Orde in de badkamer: tips van opruimdeskundige Marie Kondo

Je badkamer opruimen is niet ingewikkeld

Marie Kondo weet hoe het moet: de Japanse consultant gebruikt een eenvoudige methode om systeem in huis te brengen. Ook in de badkamer natuurlijk! Want orde in de badkamer is essentieel als je een plek van ontspanning wilt creëren. Leer hier de beste tips van de bestsellerauteur waarmee je jouw badkamer in toom kunt houden.

Orde in de badkamer: een zaak voor de opruimdeskundige

Roze muur met tegels en een rek
Voor elk voorwerp een vaste plek: creëer harmonie in de badkamer met slimme opbergideeën zoals de WallStoris accessoires van hansgrohe.

Opruimen is nog nooit zo populair geweest. Marie Kondo heeft een grote rol gespeeld in deze wereldwijde beweging. De Japanse is een expert op dit gebied en heeft zo van haar passie haar beroep gemaakt. Met „the life-changing magic of Tidying up" heeft ze een bestseller geschreven. Twee andere boeken over opruimen zijn reeds verschenen. 

De opruimdeskundige is ook in Nederland bekend, vooral door haar eigen Netflix-serie „Tidying up with Marie Kondo“. In het Engels werd haar achternaam zelfs een werkwoord: „to kondo“ is een synoniem voor „radicaal opruimen“.

Maar waarom is Marie Kondo zo populair? Het is zeker ook te danken aan haar etherische verschijning: de opruimdeskundige lijkt de rust zelf  te zijn en straalt daardoor een enorm gevoel van evenwicht uit. En: ze combineert een opgeruimd huis met een opgeruimde ziel. Ons huis wordt zo een spiegel van ons gemoedsleven. 

Dit spirituele idee van orde en netheid is wat Kondo’s opruimfilosofie zo aantrekkelijk maakt en ook het idee van een minimalistische levensopvatting oppakt: minder is meer. 

Marmeren fontein met gouden mengkranen en accessoires
Een strak en gereduceerd design brengt rust in de badkamer en creëert bewustzijn voor het essentiële.

Meer orde in de badkamer met de KonMari methode

Marie Kondo heeft een eigen methode ontwikkeld om op te ruimen. Het idee erachter: één keer goed opruimen en deze toestand behouden. De KonMari-methode kan ook zonder problemen in de badkamer worden toegepast – misschien is het daar zelfs bijzonder belangrijk. 

Want hier beginnen we de dag met een verfrissende verzorgingsroutine of eindigen we de avond met een ontspannend bad. Om zo’n plaats van rust te hebben, is orde nodig. Ontbrekende handdoeken, lades waar je niets in terugvindt of wasgoed dat voor de wasmachine opgestapeld ligt: het ontbreken van een systeem brengt onrust in de badkamer. 

Met de KonMari methode maak je van je badkamer in een handomdraai een opgeruimde plek. Hiervoor doorloop je de volgende drie fasen:

  1. Radicaal opruimen en meer opbergruimte in de badkamer creëren: Neem een dag de tijd en verzamel alle spullen en decoratie-elementen die je in de badkamer vindt. Neem ze allemaal in je hand en voel of ze vreugde opwekken. „Does it sparkle joy?“ – Straalt het vreugde uit? – is een van de belangrijkste vragen van de KonMari-methode. Een basisregel is dat we ons alleen moeten omringen met dingen die ons gelukkig maken. Sorteer dus rigoureus de decoratieve elementen uit die je niet mooi vindt. Je kunt ongebruikte verzorgingsproducten en overtollige handdoeken weggeven of doneren. 
  2. Opnieuw sorteren en dingen een vaste plaats geven: Na het sorteren, leg je alle gelijke dingen bij elkaar. Ze krijgen een vaste plaats in de badkamer. Afhankelijk van de stijl van de inrichting, kun je badhanddoeken oprollen en opbergen in een kast. Voor een rustige uitstraling kunnen kleine voorwerpen zoals verzorgings- en hygiëneproducten, cosmetica en haardroger worden opgeborgen in rotan of stoffen manden. Op praktische rekken kun je spullen voor dagelijks gebruik plaatsen. Hiervoor is bijvoorbeeld het flexibele opbergsysteem WallStoris van hansgrohe geschikt. Het is een flexibel systeem dat je gemakkelijk kunt vastlijmen – zonder in de muur of tegels te boren.
  3. Het systeem van orde behouden: Als de badkamer eenmaal is opgeruimd, is het belangrijk om deze toestand te behouden. Door dagelijkse routines te ontwikkelen, krijg je de mindful focus die je hiervoor nodig hebt.

Vaak gestelde vragen over meer orde in de badkamer met de KonMari-methode

1. Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo is een Japanse opruimdeskundige. Ze is bestsellerauteur en heeft haar eigen Netflix-serie over het onderwerp opruimen.

2. Welke aanpak hanteert de Japanse consultant?

De opruimdeskundige heeft een holistische benadering: de leefruimte is de spiegel van de ziel. Door ons alleen met mooie en functionele dingen te omringen, scheppen we de nodige helderheid voor een mindful leven.

3. Volgens welke principes geeft Marie Kondo tips om op te ruimen?

De KonMari-methode bestaat erin in een eerste stap dingen weg te gooien en vervolgens de overgebleven spullen met systeem op te bergen. 

4. Hoe belangrijk zijn orde en opbergruimte in de badkamer?

Opbergruimte in de badkamer is van essentieel belang. In manden en kasten krijgen voorwerpen een vaste plaats, zodat je ze steeds terugvindt. Dit brengt een aangenaam gevoel van rust in de badkamer.

5. Hoe behoud ik op lange termijn orde in de badkamer?

Door ons regelmatig af te vragen waarvoor decoratieve elementen, (ongebruikte) verzorgingsproducten of accessoires dienen, beperken we het onnodige aankopen en rommel.

Orde en mindfulness als principes van badkamerdesign

Een ordelijke badkamer is ​​​​​​​een weldaad en kan de stemming positief beïnvloeden. Wie volgens de KonMari-methode opruimt en er op lange termijn naar leeft, verrijkt zijn leven met waarden als een bewuste omgang met grondstoffen en wordt zich bewust van zijn eigen behoeften. 
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt