Inspiratie voor outdoor koken

Stijlvolle outdoorkeuken: ideeën voor koken in de frisse lucht

‘Al fresco’: deze Italiaanse uitdrukking – letterlijk vertaald ‘in de frisse lucht’ – beschrijft de trend om buiten te koken. Lekker eten bereiden in een zorgvuldig ingerichte buitenkeuken met familie en vrienden straalt puur levensplezier uit. Ben je op zoek naar ideeën om jouw dromen waar te maken? Hier vind je talrijke tips om van kookavonden met jouw naasten een bijzondere ervaring te maken.

Outdoorkeuken onder een dak met zithoek en eiland
Stijlvol buiten koken: deze outdoorkeuken met geïntegreerde zithoek laat niets te wensen oven.

Outdoorkeuken in plaats van barbecue voor exquise gerechten

Kleurrijke gerechten op een houten buitentafel
In een goed doordachte buitenkeuken kunt u alle gangen van een maaltijd bereiden zonder dat u tussendoor naar binnen hoeft.

Bij ons is barbecueën een ononderbroken trend. Op het balkon of in je eigen tuin: lange tijd werd BBQ beschouwd als het toppunt van buiten koken. Maar de nieuwe trend gaat weg van het min of meer eenvoudige braadaroma van de grill. Wie er ruimte en budget voor heeft, kiest steeds vaker voor een volledig uitgeruste tweede keuken in de eigen tuin.

Hoe is deze trend te verklaren? Dit zijn de voordelen van buiten koken:

  • In een goed uitgeruste kookhoek kun je alle gangen bereiden terwijl je geniet van de zon, de frisse lucht en het prachtige uitzicht.
  • Een goed doordachte buitenkeuken straalt een gevoel van vrijheid en esthetisch genot uit.
  • De dagen van rondrennen tussen de woonkeuken en de tuin behoren tot het verleden: de outdoor keuken grenst direct aan het eetgedeelte.
  • De geur van het koken blijft buiten en verspreidt zich niet door het hele huis – een zegen voor mensen met een gevoelige neus.
  • Bij tuinfeesten blijft de gastheer steeds dicht bij zijn gasten en kan hij tegelijkertijd moeiteloos zijn werk voortzetten.
  • Met een dak boven het kook- en eetgedeelte kun je deze plek bij elk weer gebruiken.
Pergola met glazen dak boven eettafel en keukenblok
Deze pergola met glazen dak oogt licht en luchtig, maar biedt voldoende bescherming bij alle weersomstandigheden.

Stijlvol en luxueus buiten koken

Voordat je ideeën voor jouw design begint te ontwikkelen, raden wij je aan een zorgvuldige analyse te maken van de beschikbare ruimte en de bouwkundige omstandigheden.

  • Zijn er al aansluitingen voor elektriciteit, water en gas?
  • Hoeveel ruimte is er beschikbaar?
  • Welke uitrusting wil je?
  • Hoeveel gasten wil je ontvangen?

Als er genoeg ruimte is, kun je direct naast de keukenstructuur een eettafel plannen. Kies voor een uniforme stijl, zodat de hele ruimte er harmonieus uitziet. Krijgt het geheel een minimalistische, pure look of een meer gezellige, rustieke? 

De vraag naar de stijl beïnvloedt het gebruik van de materialen. Roestvrij staal, betonlook en aluminium in combinatie met glas gaan goed samen met minimalisme, terwijl hout en andere natuurlijke bouwmaterialen een natuurlijke indruk geven.

Een keukenbar met barkrukken biedt een ideale ambiance voor ongedwongen gesprekken terwijl je de maaltijd bereidt. Een feest kan hier ook harmonieus eindigen.

Complete keukenuitrusting voor gezellig koken

Een complete keukenuitrusting zorgt ervoor dat je alle gerechten ter plaatse kunt bereiden. Naast een kookplaat, een oven en een grill, horen daar ook een koelkast en een spoelbak bij. Een praktisch werkblad met voldoende ruimte is belangrijk. Er moet ook bergruimte zijn voor borden, glazen en kookgerei.

Wat de koelkast betreft, geldt de vuistregel: beter te groot dan te klein – hij moet immers genoeg drankjes koelen voor jouw gasten.

Een werkblad van natuursteen is gemakkelijk te onderhouden, is bestand tegen vocht en past perfect in de natuurlijke sfeer. Stijlvolle houtsoorten voor de keukenfronten harmoniëren er perfect mee. Maar natuursteen staat ook prachtig bij roestvrij staal en aluminium. Geborstelde metalen oppervlakken zijn gemakkelijker te onderhouden dan glanzende fronten.

Belangrijk: toevoerleidingen en een dak

Hou er bij het ontwerpen ook rekening mee dat jouw outdoor keuken verschillende leidingen nodig zal hebben, in ieder geval elektriciteit en water. Je kunt een gasbarbecue ook op een gasfles aansluiten. Die moet dan wel regelmatig worden vervangen. Een gasleiding is dus handiger, mits een gasaansluiting beschikbaar is.

Een outdoor keuken op een overdekt terras is ideaal voor gebruik bij elk weertype. Als dit niet mogelijk is, kun je een aluminium dakbedekking met glazen elementen op veel manieren ontwerpen. Het biedt bescherming bij slecht weer en ziet er tegelijkertijd ruim en uitnodigend uit.

Stijlvol koken in een natuurlijke ambiance

Een zorgvuldig ontworpen, overdekte outdoor keuken biedt je extra levenskwaliteit. Je kunt in de frisse lucht en bij elk weer een feestmaal bereiden voor vrienden en familie. Bij het ontwerp is het belangrijk om de ruimte zo goed mogelijk te benutten. Bij de uitrusting moet je zo royaal mogelijk plannen. De materialen bepalen de visuele indruk en de functionaliteit.

Vaak gesteld vragen over een outdoorkeuken

Waarom wint de trend van het buiten koken steeds meer aanhangers?

In een outdoorkeuken kunt u alle gangen van een maaltijd bereiden. Je blijft altijd in de buurt van jegasten en hoeft niet steeds naar binnen te rennen.

Hoe begin ik met plannen?

De eerste stap is altijd het analyseren van de bestaande ruimte en uw wensen. Zo kun je de eerste ideeën voor de outdoorkeuken ontwikkelen.<\/p>

Welke uitrusting heb ik nodig?

De complete keukenuitrusting bestaat uit een kookplaat, oven, grill, spoelbak, vaatwasser, koelkast, werkblad en bergruimte. Ook een overdekte outdoorkeuken is zinvol.

Welk materiaal is geschikt voor het werkblad?

Natuursteen harmonieert met de natuurlijke sfeer van de tuin en is goed bestand tegen alle weersomstandigheden.

Waarom is gas beter voor een barbecue dan houtskool?

Met een gasbarbecue bespaar je jezelf het moeizame aansteken van de houtskool en is roet geen probleem.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt