Wat ventilatiesystemen in de badkamer betekenen

Ventilatie in de badkamer – Zo laat je frisse lucht binnen

Gedaan met zwoele, vochtige lucht in de badkamer! Een ventilatiesysteem zorgt op elk moment voor frisse lucht. Het draagt bij tot de hygiëne en laat warme waterdamp verdampen. Wij laten je zien wat moderne systemen kunnen en hoe je het ideale model vindt.

lichte kamer met panoramisch uitzicht vanuit het bad
 In energiezuinige huizen en badkamers met panoramische ramen is automatische ventilatie een must.

Waarom een ventilatiesysteem in de badkamer?

Moderne badkamer met panoramavenster
Een interessant uitzicht. Dat maakt het ventileren nog leuker.

De dag begint met een warme douche, die je een aangenaam gevoel geeft. En dan moet het vocht uit de badkamer. Na een lange, hete douche of een bad, bereikt de vochtigheid al snel 80 procent. Dit wordt zichtbaar in de vorm van beslagen spiegels en natte, vochtige oppervlakken. Als je dan door het raam ventileert, verstrijkt kostbare tijd voordat de spiegel weer bruikbaar is. Bovendien vervliegt het warme, behaaglijke gevoel, omdat de kamer en het lichaam snel afkoelen. 

Een ventilatiesysteem voor de badkamer kan hierbij helpen. Het zorgt voor een goede luchtverversing, wat enorm belangrijk is. Op die manier kunnen onaangename geuren, vocht en schadelijk en fijn stof snel en zonder moeite uit de ruimte worden getransporteerd. Bovendien kan schimmelvorming alleen worden voorkomen door regelmatige luchtverversing. Goede systemen transporteren de afvoerlucht naar buiten en voeren verse lucht aan. Op die manier filteren zij schadelijke stoffen, fijn stof en pollen uit de lucht, wat vooral voor mensen met allergieën en astmatici nuttig is.

Wie geen automatische ventilatie heeft, moet het raam een paar keer per dag enkele minuten openzetten om voor goede lucht te zorgen. Dit wordt snel oncomfortabel, vooral in de winter. Maar zelfs dan is het risico van schimmelvorming niet geminimaliseerd. Natte handdoeken en waterresten verspreiden ook nog lang na het douchen vocht in de ruimte. Bovendien koelt de kamer snel af. Om de kamer opnieuw op te warmen wordt onnodig veel energie verbruikt.

Het juiste ventilatiesysteem voor jouw badkamer: Waar moet je op letten bij de aankoop

Wand in betonlook, houten wastafels, wit bad
Zelfs zonder raam kan een badkamer pure elegantie en maximale functionaliteit uitstralen.

Er is een ruime keuze aan technische systemen. Welk geschikt is voor jouw eigen vier muren hangt af van je individuele situatie. In principe kan een onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten ventilatiesystemen.

Lucht naar buiten: luchtafvoersystemen

Dit principe is slechts eenzijdig, want lucht wordt naar buiten getransporteerd, maar niet naar binnen. Omdat de toevoer van verse lucht ontbreekt, moet het raam nog regelmatig worden geopend. Een dergelijke oplossing is slechts aan te bevelen als een efficiëntere toevoer van verse lucht niet kan worden gerealiseerd.

Lucht naar binnen: luchttoevoer- en luchtafvoersystemen

Slechte lucht naar buiten, verse lucht naar binnen: De combinatie van luchttoevoer- en luchtafvoersystemen is de optimale oplossing. In nieuwe gebouwen zijn ze rechtstreeks aangesloten op het centrale ventilatiesysteem; bij renovatie functioneren ze als gedecentraliseerde ventilatie. De voordelen zijn duidelijk. Je hoeft niet langer handmatig voor frisse lucht te zorgen. Bovendien detecteren goede toestellen automatisch een te hoge vochtigheidsgraad. 

De automatische methode is vooral aan te bevelen als je badkamer is uitgerust met gevoelige materialen. Het exclusieve behangpapier of zelfs de houten vloer zal je dankbaar zijn als je een modern systeem integreert om vocht af te voeren. 

Goed om te weten: Ventilatiesystemen zijn altijd verplicht in badkamers zonder ramen.

Let bij de aankoop op de volgende aspecten:

  • Grootte van de ventilator: Hoe groot een ventilator moet zijn, hangt af van de grootte van de ruimte en het benodigde aantal luchtverversingen per uur. Voor een badkamer van acht tot twaalf vierkante meter zijn bijvoorbeeld vijf tot negen luchtverversingen per uur nodig en dus een ventilator met een debiet van 90 - 150 m3/h.
  • Geïntegreerde vochtigheidssensor: Dit is een belangrijk technisch detail, omdat de sensor het systeem automatisch in werking stelt zodra de luchtvochtigheid een bepaald niveau overschrijdt. Er moet een handmatige schakelaar zijn voor de ontluchting.
  • Warmteterugwinning: De warmte van de afvoerlucht wordt opgeslagen en afgegeven aan de toevoerlucht. Dit kan energiekosten besparen.
  • Aansprekende bekleding: Laat het systeem op een visueel aantrekkelijke manier installeren en kies materialen waarmee het zo harmonieus mogelijk kan worden ingepast.
  • VDE-GS-keurmerk: Let er bij de keuze van een apparaat op dat het voorzien is van het VDE-keurmerk. Het geeft aan dat het elektrische apparaat aan de Europese normen voldoet.

Zorg ervoor dat jouw systeem veilig is en door vaklui wordt geïnstalleerd.

Vaak gestelde vragen over ventilatie in de badkamer

1. Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem in de badkamer?

Het is handig in de badkamer omdat de ramen niet meer hoeven te worden geopend om te ventileren. Dit is vooral aangenaam in de koude tijd van het jaar. Bovendien wordt er niet onnodig veel warmte aan de ruimte onttrokken, wat een positief effect heeft op het energiebeheer van een gebouw. En last but not least: u voorkomt schimmelvorming.

2. Wat gebeurt er zonder ventilatie in de badkamer?

Zonder optimale luchtcirculatie in de badkamer neemt het risico op schimmelvorming toe. Bovendien kunnen sporen en fijnstof zich in de ruimte verspreiden, wat nadelig is voor de luchtkwaliteit.

3. Welke ventilatiesystemen zijn er voor de badkamer?

Er wordt onderscheiden tussen twee systemen. Luchtafvoersystemen transporteren de lucht uit de badkamer. Alleen gecombineerde luchttoevoer- en luchtafvoersystemen voeren ook verse lucht toe. Daarom worden deze laatste aanbevolen.

4. Waarop moet ik letten bij de keuze van een ventilatiesysteem?

Allereerst moeten de bouwkundige omstandigheden worden bekeken. Indien mogelijk moeten luchttoevoer- en luchtafvoersystemen altijd worden gecombineerd, zodat de handmatige toevoer van verse lucht niet meer nodig is. Zorg er ook voor dat de grootte van de ventilator is aangepast aan de grootte van de ruimte.

5. Waarmee moeten mensen met een allergie rekening houden?

Wie gevoelig is voor pollen en stof, doet er goed aan ook een luchttoevoersysteem te integreren om de lucht zo schoon mogelijk te houden

Automatisch goede lucht: plan met systeem

Gebruik professionele luchttoevoer- en luchtafvoersystemen om optimale lucht in jouw huis te garanderen. Dit voorkomt overmatige vochtigheid en de daaruit voortvloeiende schade zoals vochtvlekken of zelfs schimmel.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt