Weten hoe: stijlvolle houten vloer in de badkamer

Parket in de badkamer: stijlvol, praktisch en solide

Onbehandeld hout en vocht gaan normaal niet samen. Een parketvloer kan de badkamer echter optisch opwaarderen en biedt tegelijkertijd vele voordelen. Wat moet je weten voor je beslist over parket als vloerbedekking voor jouw badkamer? Hier vind je uitgebreide informatie – inclusief praktische tips.

Wit bad op parketvloer met visgraatmotief
Klassiek en modern tegelijk en met een unieke wellnessfactor: zo mooi ziet natuur er in een badkamer uit.

Is parket wel geschikt voor de badkamer?

Inloopdouche, vrijstaand bad op parketvloer
Het visgraatpatroon van de vloer wordt herhaald in de tegels op de wand: uitnodigend en functioneel tegelijk.

Hout is een natuurlijk materiaal. Als het in contact komt met vocht, zuigt het zich vol en zwelt het op. Als de vochtigheid daalt, verdampt het water en trekt het natuurproduct krom. 

De kritische waarde ligt bij 70 procent vochtigheid. Deze waarde mag echter in geen enkele ruimte worden overschreden, omdat een hoger percentage gewoonlijk tot schimmelvorming leidt.

Dankzij oppervlakteveredeling is het tegenwoordig geen probleem meer om het stijlvolle materiaal in vochtige ruimten te gebruiken. Het vereist echter iets meer zorg dan tegels. Met de juiste knowhow is een houten vloer echter net zo duurzaam als andere hoogwaardige bouwmaterialen.

Hout als vloerbedekking heeft vele voordelen:

 • De natuurlijke nerven creëren visueel een unieke sfeer waarvoor het begrip wellnessfactor kan worden gebruikt. Het voelt aangenaam warm aan de voeten – niet te vergelijken met koele tegels of natuursteen.
 • Hout bevat looizuren die een antibacteriële werking hebben. Een biofilm kan zich hier niet zo gemakkelijk ontwikkelen. 
 • Het materiaal met fijne poriën kan warmte opslaan en heeft uitstekende isolerende eigenschappen.
 • Hout is een duurzaam materiaal omdat het een hernieuwbare grondstof is. Het is echter raadzaam de oorsprong ervan nader te bekijken alvorens een aankoopbeslissing te nemen. Op die manier kun je milieuvervuiling door lange transportroutes vermijden.

Belangrijke informatie en tips voor houten vloeren

Niet elke houtsoort is geschikt voor vochtige ruimten. Beukenhout bijvoorbeeld is een van de soorten die zeer gemakkelijk vocht opneemt en daarom niet echt geschikt is. 

De volgend houtsoorten zijn ideaal voor jouw badkamer

 • Eik: Dit natuurproduct is bijzonder robuust en duurzaam.
 • Notelaar: Deze soort zet slechts weinig uit en is daarom ideaal voor vloerverwarming.
 • Douglasspar: Deze spar, afkomstig uit Noord-Amerika, voelt aangenaam aan en is gemakkelijk te onderhouden.
 • Merbau: Dit tropische hout is bijzonder hard en duurzaam.
 • Teak: Deze Aziatische soort is goed bestand tegen vocht en schimmel.

Massief parket van afzonderlijke planken is relatief vochtbestendig omdat het aan de randen niet zo snel opzwelt. Door de verschillende lagen kan het vocht het hout echter sneller aantasten. Deze badkamervloer vereist dan ook zorgvuldig onderhoud.

Bij het leggen van de vloer is het raadzaam deze over het gehele oppervlak te verlijmen. De onderbouw met schuifvaste verlijming bestaat uit verschillende lagen die vakmanschap en vaardigheid vereisen. Het is belangrijk om de ondervloer perfect af te dichten met een duurzaam elastische voeg.

Gelakte vloeren vergen weinig onderhoud in een normale ruimte. Als er echter wat water op de sealing blijft staan, bijvoorbeeld na het douchen, kan de laklaag barsten. In de badkamer is olie de perfecte oppervlakteveredeling. Voordat je de vloer voor de eerste keer gebruikt, moet deze verschillende keren met hard- of hardwaxolie worden behandeld.

Een boenmachine masseert de olie voorzichtig in. Hierdoor krijg je een geïmpregneerd oppervlak dat niet gemakkelijk vocht opneemt. Harde olie wordt diep in de structuur geabsorbeerd en beschermt deze van binnenuit. Hardwaxolie laat een glanzende beschermende film achter op het oppervlak. Ongeacht of je harde olie of hardwaxolie gebruikt: een keer per jaar moet je jouw parket opnieuw oliën.

Als je vloerverwarming in je badkamer hebt, kies dan parket dat niet te dik is. Met een dikte van 22 mm dringt er voldoende warmte door naar de ruimte. Vraag het best iemand in de handel of de door jou gekozen vloer geschikt is voor dit type verwarming.

Zo verzorg je jouw houten vloer op de juiste manier

Met het juiste onderhoud blijkt hout in vochtige ruimten een materiaal te zijn dat vele tientallen jaren kan meegaan. Hierop moet je letten bij het douchen en baden:

 • Veeg kleine plasjes onmiddellijk op. Water dat lange tijd ergens op blijft staan kan ook in een geoliede parketvloer dringen. 
 • Controleer de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld met behulp van een thermo-hygrometer. Je kunt de waarde verminderen door regelmatig te ventileren.
 • Het natuurlijke materiaal zet steeds opnieuw uit en krimpt, ook al is het een soort met een hoge dimensionele stabiliteit. Als er kleine kieren ontstaan, moet je die onmiddellijk laten dichten. Vullers van neopreen zijn beschikbaar voor gemakkelijke injectie.

Vaak gestelde vragen over parket in de badkamer

Hoeveel vochtigheid kan hout verdragen?

De luchtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 70 procent.

Wat zijn de voordelen van een parketvloer?

De warme uitstraling creëert een huiselijke sfeer, in tegenstelling tot witte tegels. Het heeft ook antibacteriële eigenschappen, isoleert goed en is minder gevoelig voor schimmel.

Welke houtsoorten zijn geschikt voor vochtige ruimten?

Eik, notelaar, douglasspar, merbau en teak zijn geschikte soorten voor vochtige ruimten.

Hoe moet het oppervlak worden afgewerkt?

Harde olie of hardwaxolie zijn geschikter dan een lakafwerking, aangezien deze kan barsten.

Is parket geschikt in combinatie met vloerverwarming?

Ja, maar het mag niet dikker zijn dan 22 mm.

Badkamer en houten vloer: zo combineer je beide op een geslaagde manier

Parket is een stijlvolle vloerbedekking die een huiselijke sfeer verspreidt. Het is ook een antibacterieel materiaal met goede isolerende eigenschappen dat geschikt is voor vloerverwarming. Het is belangrijk om een geschikte houtsoort te kiezen. Geolied, volledig verlijmd parket kan met een beetje zorg vele tientallen jaren meegaan, zelfs in een vochtige ruimte.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt