Strakke keuken zonder grepen

Greeploze keuken voor praktisch werken zonder veel franjes

Het weglaten van handgrepen heeft een enorme impact op het uiterlijk: dit minimalistische design laat de fronten perfect tot hun recht komen. Tegelijkertijd heeft het vele praktische voordelen. Hier ontdek je welke aspecten daarvoor pleiten.

Witte fronten, gecombineerd met hout
De perfecte combinatie van de verschillende materialen en kleuren zet deze inrichting in scène.

Trend van pure schoonheid

Witte fronten, grijze rekken en een grijze vloer
De witte fronten vormen een harmonieuze overgang met de grijze tinten van de vloer en de rekken.

Keukens zonder handgrepen worden al jaren alsmaar populairder. Daar zijn vele redenen voor. Ze gaan van gevoel voor stijl tot praktische voordelen. 

De volgende feiten pleiten voor het weglaten van knoppen, beugels en co.:

  • Harmonieus geheel
  • Bewegingsvrijheid
  • Eenvoudig onderhoud

Harmonieus geheel

Klassiek wit is nog steeds de meest populaire kleur voor fronten. Het kan gemakkelijk worden gecombineerd en vlekken springen meteen in het oog, waardoor het gemakkelijker te onderhouden is. Ook donkere tinten en combinaties met hoogwaardige materialen zijn in opkomst. 

Het weglaten van de handgrepen is in ieder geval een goede keuze, omdat zo de onverhulde schoonheid van de fronten zichtbaar wordt. Tegelijkertijd straalt het een gevoel van rust en orde uit. Dit is vooral belangrijk in gecombineerde woon- en keukenruimten.

Kostbaar glas, lak of roestvrij staal komen op deze manier veel beter tot hun recht. Houten fronten kunnen hun warme uitstraling ten volle ontplooien zonder de storende invloed van overbodige franjes. Beton of natuursteen maakt op deze manier veel meer indruk met zijn natuurlijke patronen. 

Tegelijkertijd straalt greeploos design een zekere luxe uit: het weglaten van handgrepen vereist moderne technologie. Dit heeft natuurlijk zijn prijs.

Bewegingsvrijheid

Ben je of iemand anders uit jouw gezin een van die mensen die zich vaak stoten? Als dat zo is, zullen kasten zonder knoppen je beschermen tegen verwondingen. Voor gezinnen met kleine kinderen maakt bewegingsvrijheid het leven veel makkelijker. Een bron van gevaar wordt vermeden. Dit bevordert ontspannen koken met het hele gezin.

Eenvoudig onderhoud

Een doorlopend oppervlak is veel gemakkelijker schoon te houden dan een oppervlak met verschillende elementen. In de keuken kunnen organische stoffen zich in hoeken nestelen, waardoor een perfecte voedingsbodem voor biofilm ontstaat. Dit heeft gevolgen voor de hygiëne, zelfs als die onberispelijk wordt onderhouden.

Nadelen van een greeploze keuken 

Zoals alles in het leven heeft ook een keuken zonder handgrepen zijn nadelen. Om de deuren te openen, moet je punten op de oppervlakken indrukken. Deze worden snel vuil en moeten dus vaak worden schoongemaakt. Bovendien kan het gebeuren dat kasten ongewild opengaan wanneer je ze aanraakt.

De verschillende concepten van bediening

Kiezen voor een greeploze keuken betekent dat je een bedieningsconcept moet kiezen. Er zijn drie verschillende systemen die knoppen of beugels overbodig maken.

1. Greeplijsten en afgeschuinde fronten
De lijsten zijn meestal van aluminium en kunnen aan de boven-, onder- of zijrand worden aangebracht. Ze steken iets buiten het keukenfront uit en bieden dus ruimte om te grijpen. In principe gaat het om discrete modellen die nauwelijks zichtbaar zijn.

Afgeschuinde fronten daarentegen worden in de corpus gefreesd. Het is mogelijk de uitsparingen af te dekken met metalen plaatjes. Deze uitsparingen kunnen echter ook het oppervlak van het front hebben.

2. Push-to-open-mechanisme
Dit mechanisme, ook bekend als tip-on, vereist geavanceerde technologie. Het sluiten van een deur spant een veer. Een voldoende sterke magneet in het scharnier zorgt ervoor dat ze dicht blijft. Een duw tegen de gesloten deur maakt de veer los. Een in het scharnier geïntegreerde pen duwt ze dan zachtjes open. Dit systeem is volledig mechanisch. Voor laden kan het mechanisme rechtstreeks in de rails worden ingebouwd.

3. Serv-on met sensor
Het Serv-on mechanisme werkt met elektronische sensoren en een kleine elektromotor die het scharnier beweegt. Een sensor registreert de lichte aanraking op een bepaald veld van het front. Hij activeert dan een motor die automatisch kastdeuren kan openen en laden kan uitschuiven.

Kun je niet kiezen? In dat geval is een combinatie van verschillende methoden een optie, bijvoorbeeld afgeschuinde fronten voor bovenkasten, Push-to-open voor onderkasten en Serv-on voor de deuren die je het vaakst opent.

Vaak gesteld vragen over een keuken zonder handgrepen

Welke invloed heeft het weglaten van de handgrepen op het uiterlijk?

De materialen van de fronten komen zonder knoppen of beugels goed tot hun recht. Tegelijkertijd ontstaat een gevoel van rust en orde.

Waarom neemt de bewegingsvrijheid toe?

Het is onmogelijk om zich aan gladde fronten te stoten. Dit is vooral belangrijk voor kleine kinderen.

Waarom is het onderhoud makkelijker?

In hoeken kunnen zich organische materialen vastzetten, waardoor een onhygiënische biofilm ontstaat. In een greeploze keuken zitten minder hoeken, waardoor deze makkelijker schoon te houden is. 

Welke voordelen hebben greeplijsten en afgeschuinde fronten?

Zij zijn technisch gemakkelijk te implementeren en vereisen geen extra technologie.

Wat is het verschil tussen Push-to-open en Serv-on?

Push-to-open werkt mechanisch met magneten en veren. Bij Serv-on activeert een elektronische sensor een elektrische motor.

Greeploze keuken voor een perfecte look en bedieningscomfort

Door de handgrepen weg te laten worden de keukenfronten perfect in scène gezet. Zo kunnen hout, beton of natuursteen hun uitstraling ten volle ontplooien en komen de combinaties van verschillende kleuren tot hun recht zonder storende franjes. Het verhoogt ook het bedieningscomfort. Er zijn drie verschillende systemen om een keuken zonder handgrepen te ontwerpen: lijsten, Push-to-open en Serv-on.
  • Ideeën voor jouw droomkeuken

    Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwste trends? Ontdek dan onze hansgrohe keukenbrochure!

    hier downloaden (PDF, 3 MB)
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt