Licht-design voor elke gelegenheid

Keukenverlichting: zo zorg je voor individueel licht

Ken je dit: op het kookeiland zorgt de mooie hanglamp voor veel licht en heb je een mooi overzicht. Maar als je je omdraait om de groenten te snijden, werp je een schaduw direct op de snijplank – en je ziet maar half zoveel. Het is duidelijk: het is tijd voor goed doordacht verlichtingsconcept! Wij geven je waardevolle tips en ideeën voor jouw keukenverlichting die functie met stijl combineert.

Keukeneiland met hanglampen
De twee hanglampen boven het werkblad dompelen de keuken in een aangenaam licht dat uitnodigt om gezellig te blijven hangen in de

De basisprincipes voor keukenverlichting: wat is belangrijk?

Zwarte keuken met directe en indirecte verlichting
De designverlichting van het werkblad en de indirecte verlichting van de onderkasten creëren een warme en gezellige lichtsfeer.

Of het nu gaat om een kooknis of een woonkeuken: het kookgedeelte dient altijd meerdere doelen. ‘s Morgens drinken we hier onze koffie, 's avonds bereiden we een heerlijke maaltijd en in het weekend verzamelen vrienden en familie zich rond de eettafel. Van helder en gericht licht voor het fileren van vis tot warm, gedimd licht voor een spelletjesavond met een glaasje wijn: met onze tips kun je optimale verlichtingsscenario's creëren.

  • Basisverlichting: Een grote plafondlamp met brede lichtspreiding werpt aangenaam licht voor alledaagse taken.
  • Focuslicht: Om bij het koken en bereiden van de maaltijden een goed overzicht te hebben, zijn LED-spots boven het werkblad of zeer laag hangende hanglampen met een kleine lichtspreiding nuttig.
  • Accenten voor bijzondere momenten: De mooie staande lamp voor diffuus licht naast de gezellige fauteuil in de woonkeuken of gekleurde spots verzonken in het plafond of in de keukenkastjes creëren een bijzondere sfeer.

Voordat je beslist over jouw keukenverlichting, moet je elk mogelijk scenario doordenken en bekijken op welke plaatsen jij en jouw gasten de meeste tijd zullen doorbrengen

Houd bij de planning ook rekening met mogelijke schaduwen. Op die manier kun je stap voor stap bepalen voor welke hotspots individuele verlichting nodig is. 

Alle lichtbronnen moeten ook onafhankelijk van elkaar kunnen worden in- en uitgeschakeld. Dimbare lampen vormen een bijzonder hoogtepunt door hun variabele gebruik.

Ideeën voor het juiste keukenlicht

Keuken in zwart en wit met hanglampen
De zwarte hanglampen passen perfect in het ontwerp van de ruimte.

Welke lamp is geschikt voor welke stemming en situatie? Hier geven wij je ideeën voor de keukenverlichting.

Het unieke stuk

Een grote design plafondlamp boven het kookeiland of de royale eettafel is een absoluut statement. Kies uit het ruime aanbod van bijzondere vormen en materialen: wat dacht je van een plafondlamp van draad die licht als een wolk boven de tafel zweeft? Of grote kubusvormige lampen in spannende kleuren? Jouw persoonlijke smaak beslist!

Functioneel systeem

Minimalistisch onopvallend zijn railsystemen in mat zwart. De lampen kunnen individueel worden geplaatst en naar behoefte worden verplaatst. Een heel flexibele en elegante oplossing voor het centrale kookeiland!

Slimme ledtechnologie

Moderne onderbouwverlichting met ledtechnologie wordt onder de bovenkasten of wandboards gemonteerd. Indien nodig zorgen de onopvallende lampen voor doelgericht licht op het werkblad. ‘s Avonds kunnen ze echter ook een warm, indirect licht oproepen voor een gezellige sfeer.

Hanglampen als spannende highlights

Kies voor één enkele hanglamp die laag boven het kookeiland wordt opgehangen aan een lange stoffen kabel. Of wat dacht je van een hanglamp met meerdere lichtpunten die over de gehele breedte van het werkblad een prachtig licht geeft? Deze lampen zijn er in bijna alle kleuren, vormen en materialen.

Kroonluchter 

De kristallen kroonluchter is nog steeds een statement en past in een exclusieve woonstijl. Er zijn klassieke uitvoeringen, maar ook moderne interpretaties die perfect in functionele designs passen.

Creëer sfeer met de juiste keukenverlichting

Met een goed doordacht verlichtingsconcept breng je het licht precies daar naartoe waar het nodig is. Het maakt niet uit of de gekozen lampen qua design en proportie goed bij elkaar passen of juist interessante contrasten creëren – met de juiste keukenverlichting creëer je een aangename sfeer.

Vaak gestelde vragen over de keukenverlichting

Waarmee moet ik bij de planning van het lichtconcept rekening houden?

Werken, eten, ontspannen: elke activiteit vereist een andere soort keukenverlichting. Let bij het kiezen van lampen en locaties op mogelijke schaduwen.

Welke zones spelen een rol in mijn verlichtingsconcept?

Bedenk waar u de maatlijden wilt bereiden, wilt dineren of gezellig wilt vertoeven. Typische zones die moeten worden verlicht zijn het werkblad, het kookeiland en de eettafel.

Welke soorten licht zijn er?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen direct en indirect licht en tussen warm en koud licht. Terwijl koud, direct licht geschikt is voor geconcentreerd werk, schept warm en indirect licht een ontspannen sfeer.

Hoe creëer ik een gezellige lichtsfeer?

Warme lampen met een brede spreiding zorgen voor behaaglijk licht. Interessant zijn laag hangende hanglampen boven het kookeiland en indirecte verlichting op of onder kasten.

Welke soorten lampen zijn er?

Hanglampen hebben één of meer lichtpunten en zijn individueel in hoogte verstelbaar. Er zijn ook klassieke plafondlampen en functionele railsystemen. Indirect licht wordt geleverd door ledlampen als onderbouwverlichting. Kroonluchters passen bij een exclusieve ambiance.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt