Moderne trend met historische wortels

Open keuken: cultobject voor een moderne levensstijl

De actuele trend is een vloeiende architectuur, waarin wonen, koken en genieten samenvloeien. De open keuken is uitnodigend voor iedereen die geniet van het gezellig samen bereiden van lekkere gerechten. Mooie materialen, kwaliteit van de keukenproducten en design creëren een harmonieuze verbinding met het eet- en woongedeelte en waarderen jouw huis op.

Eetplek in de open keuken met trap naar boven.
Vloeiende overgangen tussen wonen, koken en eten: verbindende materialen en kleuren laten grenzen in elkaar overlopen. (©Leicht Küchen AG, www.leicht.com)

Eigen designaccenten in de open keuken zetten

De keuken wordt het middelpunt van het wonen en opent zich steeds verder. Passend bij de kooktrend is hij niet langer een afgesloten kombuis, maar een uitnodigende plek voor het hele gezin en de gasten. Op die manier verandert de keuken in een open zone, van waaruit men elkaar kan blijven zien en gesprekken kunnen worden voortgezet. Koken en tegelijkertijd een televisieprogramma in het woongedeelte volgen? Misschien droom je er ook van, hoe comfortabel slechts een paar stappen tussen keuken, eten en het gezellige zitgedeelte zouden zijn?

Afgestemde materialen creëren een harmonieus ensemble

De open keuken voegt zich harmonieus in het woongedeelte, als afgestemde materialen de zones optisch met elkaar verbinden. Onverminderd populair zijn hout en natuurlijke materialen, die van de keukenmeubels en werkbladen via de vloer doorlopen tot in het woonvertrek. Ook laminaat en trendy tegels met houtdecor slaan hier optisch gezien een brug. Speciaal geselecteerde details zoals tapijten zorgen in vele gevallen voor vloeiende overgangen. Een doorlopende kleurgeving en charmant licht ondersteunen hierbij het vormgevingsconcept. Ook designlampen met ‘huiselijke’ uitstraling boven de eettafel of de ontbijtbar laten de zones optisch in elkaar overlopen. Gezellige zitjes kunnen de bar aanvullen om ook gasten te ontvangen. In deze uitnodigende ambiance van koken en wonen wordt de prominente spoelbakkraan een eyecatcher. De kostbare keukenhulp zorgt voor een individueel designaccent.

Keukenwerkplek, maximaal flexibel

Pluspunt kookeiland: van alle kanten goed bereikbaar en dankzij zitgelegenheid aan een zijde tegelijkertijd communicatief.

Open keuken met vrijstaand kookeiland.

De open keuken met eiland als uitdaging voor creatief design

Licht kookeiland met dubbele spoelbak
Open keuken met lichte fronten en donkere spoelbak. Een gekleurde design koelkast geeft de keuken bovendien een elegante uitstraling. Niet te overtreffen: het uitzicht.

Als integraal onderdeel van de woonomgeving moet jouw keuken met zijn opvallende design in het oog springen en toch harmonieus opgaan in de leefruimte. Voordat je een concreet designconcept voor de keuken ontwikkelt, moeten de volgende basisvragen worden bekeken:

  • Wat zijn de materialen en vormen van mijn woninginrichting?
  • Pas ik de vormgeving van mijn keuken aan het interieur aan of wil ik juist een visueel contrast vormen?
  • Geef ik de voorkeur aan een open keuken met kookeiland of aan een eiland zonder kookgelegenheid?


Spelen met materiaalcombinaties

Overheerst hout bij de meubels in de woonkamer? In dit geval maakt een keuken met een houten front een harmonieuze indruk. Om een verouderde look te vermijden, kun je spelen met ongewone materiaalcombinaties. 

Roestvrij staal geeft hout een moderne touch. Een oppervlak met geborsteld metaal ziet er bijzonder stijlvol uit. 

Door natuursteen en lak in een krachtige kleur te combineren creëer je een look die even ongewoon als aantrekkelijk is.

Rondingen, cirkels en andere organische vormen zijn een designelement in uw huis? In dat geval is het raadzaam een werkblad met een ronde contour te kiezen. Op maat gemaakte keukenkasten met ronde vormen zien er bijzonder origineel uit.

Contrasten als visueel contrapunt

Als u het woon- en keukengedeelte visueel duidelijk wilt scheiden, kun je spelen met contrasten. Het materiaal van het grote oppervlak van de keukenfronten is hier het doorslaggevende element. 

Stijlvolle houtnerven in een ongewone tint, bijvoorbeeld blauw, zwart of rood, kunnen een duidelijk accent zetten. 

Wit daarentegen is de kleur die een ideale achtergrond vormt voor ongewone accessoires. Hier komen de regenboogkleuren van slimme lampen net zo goed tot hun recht als ongewone designlampen of kunstobjecten. 

Heb je er ooit al eens aan gedacht een sculptuur duidelijk zichtbaar in je keuken te plaatsen? Koperen potten en pannen in speelse designs hebben daarentegen een klassieke uitstraling. Geef jouw keuken een natuurlijke touch met een extra grote kamerplant.

Het kookeiland: favoriet element voor designliefhebbers

Een open keuken met een eiland biedt ontelbare vormgevingsmogelijkheden en zorgt voor een gevoel van ruimte. Als u over voldoende ruimte beschikt, kunt u een kookeiland inrichten als gezellig middelpunt van de keuken, waar u meteen van de vers bereide maaltijd kunt genieten. 

Een afzuigkap boven het eiland zorgt voor frisse lucht. Bij de keuze moet je echter rekening houden met het geluidsniveau. Alternatief kunt u kiezen voor een nieuwe inductiekookplaat met geïntegreerde afzuigkap.

Een eiland met een spoelbak in de buurt van de vaatwasser is praktisch. Opruimen na een gezellig avondje wordt daardoor makkelijker. Met voldoende beenruimte kan het keukeneiland zelfs dienen als ruimtebesparend alternatief voor de eettafel. Als oppervlak kunt u kiezen voor natuursteen of roestvrij staal.

Moderne techniek voor maximaal comfort

Alleen een oven, magnetron, vaatwasser en koelkast? De keukens van vandaag bieden veel meer dan de standaarduitrusting van vroeger. Een oven met sous-vide functie maakt vacuümverpakt koken bij lage temperaturen mogelijk. Een stoomoven bewaart belangrijke voedingsstoffen.

Magnetron en oven gecombineerd in een toestel bespaart ruimte. Slimme ovens en kookplaten kunnen elke cake en elke rosbief perfect bereiden. Je kunt het kookproces via het internet regelen, waar je je ook bevindt.

Moderne vaatwassers waarvan de onderste lade omhoog kan worden geschoven, zijn ook bijzonder handig. Dit maakt het in- en uitladen gemakkelijker. Dankzij de verbeterde technologie zijn ook de dagen dat je kostbare glazen met de hand moest afwassen, voorbij. 

Kokend water of mineraalwater uit de kraan kun je tegenwoordig ook in een open keuken met eiland of kookeiland laten installeren. Dit garandeert puur minimalisme zonder extra apparatuur of opslagruimte voor flessen. 

Voor wijnliefhebbers is een speciale wijnkoelkast een goed idee. Connoisseurs zweren bij zo'n toestel, dat je nu ook intelligent kunt koppelen. Met je smartphone kunt je de temperatuur op elk moment regelen en controleren.

Keukens voor semi-professionals en ambitieuze hobbykoks.
Heel eenvoudig van straalsoort wisselen op de uittrekbare vuistdouche uit de serie M 71: het draaibereik maakt hem zo flexibel. Zowel aan het verhoogde werkblad als aan de eilandoplossing in de open keuken.

Intelligente functies voor individuele wensen

Wil je ook een open keuken die qua vormgeving perfect bij jouw woonstijl past? Natuurlijk, want je blik valt vanaf de bank en eettafel ongetwijfeld meerdere keren per dag op de keukentechniek bestaande uit mengkranen, spoelbak en apparaten. Voor de open inrichtingstrend biedt hansgrohe u een selectie van net zo esthetische als uiterst functionele keukenmengkranen en spoelbakken. Zo kunnen technisch raffinement en intieme huiselijkheid helemaal volgens uw smaak en harmonieus met elkaar worden verbonden. Want de keukenproducten uit het Zwarte Woud scoren met functionaliteit, ergonomie en hoogwaardig design.

Voor welke hansgrohe oplossing u ook kiest: aan het aanrecht geniet u met het grote draaibereik van de keukenmengkranen van een persoonlijke ComfortZone. Nog meer flexibiliteit wint u met een beproefd bedieningsconcept in de keuken: de uittrekbare vuistdouche. De innovatieve Select-technologie biedt u de mogelijkheid om water bijna terloops met één druk op de knop aan- en uit te zetten (ook bij een eilandoplossing). Of u kiest voor een vrij positioneerbare waterbediening. Deze bedieningsmogelijkheid vanaf verschillende zijden zorgt eveneens voor comfort op de werkplek in de open keuken.

Vaak gestelde vragen over een open keuken met eiland

Welke materiaalcombinaties zijn een designstatement in een open keuken?

Hout en geborsteld roestvrij staal of natuursteen met lak in gedurfde kleuren vormen een geslaagd visueel contrapunt.

Hoe laat ik mijn Italiaanse designlampen het best tot hun recht komen?

Een wit eiland of witte keukenfronten vormen de perfecte achtergrond voor opvallende lampen of andere accessoires.

Ik wil een open keuken met een kookeiland, maar de afzuigkap in het midden van de ruimte stoort me. Is hier een oplossing voor?

Een inductiekookplaat met geïntegreerde afzuigkap maakt een grote kap overbodig.

Ik hou van sous-vide koken, maar het apparaat domineert mijn werkblad te zeer. Wat kan ik doen?

Ondertussen bestaan er ovens met geïntegreerde sous-vide functie.

Mijn partner is een wijnkenner. Hoe kan ik hem tevredenstellen?

Met een slimme wijnkoelkast kun je de temperatuur van om het even waar met uw smartphone regelen.

Open keuken met eiland als plek voor happy hours

Een open keuken biedt enorm veel speelruimte bij het design. Het is belangrijk de keuken bewust te ontwerpen als een harmonieus geheel of als een contrastrijk contrapunt met de rest van de inrichting. Een kookeiland of een eiland met een spoelbak geven een gevoel van ruimte en kunnen een eettafel vervangen. Slimme keukenapparatuur biedt maximaal comfort door perfecte bediening via de smartphone.

Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt