Tips om brandschoon te werken

Hygiëne in de keuken: 8 tips voor schoon werken met voedingsmiddelen

De klassieker: je hebt hetzelfde mes gebruikt voor rauwe kip en groenten voor de salade. Zelfs een kleine onvoorzichtigheid als deze kan ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Iedereen die ooit maagklachten of een voedselvergiftiging heeft gehad, kan dat begrijpen. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan een goede hygiëne in de keuken. Lees hier meer over onze praktische aanbevelingen voor reinheid en kom te weten hoe je met de juiste oppervlaktecoating bacteriën kunt doden.

Vrouw wast aardbeien aan de spoelbak.
Wie ten volle van zijn maaltijden wil genieten, moet al bij het bewaren en bereiden van de producten aandacht besteden aan hygiëne.

8 belangrijke hygiëneregels voor de keuken

Snijplank met paprika
Bij niet-gecoate oppervlakken moet bijzondere aandacht worden besteed aan hygiënische voedselbereiding in de keuken.

Hoe schoon en hygiënisch de werkruimte in de keuken is, hangt in de eerste plaats af van ons gedrag. Daarom is het raadzaam de volgende acht tips te volgen bij de bereiding van maaltijden en de omgang met levensmiddelen. 

1) Was je handen voor het koken

Om te voorkomen dat bacteriën van de tafel of het wisselgeld op het voedsel overgaan, moet je jouw handen wassen voordat je gaat koken. En als je na het bereiden van gevoelige producten zoals vlees of rauwe eieren ander voedsel gaat verwerken, moet je jouw handen opnieuw wassen. Zo voorkom je bijvoorbeeld de overdracht van salmonella.

2) Spoel keukengerei altijd grondig af

Gebruik bij het koken voor rauwe ingrediënten en voor ingrediënten die moeten worden gekookt altijd verschillende kooklepels of ander keukengerei. Zo vermijd je dat bacteriën en aroma’s onbedoeld overgaan op andere gerechten.

3) Besteed aandacht aan reinheid en orde

Opruimen na het koken, bakken en braden. Dit zorgt niet alleen voor een aangename sfeer, maar maakt het ook moeilijker voor voedselmotten en ander ongedierte om bij het voedsel te komen.

4) Reinig serviesgoed en bestek op een hoge temperatuur

Om ervoor te zorgen dat alle voorwerpen vrij zijn van bacteriën, moeten ze worden afgespoeld op minstens 60 graden.

5) Bewaar rauw en gekookt voedsel afzonderlijk

Wijs één plank in de koelkast aan voor gekookt voedsel, een andere voor rauw voedsel. Zo voorkom je dat bacteriën zoals salmonella overgaan van rauwe naar gekookte ingrediënten.

6) Respecteer de koudeketen voor bevroren levensmiddelen

Bevroren vis die slechts een beetje is ontdooid kan bedorven zijn. Zorg er daarom voor dat de koudeketen tussen aankoop en opslag in de vriezer zo mogelijk niet wordt onderbroken.

7) Let altijd op de houdbaarheid van voedsel

Als de houdbaarheidsdatum van bloem is verstreken, hoef jij je geen zorgen te maken, het is nog eetbaar. Houd voor dierlijke producten echter altijd de houdbaarheidsdatum in de gaten. 

8) Houd huisdieren zo mogelijk uit de keuken

Ook voor honden en katten gelden in de keuken hygiëneregels. Zij zijn dragers van ziekten en mogen daarom niet te dicht bij voedsel en serviesgoed komen – en dierlijk haar in het eten is ook niet smakelijk. 

On top: laat jouw werkoppervlakken coaten

Naast de voorzorgsmaatregelen die je dagelijks bij het koken neemt, kun je de hygiëne in jouw keuken nog fundamenteler verbeteren: kies voor een werkblad met een antibacteriële coating. 

Natuurlijk kan je het werkblad ook regelmatig schoonmaken en afnemen met een doek. Maar als de bacteriën in de vaatdoek blijven zitten, is de moeite nauwelijks iets waard. Je kunt jouw werkblad ook behandelen door een antimicrobiële hygiënelaag aan te brengen op het werkblad of op de planchets en de fronten van de keukenkastjes.

Kies een coating die geschikt is voor voedsel of vraag professioneel advies.

Het is aan jou: eenvoudige tips voor hygiënisch koken

Al bij het plannen van een nieuwe keuken kun je veel doen voor hogere hygiënenormen door te kiezen voor een antimicrobiële coating voor jouw werkblad. Als je dan de belangrijkste hygiënische tips in acht neemt, kun je er zeker van zijn dat fruit, groenten en vlees schoon kunnen worden verwerkt.

Vaak gestelde vragen over hygiënisch koken en braden

Waarop moet ik letten bij het bereiden van maaltijden?

Als u rauwe dierlijke producten verwerkt, moet u ervoor zorgen dat ze strikt gescheiden worden gehouden van andere levensmiddelen die u rauw wilt eten. Dit voorkomt contaminatie met bacteriën zoals salmonella.

Hoe werkt een koudeketen?

Tussen aankoop en opslag in de koelkast mag de koeling bij bederfelijke levensmiddelen zoals vis en vlees niet worden onderbroken. Anders kan het voedsel snel bederven.

Waar moet ik op letten bij het bewaren van voedsel in de koelkast?

Bewaar gekookt en rauw voedsel op verschillende planken, zodat bacteriën niet kunnen overgaan op gekookt voedsel.

Hoe maak ik kookgerei schoon?

Vaatwerk, bestek en ander kookgerei moeten worden schoongemaakt bij een temperatuur van minstens 60 graden om alle bacteriën te doden.

Hoe houd ik het werkblad in de keuken hygiënisch schoon?

Regelmatig schoonmaken met een doek is regel nummer één. Werkbladen met antibacteriële coating zorgen voor nog meer hygiëne in de keuken.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt