Zichtbare en voelbare eigenschappen zijn bepalend

Het keukenwerkblad: een overzicht van materialen zoals glas en natuursteen

Het is een van de grootste genoegen bij het ontwerpen van een nieuw interieur: het werkblad. Als werkoppervlak dient het om eten te bereiden en in woonkeukens op het kookeiland nodigt het mensen uit om elkaar te ontmoeten en gezellig te vertoeven. Daarom moet het er ook goed uitzien en in het interieurontwerp passen. Hier presenteren wij verschillende materialen en hun speciaal karakter.

Zwart werkblad met mengkraan in zwart
Donkere oppervlakken geven het werkgedeelte een elegante en moderne uitstraling.

De klassieker: werkbladen van hout

Verreweg het populairste materiaal is hout: een lichte tint past perfect in vriendelijke en gezellige scandi keukens. Een donkere, nootachtige toon oogt elegant en klassiek. De meest populaire houtsoorten zijn beuken, eiken, bamboe, okernoot, teak en berken. 

Het materiaal is een allrounder die past in bijna elke woonstijl. Bovendien is hout een hernieuwbare grondstof, zodat je met dit oppervlak ook een duurzame keuze maakt. Een ander voordeel is dat het materiaal individueel kan worden bewerkt: je bepaalt zelf welke houtsoort en welke nerven je het mooist vindt. Bovendien kan het oppervlak op verschillende manieren worden behandeld, bijv. door lakken, beitsen of oliën. 

Ook de dikte van het werkblad speelt een rol: massieve, dikke werkbladen vallen op en benadrukken het centrale karakter van kookeilanden. Smalle werkbladen zijn terughoudender en voegen zich in het totaalbeeld van de ruimte. 

De coole: werkbladen van steen zijn koel en robuust

Keukenwerkblad van marmer
Marmer of graniet: met boeiende oppervlaktestructuren geeft u de werkruimte een individuele toets.

Het is bijna onverwoestbaar en straalt tijdloosheid uit: het werkblad van natuursteen. Dit materiaal is een getuigenis van de tijd, ontstaan gedurende vele miljoenen jaren. Dit bevestigt het zeer krachtige en aardse karakter van natuursteen in woonruimten. Neem je tijd bij het kiezen van de juiste steen, want elke plaat verschilt in structuur en kleurverloop. 

Kies het unieke stuk dat het beste bij jouw en je interieurstijl past. En dan heb je het werkblad voor het leven gevonden, want het is snij- en krasvast en, met de juiste zorg, uiterst duurzaam.  

 De meest populaire natuurstenen zijn:

  • Marmer: Wit marmer is zeer zeldzaam. Als het in de interieurinrichting wordt gebruikt, ziet het er juist daarom elegant uit en weerspiegelt het een exclusieve levensstijl.
  • Graniet: Dit materiaal is het exclusieve maar sobere alternatief voor marmer. Het grijze oppervlak heeft fijne patronen en is uiterst robuust.
  • Leisteen: Bij deze natuursteen varieert het kleurenpalet van zwart, grijs en antraciet tot geel, rood en violet in bonte leisteen.
  • Kwartssteen: Kwartsiet is een van de hardste materialen en daarom bij uitstek geschikt als werkblad. De steen heeft uniforme structuren, waardoor het oppervlak rustig oogt.

De excentrieke: keukenwerkbladen van glas en keramiek

Glas is een zeer veelzijdig materiaal. Dit is op het eerste gezicht misschien verrassend, omdat wij dit materiaal vooral associëren met het kenmerk "breekbaar". Voor deze modellen wordt echter zogeheten gehard veiligheidsglas gebruikt, dat uiterst slag- en krasvast is. Glazen werkbladen zijn verkrijgbaar met gekleurde, matte of glanzende oppervlakken. Met zeefdruk kunnen zelfs motieven op het glas worden gedrukt. Dankzij hun niet-poreus oppervlak zijn ze gemakkelijk schoon te maken en geven ze de werkruimte een moderne en elegante touch.

Tot de nieuwere trends behoren ook modellen van keramiek, die indruk maken door hun unieke oppervlaktegevoel. Door het bakproces wordt dit materiaal extreem hittebestendig, zodat je hete pannen rechtstreeks van het fornuis op het werkblad kunt plaatsen. Een ander voordelen van keramiek is de ruime keuze aan designs, van klassiek mat tot glanzend metallic.

Vaak gestelde vragen over geschikte materialen voor werkbladen

Waarmee moet ik rekening houden als ik een werkblad kies?

Het materiaal, het oppervlak en de kleur moeten passen bij het totaalbeeld van de ruimte. Het kan ook worden gebruikt als contrast met de rest van de interieurinrichting.

Wat is het effect van hout als werkblad in de keuken?

Hout is een natuurlijke grondstof met een nuchter en rustiek karakter. De houtsoort en de nerven bepalen of het oppervlak eerder stijlvol of vriendelijk aandoet.

Hoe ziet een werkblad van natuursteen eruit?

Het ziet er net zo onverwoestbaar en tijdloos uit als het materiaal zelf. Natuursteen is er in een grote verscheidenheid aan kleuren en structuren. Elke plaat is uniek.

Wat voor een design hebben modellen van glas?

In moderne en designgerichte keukens kunnen oppervlakken van glas het middelpunt vormen van woonkeukens. Het materiaal kan op verschillende manieren worden gekleurd en bedrukt, wat het oppervlak een bijzonder karakter geeft.

Wat onderscheidt werkbladen van keramiek?

Door het bakproces ontstaan unieke oppervlakken die variëren van mat en glanzend tot metallic en die hittebestendig zijn.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt