Ruwe charme, atelier-look en koele kleuren

Industriële keuken: inrichtingsideeën voor designliefhebbers

Houd je van de ruwe charme van een atelier-look en koele kleuren die versmelten in een moderne keuken? Dan zit je met industrial style helemaal goed. Zwart metaal en robuuste oppervlakken zetten chroom-glanzende mengkranen effectief in scène. Combineer ze met roestvrij staal of met de natuurlijke kleuren van onze granieten spoelbakken. De betonlook en de vintage flair ronden de trend af.

Industriële keuken met warme een warme toets.
Industrial style combineert robuust metaal, gedempte kleuren en glanzend roestvrij staal. De keukenmengkraan met innovatieve bediening bij de spoelbak is een optisch hoogtepunt.
Metalen accenten en zwart kenmerken de industrial style.
Industrial style combineert coole technologie met natuurlijke oppervlakken: glanzend roestvrij staal, premium keukenmengkranen en prettig aanvoelende natuursteen creëren een harmonieus beeld.

De industrial style combineert elementen uit de industrie en de ateliers in een koele en toch huiselijke sfeer. De bewuste keuze van sterke materialen zoals ijzer, staal, beton en steen staat voor een urbane interieurstijl. Het is dus geen verrassing dat de industrial style ook doet denken aan de wereld van lofts. Creëer met deze stijl een harmonieuze combinatie van sensualiteit en nuchtere functionaliteit.

Het kleurenpalet van zwart, grijs en roesttinten is stijlbepalend voor de trend. Bij het ontwerpen van een coole keuken in industriële stijl staat de fabriekssfeer van open bakstenen muren bovenaan: fabrikanten van wanden en vloeren bieden uiteenlopende interpretaties van echte materialen, met en zonder patina. Gebruikssporen zijn in de industriële stijl uitdrukkelijk toegestaan. Vintage objecten zoals metalen krukjes en atelierlampen completeren de bedoelde esthetiek van oude werkplekken. Op die manier onderscheidt de industrial style zich van de minimalistische woonsfeer.

In de trendy keuken kan met deze combinatie van rustieke oppervlakken en coole, hedendaagse technologie een individueel statement worden gemaakt: ruwe chic ontmoet modern design. Rekken met zwarte metalen frames zoals in een magazijn zijn functioneel en staan tegelijkertijd voor een nonchalante stijl. Beton maakt ook deel uit van dit concept, zowel op de vloer als op de meubelfronten: de authentieke look nodigt uit tot aanraken. Optionele roesteffecten, meestal uit het kleurengamma van de fabrikant, kenmerken trendy meubeloppervlakken.

Ruw, ruig, natuurlijk: materialen voor de industriële keuken

Het goede nieuws: in zijn moderne interpretatie is dit design ook geschikt voor kleinere keukens. Industriële designelementen zorgen voor een onconventionele loftsfeer, zelfs zonder vijf meter hoog plafond. De juiste mix van materialen is belangrijk: 

  • Metaal is een must. De meest authentieke look wordt bereikt met een afwerking die eruit ziet alsof ze rechtstreeks uit de fabriek komt. Staal, ijzer of messing: met een antiek patina of satijnglans, metalen in de vorm van rekframes, tafelonderstellen, mengkranen en lampen benadrukken de stoere industriële look. 
  • De tweede pijler van de industriële vormgeving: beton – glad en zonder voegen op vloeren en wanden. Meubels en woonaccessoires met betonnen componenten maken de stijl compleet. Minimalistisch alternatief voor de muren, waar nodig: baksteen puur en onbepleisterd. 
  • Hout is de perfecte combinatie met beton en metaal. Het past het best onbehandeld of met een maximum aan witte kalk. Het brengt natuurlijke kleur en warmte in de kamer. Als vloerbedekking in de vorm van ruwe planken is hout een gezelliger alternatief voor beton. Bij meubels in vintage-stijl werkt het perfect in een mix van materialen.

Vintage meubels in de keuken: de mix maakt het verschil

Typisch: bakstenen muur en retro leren fauteuil.
Royale fauteuil voor ruwe bakstenen muur. De zichtbare toevoerleiding zorgt voor koele industriële charme – de houten vloer voor warmte.

Retro, recycling, vintage: met de juiste meubels maak je de industrial style van jouw keuken compleet. Ook hier werkt niets zonder de combinatie van hout, beton en metaal. Als je veel plaats hebt, is een sterk massief houten blad dat met grove bouten aan een robuust metalen frame is vastgeschroefd, de perfecte eettafel. 

Een retro bank of een royale fauteuil – authentiek met kunstleer – zijn niet alleen zeer comfortabel als zitmeubel. Ze maken ook indruk door hun onconventionele toepassing. Filigraan meubilair in een mix van materialen past ook in beperkte ruimten. 

Planken van hout of glas op een smal metalen frame vervangen hangkasten. 

Stoelen in industrieel design met leren zitvlak op een ijzeren frame completeren zelfs de kleinste eethoek. 

Geen meubels in de strikte zin, maar perfect passende interieurobjecten: geheel of gedeeltelijk beglaasde metalen schuifdeuren in industriële stijl met zichtbare schuifgeleiders. Met leidingen en ventilatiebuizen als opbouwinstallatie wordt functie een designelement. 

Je pleegt zeker geen stijlbreuk als je ook voor de mengkraan een minimalistisch design kiest.

Light up your life: de verlichting maakt het verschil

Speelse industriële charme: hanglampen in een cluster
De zichtbare lampen zijn typisch voor dit design. In een grote keuken komt deze cluster van koperkleurige hanglampen bijzonder goed tot zijn recht.

Lampen in industriële stijl passen niet alleen esthetisch perfect bij het design. Ook functioneel zijn ze overtuigend. Ruimten kunnen er op een gerichte en zeer functionele manier mee worden verlicht. De "naakte" lampen zijn typisch. De look doet denken aan de goede oude gloeilamp. Voor licht zorgen moderne leds. 

  • Kooilampen komen oorspronkelijk uit ruigere werkomgevingen. De interieurvarianten passen perfect in een minimalistische kamer. Er zijn hanglampen, wandlampen en plafondlampen met het typische beschermrooster. Zet accenten met gekleurde gepoedercoate draadstructuren.  
  • Grote fabriekshanglampen komen bijzonder goed tot hun recht boven royale eettafels. De halfronde lampenkappen glanzen aan de binnenkant van messing of koper. Aan de buitenkant hebben ze een antieke afwerking of zijn ze effen zwart. Bij zeer hoogwaardige, handgemaakte modellen changeren de oppervlakken tussen koperrood en kopergroen. Typisch voor de plafondbevestiging zijn pendelbuizen, kettingen of gedraaide textielkabels.  

  • Fijne schaarlampen zijn ideaal voor het verlichten van werkoppervlakken. Zij zijn zijdelings en verticaal draaibaar en kunnen worden uitgetrokken. Bijzonder eigenzinnig: een kap van gepatineerd koper of ijzer.
  • Schijnwerperlampen waren oorspronkelijk niet bedoeld voor industrieel gebruik. Sinds de eerste voormalige fabriekshallen werden omgebouwd tot locations voor kunstenaars, zijn ze uit lofts niet meer weg te denken.

Ook voor lampen geldt: hoe groter, hoe effectiever. Dit lukt echter alleen als er voldoende ruimte is. Kies in een kleine keuken liever niet voor lampen van groot formaat in industrial style.

Keukendesign tussen loft en kookatelier

Fabriekscharme in de keuken

Industriële stijl is ook in de keuken een designstatement dat overtuigt. Onderstreep het interieurstatement met vintage meubels van bijpassende materialen en hoogwaardige lampen in industriële stijl.

Vaak gestelde vragen over industrial style in de keuken

Kan ik ook een kleine keuken in industrial style inrichten?

Op moderne wijze geïnterpreteerd, past dit design ook heel goed in een keuken die niet de architectonische eisen van een loft heeft.

Welke materialen passen goed bij de industrial style?

In ieder geval beton, metaal en hout. Glas en baksteen onderstrepen ook het loftkarakter.

Met welke meubels kan ik mijn keuken in industrial design inrichten?

Dit design vertrouwt ook voor meubilair op een mix van materialen: massief hout, beton of glas met metalen frames. Ruwe bouten en klinknagels en (kunst)leer op zitmeubelen zijn een must.

Waarmee moet ik rekening houden als ik meubels kies?

Hoe royaler, hoe beter – als u de ruimte hebt. Als je een kleinere keuken hebt, ga dan voor fijne meubels.

Welke lampen zijn typisch voor de industriële stijl?

Kooilampen, fabriekshanglampen, schaarlampen en lampen in schijnwerperstijl passen perfect. Typisch: de naakte peertjes.

Hoogste functionaliteit voor de keuken passend bij de industrial style

Je houdt van de ruwe industrial style voor jouw droomkeuken? Voor een harmonieus design dat aan hoge technische eisen voldoet, biedt hansgrohe een ruime keuze aan moderne keukenmengkranen. De ergonomische omschakeling tussen twee straalsoorten en de individuele ComfortZone hoogte passen bij het werkkarakter van de industriële keuken. Het design, dat gericht is op flexibel werken, vindt volmaakt bedieningscomfort in de mengkranen met uittrekfunctie en sBox.

Industriële stijl op een harmonieuze manier met materialen van hansgrohe combineren

Combineer onze keukenmengkranen met de puristische hansgrohe spoelbakken voor een stijlvolle look. Kies uit een modern design in roestvrij staal of natuurlijk graniet van het materiaal SilicaTec. Beide varianten zetten functionele accenten in een keuken met een industrieel design. Hoogwaardig, glanzend roestvrij staal volgt het technische thema, en de robuuste granieten spoelbakken passen perfect bij de trendy materialen. Bovendien is er voor de spoelbakkraan een ruime keuze aan kleurnuances verkrijgbaar om de trend compleet te maken. Metallic tinten en matte kleuren zoals Brushed Black Chrome, mat zwart en roestvrij staal afwerking laten de keukenmengkraan visueel met het industriële design versmelten.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt