Een vleugje eeuwigheid

Natuursteen in de badkamer – een gevoel van warmte en oneindigheid

Natuursteen is werkelijk uniek. Met dit materiaal haal je een stukje Moeder Aarde naar jouw badkamer en verander je deze in een wellnessoase. Graniet, leisteen, zandsteen e.a. kunnen op de meest uiteenlopende manieren worden gecombineerd met kleuren en structuren. Ontdek hier hoe het jouw badkamer kan verfraaien!

Steen en hout op de vloer, zwart bad en zwarte mengkranen
Deze combinatie van zandkleurig travertijn met hout ziet er licht, vriendelijk en uitnodigend uit; interessant is het contrast met een bad en mengkranen in zwart.

Een badkamer die duurzaamheid uitstraalt

Natuursteen is een onvergelijkbaar materiaal dat in de loop van miljoenen jaren op natuurlijke wijze is ontstaan. Hitte, druk en weersinvloeden hebben uit mineralen talloze gesteenten doen ontstaan die zowel de eeuwigheid van de natuur als haar vindingrijkheid weerspiegelen. Magma – onder het oppervlak gestolde lava – maakt daar ook deel van uit en vormt de aardkorst, die tot 35 kilometer dik kan zijn.

De keuze aan steensoorten is onbeperkt, want elke steen is uniek. Geologen verdelen natuursteen in de volgende categorieën:

  • Stollingsgesteente: het ontstaat diep onder het aardoppervlak en kan grote kristallen bevatten. Graniet en porfier behoren tot deze stenen met een uitgesproken korrelgrootte.
  • Omvormingsgesteente: hoge druk en extreme temperaturen kunnen de mineralen van oud gesteente veranderen. Zo wordt kwartszand kwartsiet en kalksteen marmer.
  • Afzettingsgesteente: door erosie wordt bestaand gesteente samengevoegd tot een nieuw materiaal, bijvoorbeeld kalkzandsteen.

Sinds enige tijd geniet natuursteen een toenemende populariteit in keukens en badkamers. Dit is niet alleen te danken aan zijn unieke look die de sfeer in de ruimte voorzichtig domineert en prachtig kan worden gecombineerd. Het materiaal biedt ook vele voordelen:

  • De open poriën van het oppervlak absorberen vocht en kunnen zo het ruimteklimaat reguleren en schommelende temperaturen compenseren.
  • Natuursteen is een duurzaam, robuust en slijtvast materiaal dat zelfs na tientallen jaren weinig onderhevig is aan slijtage.
  • De winning ervan verbruikt slechts weinig energie, en daarom wordt het beschouwd als een milieuvriendelijk materiaal.
  • Oppervlakken van natuursteen vergen nauwelijks onderhoud.
  • Gesteente geleidt warmte uitstekend en is daarom het perfecte materiaal voor badkamers met vloerverwarming.
  • Het oppervlak kan een antislipeffect hebben als het getrommeld en geborsteld is.
Grijze marmeren tegels, zwarte fontein, wit bad
Deze badkamer laat zien waarom marmer sinds de oudheid als het toppunt van luxe wordt beschouwd: de warme grijstinten gaan perfect samen met de zwarte en witte elementen.

De perfecte steen voor jouw persoonlijke wellnessoase

Hier stellen wij enkele geselecteerde soorten natuursteen voor:

Travertijn: grote poriën met mediterrane flair

Travertijn wordt ook wel zoetwaterkalksteen genoemd omdat dit sedimentaire gesteente zich vaak vormt bij warmwaterbronnen. Deze zeer poreuze steen is meestal afkomstig uit Tivoli in de Italiaanse regio Latium bij Rome. Wanneer in de loop van duizenden jaren verschillende sedimentlagen worden afgezet om travertijn te vormen, ontstaan talrijke holtes. Deze kunnen warmte opslaan. De grote poriën kunnen ook snel vocht opnemen, dat even snel weer verdampt.

De warme zand- en aardetinten geven uw badkamer een vriendelijke en lichte uitstraling. Travertijn is bijzonder indrukwekkend als vloer en als badpanelen. Het kan echter ook zonder problemen worden gecombineerd met eenkleurige tegels. Een fontein van travertijn kan een blikvanger zijn. Zwart en wit gaan uitstekend samen met travertijn. De combinatie met turkoois en azuurblauw is uitgesproken mediterraan.

Graniet, een symbool voor tijdloze elegantie

Graniet komt voor in vele kleuren, van roze tot zwart tot lichtgrijs. Dit harde, robuuste gesteente is samengesteld uit veldspaten, mica’s en kwarts. Bepaalde granietsoorten weerkaatsen het licht als glinsterende stenen wanneer ze vanuit de juiste invalshoek worden bekeken. Het gezegde ‚in graniet bijten’ is geen toeval, want deze steen kan tegen een stootje zonder zichtbare sporen na te laten. 

Voor vloertegels wordt graniet meestal gevlamd of geborsteld om het oppervlak slipvast te maken. Glad gepolijst als wandtegel of wastafel ziet graniet er tijdloos elegant uit. Dankzij de grote verscheidenheid aan kleuren en meestal kleinschalige patronen, kunt u graniet op een ongewone manier met keramische tegels of hout combineren en een klassieke sfeer oproepen.

Zandsteen voor een ontspannen natuurgevoel

In het verleden werd zandsteen beschouwd als een relatief uniform materiaal in aardetinten variërend van geel tot bruin en lichtgrijs. Dankzij de internationale invoer is de verscheidenheid aan kleuren zandsteen verveelvoudigd. Tegenwoordig kun je deze duurzame natuursteen voor uw badkamer ook krijgen in rood- en groentinten en met interessante nerven die zelfs op hout kunnen lijken. 

Daarom kan zandsteen vandaag in elke stijl en veelzijdig worden toegepast: op de vloer, aan de muren, als wastafel of bank. Deze steen komt vaak voor. Daarom ligt de prijs ervan lager dan die van graniet en marmer, die al sinds de oudheid worden beschouwd als het toppunt van luxe in de badkamer. Deskundigen raden zelfs aan het oppervlak van zandsteen ruw te laten en het niet verder te bewerken. Op deze manier komt de natuurlijke structuur van de zandsteen bijzonder goed tot zijn recht. 

De rustieke, zinnenprikkelende uitstraling van leisteen 

Net als travertijn behoort leisteen tot de sedimentaire gesteenten die zich in de loop van miljoenen jaren hebben gevormd. Het oppervlak van natuurlijke leisteenplaten is natuurlijk gespleten, wat elke plaat uniek maakt. De donkere tinten geven elke ruimte een zinnenprikkelende aanblik die aardsheid uitstraalt. Antracietkleurige leisteentegels zijn bijzonder populair en zien er zelfs in een kleine ruimte aantrekkelijk uit. Diepzwarte tegels daarentegen hebben een bepaalde ruimteafmetingen nodig om volledig tot hun recht te komen. 

Groene leisteen doet denken aan een hamam, de stoombaden van het Nabije en Midden-Oosten. Deze steen wordt daar vaak gebruikt. Leisteen is gemakkelijk te onderhouden en biedt een enigszins ruw oppervlak dat aangenaam warm aanvoelt onder de voeten. Voor de muur of een wastafel kun je ook leisteen krijgen met geslepen en gepolijste oppervlakken.

Vaak gesteld vragen over een badkamer van natuursteen

Wat is natuursteen eigenlijk?

Het is een natuurlijk materiaal dat in de loop van miljoenen jaren is gevormd. Door weersinvloeden, druk en hitte worden uit mineralen verschillende gesteenten gevormd. Magma, gestolde lava, is ook een natuursteen.

Welke voordelen biedt natuursteen?

<p>Hij heeft veel poriën die vocht kunnen absorberen en warmte kunnen opslaan. Hierdoor kan vocht makkelijker verdampen en wordt het ruimteklimaat verbeterd.<\/p>

Is natuursteen milieuvriendelijk?

Het winnen van natuursteen vergt relatief weinig energie. Daarom wordt het beschouwd als een milieuvriendelijk materiaal.

Is natuursteen geschikt voor vloerverwarming?

Steen kan snel veel warmte opslaan en is daarom het perfecte materiaal voor vloerverwarming.

Hoe wordt het oppervlak van natuursteen slipvast gemaakt?

Het oppervlak kan ruw worden gelaten. Het oppervlak kan ook slipvast worden gemaakt door het te trommelen of te borstelen.

Wellness beleven in een badkamer van natuursteen

Natuursteen is het perfecte materiaal voor een duurzame badkamer die ook na vele jaren nog de stijl en levensvreugde van een wellnessoase uitstraalt. Of het nu gaat om travertijn, graniet, zandsteen of leisteen: natuursteen kan tegen een stootje, voelt goed aan en verbetert het ruimteklimaat. Bovendien kan dit geschenk van de natuur prachtig worden gecombineerd met andere materialen.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt