De moderne droomkeuken is gezellig

Met de woonkeuken maak je jouw huis compleet

Sfeervolle vormgeving met ideeën uit de woonvertrekken veroveren de moderne keuken. Hierbij versmelten zinvolle functies tot een gezellige leefruimte, die tot een geliefd ontmoetingspunt wordt en ruimte aan persoonlijke stijlvoorkeuren geeft. Warme materiaalsoorten en meubels met individuele uitstraling zijn de trend. En innovatieve techniek maakt de ontspanningsplek compleet.

Woonkeuken met open keukengedeelte en woonkamer.
Purisme in de keuken gaat uitstekend samen met modern woondesign en wordt hier door afgestemde kleuren ondersteund. De houten vloer verbindt de beide zones perfect. (Foto ©Leicht)

De woonkeuken verbindt bereiden, genieten en relaxen

De trendkeuken doet een beroep op alle zintuigen: natuurlijke oppervlakken hebben een warme uitstraling en voelen bijzonder aan; meubeldesign uit het woongedeelte zorgt voor optische verfrissing. Populair is een interieurontwerp, waarbij comfortabele zitmeubels fraai integreren in een ingetogen gekleurde ambiance. In de keuken gaat deze woontrend gepaard met hoge eisen aan moderne functionaliteit voor de verschillende arbeidsprocessen. Hierbij vinden ook designaccenten rondom de spoelbak hun plekje. Want daar bevindt zich het kloppende hart van de keuken.

De keuken wordt tot extra woonruimte

De keuken met uitgekiende techniek wordt nu vaak gecombineerd met authentieke materialen, eveneens een trend. Het gamma omvat zelfs meubelfronten die metaal met patina interpreteren of gebruik maken van cement in plamuurtechniek. De droomkeuken combineert hierbij trendy hightech apparatuur met elegante meubels – bijvoorbeeld vitrines of hoogwaardige sideboards – die evengoed in de woonkamer zouden kunnen staan. Warme ingrediënten zoals tapijten, rustieke houtoppervlakken en steendecor completeren het succesrecept in de particuliere keuken. 

Koken is hot – de woonkeuken alleen maar consequent

Charmante verlichting en een optisch discrete afzuigkap naar onderen toe, laten het kookeiland of de open bar met de huiselijke ambiance versmelten. hansgrohe keukenmengkranen zetten in deze interieurstijl accenten van de hoogste designkwaliteit. De keuken heeft zich dus van de puur functionele ruimte tot de kookstudio voor meer genot en meer samenzijn ontwikkeld. Dat stelt tevens hogere eisen aan de vormgeving, wat wederom blijkt uit de trend van de woonkeuken.

Oud en nieuw in de gezellige woonkeuken

Populair zijn keukens in een warme stijlenmix van oud en nieuw, die tot gezellig middelpunt van het leven uitgroeien. Zeer populair zijn natuurlijke oppervlakken.

Warme stijlenmix kenmerkt de woonkeuken.
Moderne keukenmengkraan voor de woonkeuken.
Koken en genieten staan in het gezinsleven en met vrienden centraal. Een duidelijk designstatement aan het aanrecht wordt het hoogtepunt in het hart van de woonkeuken.

Moderne mengkranen maken de specifieke keukenstijl compleet

hansgrohe biedt een selectie esthetische en functionele keukenmengkranen en spoelbakken, die bij het individuele wonen passen en zich als minimalistische keukenhulpjes perfect in hun omgeving laten integreren. Zij drukken zich uit in ingetogen design, zonder op het gebied van functionaliteit enige compromissen te sluiten. Dat past in een designconcept dat de keuken minder als werkplek en meer als woonruimte beschouwt.

Zo completeren granieten spoelbakken van hansgrohe in verschillende natuurlijke kleuren op sfeervolle wijze de trend van gedekte kleuren in de woonkeuken: de selectie in de kleurvarianten grafietzwart, steen- en betongrijs verbindt een huiselijke, warme uitstraling met hoogwaardig design en past perfect bij de trendy oppervlakken voor de droomkeuken. De rechthoekige vormgeving past uitstekend in elke moderne keukenambiance, maar blijft ingetogen in het totaalbeeld. Net als de innovatieve spoelbakcombinaties, waarbij een volledig nieuw bedieningsconcept tot de ‘innerlijke waarden’ behoort. De ergonomische greep op de spoelbakrand maakt het werk bijzonder gemakkelijk.

De juiste planning

Als je begint met plannen en inrichten, moet u eerst beslissen welke functies de woonkeuken moet krijgen. Op basis hiervan kun je dan de ruimte-indeling bepalen. Is jouw woonkeuken een ontmoetingspunt voor familie en vrienden? Dan kunt u het werkgedeelte zo inrichten dat je met jegasten kunt praten terwijl je het eten bereidt. Een kookeiland of een centraal keukenblok zijn hier een perfecte oplossing. Een grote eettafel fungeert ook als een vloeiende overgang tussen het kook- en woongedeelte. 

In een woonkeuken voor jonge gezinnen moet voldoende ruimte zijn voor de kinderen. Terwijl jullie als ouders het eten klaarmaken, spelen de kleintjes op een daarvoor ingerichte plek. Hier staan opbergmanden voor het speelgoed en ligt een donzig vloerkleed. Zo kun je je kroost altijd in het oog houden en hoeft u niet in te boeten aan orde. 

Een ander belangrijk aspect bij het plannen en inrichten is de keuze van materialen en kleuren. Als je wilt dat jouw keuken naadloos aansluit op het woongedeelte, is het raadzaam voor de vloer en het wanddesign dezelfde kleuren en materialen te gebruiken. Voor een interessant contrast kiest u voor een kleurcontrasterende tegelwand in het werkgedeelte. Een houten vloer is denkbaar voor een natuurlijke vormgeving. De muren hebben warme, lichte kleuren. 

Vloeren van beton zijn zeer exclusief en designgericht. Ze vormen een echte blikvanger en zijn gemakkelijk schoon te maken dankzij het oppervlak zonder voegen. 

Kies voor technische apparatuur van hoge kwaliteit om tijd en onnodige handelingen te besparen. De oven op ooghoogte, het gasfornuis voor liefhebbers van een sappige rosbief of het werkblad met ingebouwde afvalvermaler: denk vanaf het begin na over dergelijke extra's om ze harmonieus te integreren. Dit bespaart je tijd die je, als gastvrouw of gastheer, aan jouw gasten kunt besteden. Kies ook voor apparaten die zo energie-efficiënt mogelijk zijn.

Lichte ruimte met kookeiland.
Een plaats voor communicatie: aan de ene kant wordt het eten klaargemaakt, aan de andere kant vinden stimulerende gesprekken plaats.

Mooi koken: zet accenten 

Bruine leren bank als scheidend element.
Vergelijkbare kleuren en decoratieve elementen zoals planten en lampen maken de woonkeuken tot een deel van de woonkamer.

Communicatie boven de kookpot, een huiselijke sfeer en contact met alle gasten en familieleden: een woonkeuken heeft alles om het levendige middelpunt van het huis te zijn. Om deze behaaglijke sfeer te creëren, hebt u maar een paar handige accenten en accessoires nodig: 

  • Meubels: Met elementen van hout haalt u warmte in huis. Werkbladen van steen of zelfs beton zijn functioneel en zetten een modern accent in industrieel design. Kamerhoge opbergkasten zien er lichter uit als ze in lichte kleuren zijn geverfd. Met elementen als barkrukken, de stijlvolle bijzettafel of de uitnodigende leren fauteuil maakt u de sfeer nonchalanter.
  • Lichtconcept: Boven het kookeiland zorgen grote lampen voor het nodige licht om oogvriendelijk te kunnen werken. Voor het digestief na het diner is een zacht, warm licht een goed idee: een decoratieve staande lamp, een gedimde plafondlamp of in de muur verzonken spots zijn hier een goede oplossing.
  • Decoratie: Om te voorkomen dat de woonkeuken te rommelig wordt, kunt u kookgerei en -gereedschap gebruiken dat ook een esthetische blikvanger is. Dit kan de afzuigkap van roestvrij staal zijn of de matzwarte broodrooster. Ook een wand met meerdere foto's in verschillende vormen of een grote foto als accent verlevendigt de keukenruimte. 

Hier vindt u inspiratie voor de moderne woonkeuken

De open woonkeuken als kloppend hart in je huis

Samen koken, praten en gezellig samen zijn: met een woonkeuken kun je de mooiste momenten met je familie en vrienden combineren. Richt ze huis huiselijk en charmant in, zodat ze precies deze flair uitstraalt – en iedereen zal zich er thuis voelen.

Vaak gestelde vragen over de open woonkeuken

Wat kenmerkt een open woonkeuken?

Het is geen aparte kamer. Het keukengedeelte is geïntegreerd in het woongedeelte, waardoor de ruimte een belangrijk centrum wordt.

Welke materialen zorgen voor een huiselijke flair?

Er kunnen veel verschillende materialen worden gebruikt. Meubels en vloeren van warm hout en accenten zoals een werkblad van beton of natuursteen kunnen worden gecombineerd om functie en design samen te brengen.

Hoe creëer ik overgangen tussen woon- en keukengedeelte?

Let er bij het plannen en inrichten op dat je vanaf het kookeiland een goed zicht hebt op het woon- en eetgedeelte. Als visuele overgang kun je in het woon- en kookgedeelte dezelfde vloer en vergelijkbare kleuren gebruiken.

Waar moet ik nog rekening mee houden bij het inrichten?

De vloer moet robuust genoeg zijn voor de keuken. Gezinnen moeten voldoende ruimte voor de kinderen inplannen.

Welke accessoires kun je aanbevelen?

In het beste geval zijn nuttige en praktische keukenmeubels en -tools zoals hangkasten, de broodrooster of de afzuigkap, reeds designelementen. Andere ideeën zijn bijzettafeltjes, mooie barkrukken of groene planten.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt