De beste planten voor de badkamer: van monstera tot zwaardvaren
Groen is de kleur van de natuur en kan bijdragen tot een ontspannen sfeer. Wie de juiste groene vriend kiest, kan er veel plezier aan beleven. Er moet rekening worden gehouden met hun voorkeuren op het gebied van luchtvochtigheid en lichtomstandigheden. Als je op zoek bent naar de juiste plant, hebben wij hier het juiste artikel voor jou.
Goed voor de lucht en een lust voor het oog: een overzicht van alle soorten
Planten mogen in geen enkele badkamer ontbreken. Ze kunnen op een rek worden gezet en daarbij de vochtigheid in de kamer regelen en de lucht zuiveren. Grote, imposante exemplaren zijn blikvangers en worden vaak gebruikt als interessante accenten. Om te zorgen dat zij goed gedijen en er dus goed uitzien, moeten zij worden gekozen naar gelang van de ruimtelijke omstandigheden.
Deze planten passen perfect in een lichte badkamer
Als de kamer veel daglicht binnenlaat, zijn de volgende exemplaren bijzonder geschikt:
Monstera Deliciosa: Het „grote vensterblad“ maakt indruk met zijn grote bladeren en merkwaardige luchtwortels. Als je hem voldoende ruimte geeft, kan hij heel groot worden en een grote blikvanger worden.
Orchidee: In het warme, vochtige klimaat voelt deze schoonheid zich thuis zoals in Zuid-Amerika of Azië.
Bromelia: Dit exemplaar met de felle kleuren is al meer dan 65 miljoen jaar oud en betovert nog steeds met zijn vuurwerk van rood, oranje en geel. Bijzondere clou: de bromelia laat zijn kleurrijke bloemen vaak zien in het koude seizoen wanneer anderen hun winterslaap houden.
Tillandsia: Deze luchtplant absorbeert vitaal vocht via zijn bladeren. Daarom voelt hij zich thuis in een vochtige kamer. Omdat hij geen pot nodig heeft, kan hij gebruikt worden als een prachtige zwevende decoratie.
Zwaardvaren: Hij bloeit alleen in volle pracht in kamers met een hoge luchtvochtigheid. Denk er bij de keuze van de locatie aan dat deze niet te donker mag zijn maar ook niet te licht met direct zonlicht.
Deze planten zijn tevreden met weinig licht
Ook als u geen lichte kamer hebt, hoeft u het niet zonder mooie planten te stellen. Kamerplanten die er zelfs in een donkere badkamer goed uitzien, hebben meestal geen imposante bloemen. Hun charme ligt vaak in de pracht van hun bladeren, zoals de volgende soorten illustreren:
Epipremnum: Hij zuivert de lucht en ziet er tegelijkertijd goed uit. Epipremnum is zeer eenvoudig te verzorgen en kan in een hangpot worden geplaatst om ruimte te besparen. Van daaruit zal de vochtminnende epipremnum zich door de kamer slingeren.
Philodendron: De hartvormige bladeren van de Philodendron Hederaceum houden van vocht en hebben bijna geen daglicht nodig. Daarom is de plant perfect geschikt voor kamers met een raam op het noorden.
Zamioculcas: De zogenaamde geluksveer dankt zijn naam aan de lange scheuten die snel omhoog schieten. Hij wordt beschouwd als onverwoestbaar en heeft weinig verzorging nodig.
Spathiphyllum: De lepelplant vindt zijn oorsprong in de tropen van Zuid-Amerika. Hij houdt van de vochtige lucht in de badkamer en krijgt mooie grote crèmekleurige bloemen.
Calathea: De gestreepte bladeren van deze tropische soort vormen een interessant contrast in ingetogen ingerichte kamers. Hij verdraagt ook zeer goed een hoge luchtvochtigheid.
Zo verzorg je vochtminnende planten in de badkamer
Alle genoemde soorten houden van vochtige lucht en zijn daarom de ideale bewoners. Let echter wel op de verzorgingsinstructies van je groene vrienden: sommige kunnen direct naast het stomende bad worden gezet, andere hebben liever wat meer frisse lucht bij het raam.
Dit zijn onze belangrijkste verzorgingstips:
Geef niet te vaak water: Veel van de hierboven genoemde planten hebben slechts eenmaal per week matig water nodig. Denk ook aan rustperiodes, wanneer de behoefte aan water nog geringer is.
Kijk uit voor schimmel op potgrond: Als de plant te vaak water krijgt en de luchtvochtigheid te hoog is, kan schimmelvorming optreden.
Ventileer even na het stylen: Haarspray, nagellakremover of parfumgeur – veel soorten houden niet van zulke extreme geuren, omdat ze die via de bladeren opnemen. Dus het is beter om het even te ventileren.
Richt je badkamer in met groene accenten
Planten zijn een echte aanwinst in zowel lichte als donkere kamers. Ze zorgen voor een goed ruimteklimaat, reinigen de lucht en zien er, als ze goed worden verzorgd, ook nog eens goed uit. Kies je favorieten volgens jouw persoonlijke smaak.
Vaak gestelde vragen over planten in de badkamer
Welke planten zijn geschikt voor een lichte kamer?
Geschikt zijn Monstera Deliciosa, orchideeën, bromelia, tillandsia en zwaardvarens.
Welke planten zijn geschikt voor een eerder donkere kamer?
In donkere kamers voelen epipremnum, philodendron, zamioculcas, spathiphyllum en calathea zich bijzonder thuis.
Hoe gebruik ik planten als decoratie?
Planten zoals tillandsia kunnen zonder potgrond in hanging baskets worden gezet. Voor andere soorten kiest u mooie potten met een decoratief karakter.
Welke functies hebben badkamerplanten?
Veel van de groene planten filteren schadelijke stoffen uit de lucht en zuiveren deze. Zij regelen ook de luchtvochtigheid en zorgen voor een aangenaam klimaat.
Waarmee moet ik rekening houden bij de verzorging?
Veel planten voor de badkamer hoeven zelden water te krijgen, omdat ze vocht uit de lucht opnemen. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is om schimmel te voorkomen.
Wil je jouw badkamer nog groener maken?
Ontdek dan onze tips voor uw renovatieproject en plan een milieuvriendelijke badkamer met dat beetje extra.
Uw memo is momenteel leeg. Met deze lijst kunt u interessante producten verzamelen en ze zo steeds snel weer terugvinden. Druk hiervoor op het pictogram 'Product onthouden' op onze productpagina's.