Comfortabel werken en bedienen

De ergonomische keuken: de mens staat centraal

Droomt u ook van een keuken op basis van uw behoeften? Die probleemloze handelingen mogelijk maakt en uw krachten spaart? Deze kwaliteit kan op allerlei manieren in elke keuken worden verbeterd – voor alle gebruikers. Niet in de laatste plaats door keukenproducten met een hoog comfort en bediening op gevoel. hansgrohe helpt u hier bij het ontwerpen van een ergonomische keuken.

Een ergonomisch ingerichte keuken biedt meer comfort.
Goede keukenergonomie betekent: opbergruimte comfortabel bereiken. Volledig uittrekbare laden op ooghoogte vergemakkelijken het werk in de keuken. \(Foto © blum, www.blum.com\)

Alles gaat u gemakkelijker af – en ontziet het lichaam

In de keuken kan het er heftig aan toe gaan: levensmiddelen afspoelen, ingrediënten uit de kasten halen, pannen vullen, apparatuur bedienen, handen wassen. Niet meer dan consequent dat korte loopafstanden tijdens het ontwerpen bovenaan het verlanglijstje staan. Want dat maakt vloeiende handelingen mogelijk, bespaart tijd en kost minder kracht. Vindt u het ook fijn dat keukengerei en ingrediënten snel bij de hand zijn? Verantwoordelijk hiervoor zijn goed georganiseerde kasten en laden. Met slim geconstrueerde laden en draaibare uittrekelementen kunt u zelfs diepe onderkasten comfortabel benutten en maakt u optimaal gebruik van de beschikbare ruimte in de keuken.  

De mens is maatgevend in het keukenontwerp

Allereerst is een ergonomische keuken op uw lichaamslengte afgestemd. Hierdoor kunnen keukenmeubels, oven, magnetron op ooghoogte comfortabel in- en uitgeruimd worden. Ook de werkbladen zouden rugbesparend moeten worden aangebracht. Uit onderzoek is gebleken dat deze het best circa 10 cm onder ellebooghoogte zou moeten liggen. Neem daarom voor een gesprek met de vakhandelaar uw maat op! Bedenk ook: om goed en makkelijk in pannen te kunnen kijken, mag de kookplaat weer wat lager liggen dan het werkblad. Ergonomie betekent hier: idealiter met genoeg hoofdruimte en zonder beslaan van de bril. En daar zorgt de passende afzuigtechnologie voor. 
Bijzonder belangrijk in dit verband is de keuze van de bijpassende keukenmengkraan. Deze zou tegemoet moeten kom aan uw gewoonten bij de spoelbak. 

Bedieningscomfort is de spil van ergonomie

In de optimaal ingerichte keuken schakelt, bedient en regelt u alles heel eenvoudig en op gevoel. Dat is bijzonder handige als dingen snel moeten gaan of als men de handen even vol heeft aan allerlei klusjes. Waterbediening met een drukknop en gemakkelijk te bereiken bedieningselementen zijn ergonomisch zinvol en zorgen voor extra comfort in het alledaagse keukenleven.

Tips voor een goede ergonomie bij het aanrecht.
Moderne ergonomie in de praktijk houdt onder meer het volgende in: de bedieningselementen zijn dusdanig zinvol geplaatst, dat ze zowel door groot als klein comfortabel bereikt kunnen worden.
Ergonomie aan de gootsteen voor meer gebruiksgemak.
Bij de spoelbak ondersteunt goede ergonomie de natuurlijke bewegingsprocessen. Dat betekent ook: tweehandig werken en prettig gepositioneerd bedieningscomfort.

Ergonomie is een succesrecept – ook in de keuken

Met een breed assortiment aan hansgrohe keukenmengkranen, spoelbakken en spoelbakcombinaties kan ergonomie in de keuken op fraaie wijze geoptimaliseerd worden. De functionele producten onderscheiden zich door een hoog bedieningscomfort en brengen esthetische accenten aan in het hart van de keuken. Zo is de bedieningseenheid van de M71 Select 2-gats-keukenmengkraan bijvoorbeeld op de voorste spoelbakrand aangebracht. Los van de keukenmengkraan gemonteerd, is deze afzonderlijke waterbediening perfect afgestemd op persoonlijke gewoonten en ergonomie. Bij zich herhalende werkzaamheden is een druk op de knop voldoende om de waterstroom te starten of te stoppen. De directe nabijheid maakt het ook voor kinderen makkelijker om het water te bedienen. Eenvoudige bediening op gevoel (bijvoorbeeld met de handrug water starten of stoppen) zorgt voor meer bewegingsvrijheid. Tegelijkertijd voldoet zij aan de eisen aan ‘universal design’, dat wil zeggen: veilige en eenvoudige bediening voor alle generaties. 

De mooie grote greep bij hansgrohe keukenmengkranen is ergonomisch gevormd en kan ook goed met natte handen worden vastgepakt om de temperatuur en straalsterkte in te stellen.

De mooiste momenten met water – bij de hansgrohe spoelbak

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt