Marmer is esthetiek en functioneel

Luxe badkamer: marmer als interieurelement voor designliefhebbers

Marmer is een fascinerend materiaal. De esthetiek betovert. De functionaliteit overtuigt – al meer dan tweeënhalf millennia. In een exclusief interieur wordt deze edele natuursteen – perfect verwerkt – een lust voor het oog. In de badkamer is marmer luxe voor elke dag. 

Badkamer en marmer: samenbrengen wat bij elkaar hoort
Design op het hoogste niveau: marmer in de badkamer biedt designliefhebbers een waaier aan mogelijkheden om te spelen met kleuren, tinten, glans en contrasten.

Marmer in de badkamer: een veelheid aan opties

Marmer is robuust, onderhoudsvriendelijk en veelzijdig in gebruik. Hij kan tot op de millimeter nauwkeurig aan de binnenhuisarchitectuur worden aangepast. Daarom kan marmer in de badkamer op de meest uiteenlopende manieren worden toegepast: 

Elke stenen plaat is een uniek exemplaar. Marmer maakt van je badkamer een zeer persoonlijke aangelegenheid. 

Een kort uitstapje in de geschiedenis 

Marmer speelde al in de oudheid een belangrijke rol. Kunsthistorische en architectonische meesterwerken zoals de Venus van Milo en de Akropolis werden uit het materiaal gemaakt. Tijdens de Italiaanse Renaissance inspireerde het witte marmer van Carrara beeldhouwers zoals Michelangelo met zijn "Pieta". 

Marmer staat in alle stijlperioden voor monumentaliteit en luxe. In de binnenhuisarchitectuur is Carrara marmer nog steeds de maat van alle dingen. De hal van het World Trade Center was ermee bekleed. 

Nu schittert het atrium van het nieuwe One World Trade Center in de witte pracht. Voor het spectaculaire portaal naar het ondergrondse metrostation "Ground Zero" heeft sterarchitect Santiago Calatrava echter gebruik gemaakt van materiaal uit Zuid-Tirol. 

Honderden soorten marmer – elk op hun eigen manier bijzonder

Spectaculaire esthetiek: zwarte marmeren badkamer, witte meubels
Zo spectaculair kan zwart marmer in de badkamer zijn. De puristische meubels vormen een spannend contrast – en pakken de witte marmorering van de steen consequent op.

Marmer kan op talloze manier worden afgewerkt: slijpen, polijsten, satineren of borstelen. Onafgewerkt zijn de voelbare en zichtbare eigenschappen eerder "antiek". Wat marmer tot een veelzijdig designelement in de badkamer maakt, is dat er veel verschillende soorten bestaan – en ze hebben allemaal hun eigen individuele charme:

  • De klassieker Carrara Bianco overtuigend met zijn stralend wit. Afhankelijk van de mineralisatie vertoont hij gekleurde marmeringen. Designtip: kies voor een gestructureerde variant en zet zuiver witte accenten. 
  • Black is beautiful. Met Nero Marquina in de badkamer kan het zelfs spannend worden. De zwarte steen heeft opvallende witte aders. Je kunt hem bijzonder doeltreffend in scène zetten met gekleurde decoratieve elementen. 
  • De Verde Guatemala is koel, elegant en diep donkergroen. Door zijn rustige uitstraling is hij ideaal voor wandoppervlakken van groot formaat. Hij geeft jouw badkamer noblesse – vooral als u hem combineert met goud of messing.
  • De bruine Marron Emperador brengt warme aardse kleuren en harmonie in je badkamer. Gebruik hem als contrast met licht meubilair of lichte oppervlakken.

Alleen al in Carrara worden meer dan 50 soorten marmer gewonnen – in alle kleurnuances en schakeringen. Honderden andere soorten marmer komen uit marmergroeven over de hele wereld. Hoe jij je luxe marmeren badkamer ook voorstelt: er zijn weinig grenzen aan wat er gerealiseerd kan worden.

Marmer in de badkamer: pro’s & contra’s

Geen ander materiaal is zoals marmer. Marmeren oppervlakken hebben een unieke textuur. Met hun natuurlijke glans maken ze elk badkamerdesign compleet. Marmer is luxe. Maar dat heeft zijn prijs. 

Als vormgevingselement biedt deze edele natuursteen vele toepassingsmogelijkheden. Marmeren tegels zijn verkrijgbaar in alle formaten. Elk element heeft zijn eigen individuele aders. Dit verleent marmeren oppervlakken hun aparte esthetiek. 

Ook functioneel gezien hebben marmeren tegels in badkamers en douches voordelen: ze kunnen gemakkelijk worden gereinigd en zijn zeer hygiënisch. Als vloer vertonen ze ook minder slijtage dan keramische tegels of hout. 

Marmer is in het algemeen zeer geschikt voor gebruik in natte ruimten. Maar het materiaal heeft verzorging nodig. Het duldt het niet dat vloeistof op het oppervlak staat. Laat marmer in de badkamer daarom regelmatig polijsten en verzegelen. En: glad gepolijst marmer ziet er eleganter uit. Als het materiaal nat is, is het wel glad. Speciale oppervlaktebehandelingen bieden hier een oplossing voor.

Een materiaal dat het verschil maakt!

Als designelement voldoet marmer aan de hoogste eisen op het gebied van esthetiek en functionaliteit. In het dagelijks gebruik is het makkelijk te onderhouden, mits correct behandeld. En: marmer biedt je alle mogelijkheden. Als een materiaal dat in moeder natuur is ontstaan, is het verkrijgbaar in veel verschillende soorten en prijsklassen.

Veel gestelde vragen over het gebruik van marmer in de badkamer

Wat is het bijzondere aan marmer?

Marmer heeft een natuurlijke glans en een unieke textuur. Geen marmer element is hetzelfde.

Welke soorten marmer bestaan er?

Er zijn honderden soorten marmer. De bekendste zijn Carrara Bianco, Verde Guatemala, Nero Marquina en Marron Emperador.

Wat zijn de toepassingen van marmer in de badkamer?

Marmer kan worden gebruikt als wandbekleding en als vloer of worden verwerkt tot wastafelblad of fontein.

Wat zijn de voordelen van marmer in de badkamer?

Marmer is duurzaam, makkelijk te reinigen en met zijn bijzondere esthetiek het ideale materiaal voor designliefhebbers met de hoge eisen.

Welke nadelen heeft marmer in de badkamer?

Marmer heeft de juiste verzorging nodig en moet regelmatig worden gepolijst en verzegeld. Als materiaal voor badkamers is het nogal prijzig.

Luxe-interieurelement voor de hoogste eisen

Met hoogwaardige mengkranen zet je marmer nog stijlvoller in scène.

laat je inspireren

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt