Veelzijdig, communicatief, blikvanger

Allrounder: wat je over de talentvolle keukenbar moet weten

De keuken is meer dan alleen een kookruimte. Het is een huiskamer en een leefruimte – en ze moet voldoen aan een grote verscheidenheid van gebruikersbehoeften. Dat is precies waarom je een keuken met een bar nodig hebt. Dit eenvoudige meubel, esthetisch hoogwaardig uitgevoerd, wordt niet alleen het visuele middelpunt van de ruimte. Het is ook zeer communicatief. Ook qua functionaliteit blijkt het een echte allrounder te zijn:

Slanke aanbouwtafel als uitbreiding van het keukenblok
De slanke aanbouwtafel vergroot het werkblad en nodigt als ongecompliceerde zitplaats uit tot werken of communiceren.

Eenvoudig meubelstuk voor veelzijdig gebruik

 • Ongecompliceerde eetplek met stijl voor een snel ontbijt of een kleine snack tussendoor, royaal bemeten – ook geschikt voor grotere gezelschappen

 • Extra werkoppervlak als het werkblad bij het koken niet volstaat

 • Stijlvol aanrecht als je op de eettafel meer ruimte of een plek voor een buffet nodig hebt 

 • Flexibel kantoor op korte termijn waar je snel een paar e-mails kunt beantwoorden of het huiswerk van de kinderen in de gaten kunt houden terwijl je kookt 

 • Handig planchet voor alle belangrijke dingen die je overdag nodig hebt – van autosleutels tot appels uit de fruitschaal 

 • Perfect presentatievlak voor verse bloemen of stijlvolle decoraties 

 • Ontmoetingsplaats omdat de beste gesprekken altijd aan de bar plaatsvinden 

Doordacht design voor perfecte uitstraling en functionaliteit

Ruimtedeler als eetplek, zitplaats en werkplek.
Deze ruimtedeler is tegelijk een verbindingselement tussen kook- en woongedeelte. Met barkrukken kunt u flexibel dineren, zitten of werken.

Hou in je ontwerp niet alleen rekening met esthetiek, maar ook met het geplande gebruik van de keukenbar. Grootte en vorm zijn even belangrijk als de keuze van het materiaal. Uiteindelijk gaat het erom of de algemene uitstraling en de functionaliteit later aan jouw verwachtingen zullen voldoen.

De vorm maakt het verschil

Een keukenbar moet zo worden gedimensioneerd dat deze optimaal kan worden gebruikt en perfect in de ruimte past. 

 • Aanbouwtafels creëren extra werkoppervlak. Een kookeiland verlengd met een keukenbar en aangevuld met barkrukken is de perfecte plek om in gezelschap te koken. Als de krukken niet worden gebruikt, schuift u ze gewoon onder het werkblad.

 • Afhankelijk van de plattegrond kan een wandbalie een zinvol alternatief zijn. Deze hoeft niet de klassieke 60 centimeter diepte van een werkblad te hebben. Dit geeft je flexibiliteit, vooral wanneer de ruimte beperkt is.

 • In open keukens kan je de keukenbar gebruiken als ruimtedeler en verbindingselement tussen de kook- en woon-eetgedeelten tegelijk.

 • Een verhoogde bar is geniaal. Het lijkt alsof ze gewoon op het werkblad is gelegd. Dit maakt er een echte blikvanger van.

Tal van materialen zijn mogelijk

De vraag der vragen: Welk materiaal komt er op de bar? Wil je dat jouw keuken een uniforme uitstraling heeft? Gebruik dan hetzelfde oppervlak als voor het werkblad. Als alternatief kun je voor contrasten gaan. Het belangrijkste is dat het totaalconcept van de ruimte één geheel vormt. Hoe dan ook, houd bij het kiezen van het materiaal ook het toekomstige gebruik van je keukenbar in gedachten.

 • Hout geeft de ruimte een warme uitstraling en ziet er natuurlijk uit. Het is echter ook gevoelig – vooral als het alleen geolied en niet gelakt is.

 • Thermisch voorbewerkt glas is hittebestendig, snij- en kras vrij, gemakkelijk schoon te maken, vergt geen onderhoud – en ziet er zeer stijlvol uit. 

 • Ook natuursteen is resistent en mooi. Maar of het nu marmer, graniet of leisteen is: natuursteenoppervlakken hebben regelmatig onderhoud nodig.

 • Betonnen oppervlakken zijn ook heel duurzaam. Zij moeten echter regelmatig worden geïmpregneerd.

 • Kunststenen zoals kwarts of het composietmateriaal Dekton combineren een natuurlijke steenlook met hoogtechnologische materiaaleigenschappen. Nog harder en resistenter is onmogelijk.

Praktische features die je niet wilt missen

Moderne keukenbladen hebben ook op het gebied van functionaliteit veel te bieden – bergruimte bijvoorbeeld. Open rekken als steun doorbreken niet alleen optisch het geheel. Ze presenteren ook mooi glaswerk, serviesgoed en andere benodigdheden. Minder decoratieve keukenapparatuur kan worden opgeborgen in een onderkast die dienst doet als steun. 

Met een in hoogte verstelbare bar heb je alle mogelijkheden. Je kunt hier in een ontspannen sfeer zitten terwijl je thuiswerkt of dineert. Jouw gasten kunnen er gezellig aan staan met een glaasje wijn. 

Ook zeer praktisch: verschuifbare bars. Ze zijn ruimtebesparend en kunnen snel worden uitgetrokken wanneer je extra werkruimte nodig hebt. Belangrijk: zorg bij de planning voor USB-aansluitingen en voldoende stopcontacten.

Vaak gestelde vragen over de keukenbar

Waar moet ik rekening mee houden als ik een keuken met bar plan?

Bij het ontwerpen moet u zeker rekening houden met het geplande gebruik en de algemene esthetiek van de ruimte.

Op welke manier kan ik een bar in de keuken het best gebruiken?

Als eetplek, extra werkblad, aanrecht, flexibel kantoor, planchet, presentatieruimte en natuurlijk als een plek om mensen te ontmoeten.

In welke uitvoeringen zijn keukenbars verkrijgbaar?

U kunt kiezen uit aanbouwtafels, wandbalies, ruimtedelers en verhoogde bars.

Welke materialen zijn geschikt voor keukenbars?

Afhankelijk van het geplande gebruik en de visuele ideeën zijn hout, glas, natuursteen, kunststeen en beton geschikt.

Zijn er extra features die praktisch zijn?

Ontzettend veel – zoals bijvoorbeeld bergruimte in rekken en onderkasten. Plus bars die in hoogte verstelbaar en verschuifbaar zijn, en de mogelijkheid om USB-aansluitingen en stopcontacten te integreren.

Een eenvoudig meubelstuk dat veel te bieden heeft op het gebied van functionaliteit en uitstraling

Keukenbars zijn echte allround talenten. Het is belangrijk dat je in jouw ontwerp rekening houdt met het geplande gebruik. Grootte, vorm, materialen en functionaliteit zijn aspecten waarover je zeker moet nadenken. Dan wordt de keukenbar vast en zeker de nieuwe favoriete plek – voor iedereen.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt