Leuke ideeën voor jouw badkamerspiegel

Ideeën voor de badkamerspiegel: het juiste design voor het juiste effect

Een mooie spiegel hoort in elke badkamer. ‘s Morgens nemen we er een kijkje in om ons voor te bereiden op de dag. Make-up, scheren, verzorging of kapsel controleren – hij moet veel kunnen en er zelf goed uitzien. Ontdek hier waar je op moet letten bij jouw keuze.

Badkamer in grijs met grote spiegel boven de wastafel
Met zijn brede formaat en verlichte rand staat hij in het middelpunt van de belangstelling – zonder opdringerig te zijn.

Rechthoekig of rond: kies de perfecte vorm

Marmerwand met rond model
De ronde vorm is het optimale contrast met de hanglamp.

Een klassiek model is rechthoekig of heel traditioneel in een badkamermeubel geïntegreerd. Maar het kan ook anders. Als je van het centrale element een blikvanger wilt maken, toon dan wat moed en je zult beloond worden met een prachtige eyecatcher.

De meest uiteenlopende vormen zijn mogelijk:

  • Rond of ellipsvormig: Een grote ronde vorm oogt zacht en harmonieus, maar valt toch op. 
  • Verzameling: Hang meerdere vierkante spiegels zo dat ze bijvoorbeeld een groot vierkant vormen. Om jezelf goed te kunnen bekijken, moet er in het midden een iets groter vlak zijn. 
  • Geometrische vormen: In ruimten met een minimalistische inrichting passen ze mooi in de vorm van parallellogrammen, ruiten, zeshoeken of achthoeken.

Mix it: ideeën voor spiegels met kleur en materiaal

De spiegel boven de wastafel moet een duidelijk oppervlak hebben waarin je jezelf kan zien. Als je nog meer designelementen aan de ruimte wilt toevoegen, waarom kies je dan niet voor een object met een gekleurd spiegeloppervlak in oranje, goud of roze?

Een klassiek model kan ook een sterk karakter hebben; het frame is hier vaak de doorslaggevende factor. Je kunt het frame kiezen op basis van verschillende factoren:

  • Dikte van het frame: Dunne frames zien er elegant en terughoudend uit, dikke frames met of zonder ornamenten daarentegen springen in het oog. 
  • Materiaal: In wellnessbadkamers dragen houten frames bij tot een ontspannen sfeer. Aluminium daarentegen heeft een koeler effect en is een dragend element in het industrial design.
  • Kleuren: Frames in mat zwart, wit of zilver benadrukken de moderne look van een badkamer. Gekleurde aluminium frames vormen een interessant accent.

Spot on: zet de spiegel met licht in scène

U hebt twee opties: u kunt kiezen voor een spiegel met geïntegreerde verlichting of u kunt zorgen voor een externe lichtbron die u in het juiste licht plaatst. Als het model indirect van achteren wordt verlicht, geeft dat een ingetogen en aangenaam licht, dat ook perfect is om in bad te ontspannen.

Het nadeel hiervan kan zijn dat de helderheid niet voldoende is om make-up aan te brengen. In dat geval kunt u overwegen hoger nog een spot of ledstrip aan te brengen die je alleen inschakelt voor make-up of scheren.

Let bij de keuze van een lichtbron ook op de volgende aspecten:

  • Warm of koel: De lichttemperatuur bepaalt of een licht warm of koel overkomt. Voor een close look is koud licht tussen 4000 en 5000 lumen geschikt; voor ontspanning onder de douche is warm licht met 3000 lumen meer geschikt. Als je beide wilt, kun je kiezen voor een lamp met instelbare kleurtemperaturen.
  • Beschermingsklasse: Het gekozen model moet ten minste IP-beschermingsklasse 65 hebben zodat de lampen ook bij hoge vochtigheid en spatwater goed en veilig functioneren.

En, hoe ziet jouw spiegel eruit?

Het kan een functioneel element zijn dat qua vorm en kleur goed past in het algemene ontwerp van de ruimte. Maar het kan ook een echte blikvanger zijn als u een interessante kleur, vorm of verlichting kiest. Beslis zelf welk model 's morgens een glimlach op uw gezicht tovert.

Vaak gestelde vragen over de keuze van de badkamerspiegel

In welke vormen zijn badkamerspiegels verkrijgbaar?

Spiegels zijn er in elke denkbare vorm. Vierkante en rechthoekige objecten zijn tijdloze klassiekers, ronde modellen komen rustig en harmonieus over. Ongebruikelijke vormen, zoals zeshoek, ruit of parallellogram springen in het oog.

Hoe doorslaggevend is de kleur van een spiegel?

De kleur is belangrijk: in een felle kleur trekt hij ieders aandacht, terwijl frames in zwart, wit of zilver er elegant en ingetogen uitzien.

Welke spiegel past goed in een wellnessbadkamer?

Een ronde vorm met een houten frame past in een harmonieuze kamerinrichting. Als hij groot is, kan hij perfect worden gebruikt voor schoonheids- en verzorgingsbehandelingen.

Welk spiegelmodel onderstreept de minimalistische stijl van een ruimte?

Spiegels zonder frame of modellen met dunne frames in mat zwart onderstrepen het functionele en strakke karakter van een ruimte.

Waarmee moet ik bij de verlichting van een badkamerspiegel rekening houden?

Kies verlichting met koel licht tussen 4000 en 5000 lumen om make-up aan te brengen, warm licht met 3000 lumen om te ontspannen. De geïntegreerde of externe verlichting moet minstens IP-beschermingsklasse 65 hebben.

U wilt meer tips?

Als u uw badkamer helemaal opnieuw wilt inrichten, is de keuze van de juiste accessoires slechts één aspect. Om een gewenst effect te bereiken, hebt u een concept nodig.

Download hier tips voor de herinrichting

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt