Indeling van jouw droombadkamer

Badkamerontwerp: tips voor logische badkamerindeling

Wit bad en wastafel, grijze muren, glazen scheidingswanden
Deze duidelijk gestructureerde ruimte met glazen scheidingswanden en vrijstaande mengkranen wekt tegelijkertijd de indruk van orde en luxe.

Ideeën voor de badkamerinrichting

Je weet precies wat je van jouw perfecte badkamer verwacht? Om concreet te kunnen plannen, is de indeling van de ruimte de eerste stap. Kom te weten hoe externe factoren je keuzes kunnen beïnvloeden. Bovendien presenteren wij ook doordachte ideeën voor verschillende eisen en ruimtes.

Badkamerindeling combineren met bestaande factoren

Fontein naast het bad en een inloopdouche.
Perfectie als de ruimte beperkt is: de fontein direct naast het bad bespaart ruimte en laat genoeg ruimte over voor de barrièrevrije inloopdouche.

Hoe je jouw badkamer kunt gebruiken, hangt in de eerste plaats af van de gewenste indeling. Je moet eerst nagaan of jouw wensen verenigbaar zijn met de plattegrond en de ligging van de waterleidingen.

Bij het leggen van waterleidingen geldt altijd het principe: minder is meer. Elke waterleiding kan lekken of breken. Verzekeraars van woongebouwen betalen jaarlijks miljarden euro's voor waterschade.

Om later problemen te vermijden, is het raadzaam de douche, het bad en de fontein zo dicht mogelijk bij de geïnstalleerde leidingen te plaatsen. Architecten ontwerpen woongebouwen gewoonlijk zodat je in de badkamer meerdere aansluitingen voor water en elektriciteit hebt. Een bouwtekening met de geïnstalleerde leidingen is een eerste vereiste voor een goede planning.

De grootte van de ruimte speelt een belangrijke rol. In een grote kamer kun je makkelijk een douche en een bad plaatsen. Maar ook hier kan de indeling het comfort aanzienlijk verhogen door verschillende elementen op een verstandige manier te positioneren – bijvoorbeeld door een wand toe te voegen die het toilet en de bidetdouche scheidt van de rest van de ruimte.

In een kleine badkamer is het belangrijk om bijzonder zorgvuldig te plannen. Hier mag geen vierkante centimeter onbenut blijven. Barrièrevrije inloopdouches, ruimtebesparende baden of douchebakken zijn oplossingen waar je al bij de planning rekening mee moet houden.

Je kunt jouw ideeën met de hand uittekenen op millimeterpapier. Nog eenvoudiger is het als je software gebruikt waarmee je de elementen op jouw plattegrond kunt verplaatsen en verschillende oplossingen kunt uitproberen.

De beste ideeën voor een harmonieuze badkamerindeling

Twee fonteinen, van elkaar gescheiden en vrijstaand op wastafel
De ruimte tussen de twee fonteinen garandeert bewegingsvrijheid en dient als planchet.

Voordat je nadenkt over de tegels of de mengkranen, is de positionering van de sanitaire objecten het belangrijkste. De indeling bepaalt hoe je jouw badkamer zult inrichten. De zogenaamde bewegingsoppervlakken moeten worden opgeteld bij de afmetingen van de objecten zelf. Vroeger bestond hiervoor een DIN-norm, en de waarden ervan worden nog steeds toegepast:

  • Wastafel: Bereken bij inbouwkommen 20 cm extra voor de console. Aan beide zijden moet minstens 20 cm afstand zijn tot de andere sanitaire voorzieningen. Laat vóór de wastafel55 cm vrije ruimte voor voldoende bewegingsvrijheid. 
  • Toilet: Reken hier, net als bij de fontein, aan beide zijden 20 cm voor bewegingsvrijheid. Vóór het toilet heb je 60 cm vrije ruimte nodig.
  • Bad: Een vrijstaand model heeft rondom 55 cm ruimte nodig om volledig tot zijn recht te komen. Een normaal bad meet 170 bij 75 cm. Het is aan te raden vóór de lange zijde een bewegingsruimte van 90 cm lengte en 75 cm breedte vrij te laten. 
  • Douche: De standaard douchebak meet 80 bij 80 cm. Een inloopdouche begint bij 100 bij 120 cm.
  • Bidetdouche: De afstand met de zijkanten van de bidetdouche moeten telkens 25 cm bedragen, de ruimte ervóór 60 cm.

Voorbeelden van de optimale indeling

Als jouw ruimte het toelaat, kun je een apart gedeelte voor het toilet inplannen. Dit verbetert de sfeer, vergemakkelijkt het gemeenschappelijk gebruik en maakt het dus flexibeler om te bewegen. 

In een grote badkamer kun je de douche en het bad van elkaar scheiden. Dit zorgt voor privacy en geeft de flair van een spa.

Plaats indien mogelijk de fontein bij of in de buurt van het raam. Natuurlijk daglicht is prettig voor de ogen, zorgt ervoor dat je er goed uitziet.


Als de ruimte groot genoeg is, voorzie dan zeker twee fonteinen, ook als je op dit moment geen partner of kinderen hebt. 

Bij de planning is het raadzaam op lange termijn te denken en de bewegingsruimten zo ruim mogelijk te dimensioneren. Misschien wil je ooit een barrièrevrije badkamer, waarvoor je veel bewegingsruimte nodig hebt.

Als je eenmaal de indeling van de sanitaire objecten hebt bepaald, kun je nadenken over andere details. Je kunt het geheel visueel opdelen met kleuren en verschillende tegels of een combinatie van natuurlijke materialen zoals hout en steen.

Scheidingswanden kunnen op verschillende manieren worden gerealiseerd. Het meest populair is glas, omdat het de ruimte niet kleiner maakt. In een grote ruimte kun je echter ook werken met rekken of zelfs groene scheidingswanden met planten.

Voorzie zo veel mogelijk bewegingsruimte

De ligging van de geïnstalleerde leidingen bepaalt waar jij jouw sanitaire objecten kunt plaatsen. Naast de werkelijke afmetingen moet je ook altijd aan de toekomst denken. Voorzie indien mogelijk twee fonteinen en voldoende bewegingsruimte voor een barrièrevrije badkamer. Scheidingswanden en materialen brengen luxe en comfort in jouw droombadkamer.

Vaak gesteld vragen over de badkamerindeling

Hoe bepalen de leidingen de indeling van de badkamer?

<p>Sanitaire objecten moeten zo dicht mogelijk bij de bestaande leidingen worden geplaatst om waterschade in de toekomst te vermijden.<\/p>

Welke hulpmiddelen bestaan er om de indeling te plannen?

<p>Er is software beschikbaar waarmee u de verschillende elementen op uw plattegrond kunt verplaatsen.<\/p>

Hoeveel plaats heeft een vrijstaand bad nodig?

Naast de afmetingen van het bad moet u rekening houden met extra 55 cm aan alle zijden om het volledig tot zijn recht te laten komen.

Hoeveel plaats heb ik nodig voor een inloopdouche?

Dit type douche mag niet kleiner zijn dan 100 bij 120 cm.

Welke mogelijkheden heb ik om een badkamer visueel in te delen?

Met kleuren, verschillende tegels, de combinatie van hout en steen alsook met scheidingswanden kunt u de ruimte visueel indelen.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt