Functioneel en esthetisch

Zo wordt de barrièrevrije badkamer een echte blikvanger

Bij een barrièrevrije badkamer komt functionaliteit op de eerste plaats. Het moet het leven gemakkelijker maken voor iemand die zorg nodig heeft. Toch mag je bij de planning de esthetiek niet verwaarlozen. Als je kiest voor een moderne inrichting, doe je ook een verstandige investering in de toekomst en kan je zelfstandig blijven functioneren.

Ruime lichte badkamer met open douche
Functioneel en esthetisch tegelijk: ruime badkamer met veel plaats.

Tips voor een barrièrevrije badkamer

Fontein zonder onderkast
Passende fonteinen zijn zo ontworpen dat u comfortabel aan de wastafel kunt zitten zonder uw knieën te stoten.

Stel je voor dat jij je kan inzepen in een open douche die aanvoelt en eruitziet als een moderne spa. In plaats van een verhoogde drempel ligt de ingang van een inloopdouche gelijk met de vloer, waardoor een naadloos oppervlak ontstaat dat ook een lust is voor het oog. 

En wat nog belangrijker is: het is comfortabel voor iedereen, van kinderen tot grootouders, ook voor mensen met een mobiliteitsbeperking.

Als je van plan bent jouw badkamer barrièrevrij te maken, zijn er een paar basisaspecten waar je op moet letten.

Slipweerstand

Vloerbedekkingen verdienen alle aandacht die we ze kunnen geven. Veiligheid moet de eerste overweging zijn bij de keuze van een vloerbedekking, want vocht en water zijn alomtegenwoordig. Fabrikanten zijn zich terdege bewust van het veiligheidsaspect en daarom is er op de markt een ruim assortiment antislip vloeren voor jouw huis. Je hebt de keuze tussen verschillende antislip vloerbedekkingen: van natuursteen en antislip vinylvloeren tot tegels met voldoende slipweerstand. 

Toegankelijke mengkranen

Alle mengkranen moeten goed bereikbaar zijn en met één hand kunnen worden bediend. Natuurlijk is een zekere mate van robuustheid belangrijk, maar esthetiek hoeft niet op de achtergrond te treden. Gemakkelijk te bedienen hand- of hoofddouches voor de douche zijn verkrijgbaar in talrijke designs voor elke smaak.

Douche

Grote inloopdouches zonder deuren of drempels zijn een groeiende trend bij verbouwingen omdat ze een modern design hebben en voldoen aan de eisen van ouder worden. En als een ruimte minder oppervlaktevoegen heeft, zijn er minder plekken waar zeep zich kan ophopen. Dit vereenvoudigt jouw schoonmaakroutine en geeft je meer tijd voor de fijnere dingen in het leven. En nog een laatste tip: als de vloer naadloos door de ruimte loopt, lijkt jouw badkamer groter. Dit is dus ook een prima oplossing voor kleine ruimten.

Bad

Als je het niet zonder bad kan, moet je het uitrusten met verschillende hulpelementen. Er bestaan bijvoorbeeld modellen met een deur om gemakkelijker in te stappen, rugleuningen om ontspannen te zitten of een zitbad met hogere badranden. Stevige handgrepen zijn ook hier aan te bevelen. Een voetenbankje met een badgreep bij de ingang kan ook nuttig zijn. 

Douchezitje en handgreep

Afhankelijk van de lichamelijke beperking kan een douchezitje, eventueel uitklapbaar, waardevolle diensten bewijzen. Handgrepen zijn belangrijk en moeten stevig in de muur worden verankerd. Badgrepen zijn verkrijgbaar in een groot aantal vormen, stijlen, maten en configuraties. 

Voor een correcte planning zijn er DIN-minimumafmetingen:

  • Er moet een bewegingsruimte van 120 x 120 centimeter zijn – vóór alle centrale objecten zoals bad, douche, en toilet. 
  • Deuren moeten minstens 80 centimeter breed en 205 centimeter hoog zijn.

Fontein en toilet op een toegankelijke manier ontwerpen

Ook de andere elementen moeten ergonomisch ontworpen en gemakkelijk toegankelijk zijn. Voldoende beenruimte is vooral belangrijk voor de fontein, zodat deze ook zittend kan worden gebruikt. De installatiehoogte mag maximaal 80 centimeter bedragen. Experimenteer hier met materialen zoals hout. Sommige soorten, zoals teak, zijn bestand tegen vocht en creëren een elegante en moderne sfeer.

Als je een wandhangende fontein wilt installeren, moet je zowel de watertoevoer- als de afvoerbuis isoleren om de benen van de gebruiker te beschermen tegen hete temperaturen en ruwe, harde oppervlakken.

Voor de kraan wordt een ééngreeps mengkraan aanbevolen waarmee de watertemperatuur gemakkelijk kan worden geregeld. Ook hier is er een ruime keuze aan hoogwaardige designs die perfect passen in een moderne woonomgeving. Waarom niet kiezen voor de huidige technologische trends als het gaat om mengkranen? Contactloze mengkranen worden ook in particuliere huishoudens steeds populairder. 

Voor het toilet is het belangrijk ten minste 20 centimeter afstand te houden van de muur en andere elementen. Er bestaan handige rugleuningen en handgrepen om veilig te kunnen gaan zitten en opstaan, zodat het risico op vallen tot een minimum wordt beperkt. 

Het toilet moet worden geïnstalleerd op een hoogte van 46 tot 48 centimeter, wat iets hoger is dan een standaardtoilet. Dit maakt het gemakkelijker voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel.

Vaak gestelde vragen over de barrièrevrije badkamer

Wat betekent barrièrevrij?

Volgens DIN-norm 18040 geldt deze aanduiding voor een woonruimte als deze toegankelijk en bruikbaar is zonder hulp van anderen en zonder bijzondere moeilijkheden. 

Betekent “barrièrevrij” ook automatisch “aangepast voor mensen met een handicap”?

Nee, er wordt wel degelijk een onderscheid gemaakt tussen deze twee categorieën. Er zijn ook twee verschillende DIN-specificaties voor. Een badkamer voor gehandicapten stelt nog hogere eisen aan toegankelijkheid en bewegingsvrijheid. en moet overal toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers.

Moet ik me aan de DIN-specificaties houden?

De norm is niet verplicht als particulieren barrièrevrij willen bouwen. Wie echter KfW-financiering wenst, moet zich aan de DIN-afmetingen houden.

Kom ik voor een subsidie van mijn zorgverzekeringsfonds in aanmerking?

Als u uw badkamer wilt verbouwen en een bepaald zorgniveau hebt, kunt u een subsidie krijgen van uw zorgverzekeringsfonds.

Zijn er gespecialiseerde bedrijven?

Ja, in Duitsland zijn er talrijke gespecialiseerde bedrijven die een speciale certificering hebben.

Duurzaam design en maximale functionaliteit

Als je jouw badkamer duurzaam wil inrichten, hoef je geen compromissen te sluiten op het gebied van design en functionaliteit. Zelfs zuiver functionele extra elementen zoals handgrepen zijn in moderne designs verkrijgbaar. Op deze manier kan een huiselijke sfeer worden gecreëerd die voldoet aan de persoonlijke smaak van de gebruiker en past bij de rest van het interieur.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt