruikt, hoe meer aandacht je moet besteden aan een goed doordacht verlichtingsconcept. Grote ramen waardoor helder daglicht valt zijn praktisch. Daarnaast zorgen warme plafondverlichting en extra spots voor licht op de juiste plek.

Het licht mag niet te koud zijn, anders krijgt het donkere design een kunstmatige en weinig uitnodigende touch. In ons artikel “Badkamerverlichting tot in de perfectie: zo creëer je optimale lichtomstandigheden” vind je meer tips voor jouw verlichtingsconcept.

Vaak gesteld vragen over een zwarte badkamer

Welk effect heeft de kleur zwart?

Het is de donkerste kleur en heeft een dienovereenkomstig sterk effect. Ze symboliseert elegantie, een exclusief gevoel voor stijl, verleiding en een zekere afstand.

Welke kleuren kunnen met zwart worden gecombineerd?

Voor een elegant effect combineert u het met witte en grijze tinten. Zwart ziet er bijzonder luxueus uit in combinatie met warme metaaltinten zoals goud en brons.

Welke materialen kunnen met zwart worden gecombineerd?

Om het moderne karakter te onderstrepen, combineert u zwart met even koele materialen zoals glas en metaal. U kunt de gladheid van donkere oppervlakken verzachten door ze te compenseren met enkele elementen van warm hout.

Hoe belangrijk is het verlichtingsconcept in zwarte badkamers?

Als de kamer een glasfront heeft of deel uitmaakt van een loft, kan daglicht volstaan. In alle andere gevallen moet een goed doordachte mix van plafondlamp(en) en spotjes worden gekozen.

Hoe gebruik ik zwart als accent?

In een lichte badkamer kunt u mengkranen en douches of een zwarte muur als blikvanger nemen. Het is belangrijk dat de inrichting van de kamer niet te onrustig overkomt door te veel details en een stijlenmix. Zoals we allemaal weten, minder is meer!

Zwart als statement op een vakkundige manier toepassen

Het is een absolute blikvanger die veel verraadt over uw stijl- en designambities. Als je voor deze kleur kiest, creëer je een ruimte die uitnodigt om te ontspannen en te genieten van een bijzondere sfeer.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt