Droom je van een nieuwe hoogwaardige keuken? De juiste planning is de eerste stap om je droom werkelijkheid te laten worden. Met onze leidraad kun je keukendesign aanpakken als een professional.
Kook je veel en met plezier? Heb je vaak gasten of een grote familie? Of wil je vooral een designstatement maken? De antwoorden op deze vragen vormen het kader voor je vormgeving.
De volgende stap is het opmeten van de ruimte. Maak je geen zorgen: je hoeft niet tot op de millimeter nauwkeurig te zijn. Een keukenexpert zal graag de juiste maten opnemen.
Aan de hand van de maten kun je de vorm bepalen: kies je voor een keukenblok of is er genoeg ruimte voor een nieuw design in een L- of U-vorm? De L-vormige keuken beslaat een hoek van de ruimte en kan worden aangevuld met een eiland. In een U-vormige keuken steekt de derde zijde uit in de ruimte en kan als bar dienen.
Voordat je nadenkt over de kosten van een keuken, moet je je prioriteiten bepalen. De volgende vragen kunnen daarbij helpen:
Hoeveel de nieuwe keuken zal kosten, hangt af van de gewenste apparatuur en de noodzakelijke werkzaamheden. Daarom moet je rekening houden met de volgende mogelijke kosten voordat je een moderne keuken koopt:
Bij de planning van je nieuwe keuken zul je snel de verschillende kostenfactoren opmerken. Valt de keuze meer op de goedkope decorfronten of op het edele massieve hout? Moeten het eenvoudige keukenapparaten zijn of misschien de duurdere met veel slimme functies? Hoe groot je budget ook is, het is belangrijk dat je enige speelruimte laat. De ervaring leert dat zich tijdens de uitvoering onverwachte uitgaven voordoen.
Welke stijl verkies je? De industriële look met veel roestvrij staal en greeploze fronten is ideaal als je van rechte lijnen en gereduceerde vormen houdt. Hou je van hout en sta je dicht bij de natuur? In dit geval sla je de spijker op z'n kop met de landhuisstijl.
Voldoende opbergruimte is een belangrijk thema in het moderne keukendesign. De regel is: hoe meer, hoe beter. Plan daarom zoveel mogelijk kasten in en denk ook aan slimme oplossingen, zoals magnetische messenhouders, om de muren efficiënt te gebruiken. Uittrekelementen in onderkasten bijvoorbeeld voorkomen dat je je vaak moet bukken.
Ook hier is het raadzaam om wat speelruimte te laten. Je wilt je ruimte niet helemaal vullen met kastfronten. Als je veel onderkasten plaatst, kunnen zwevende wandrekken voor een mooi contrast zorgen.
Nu weet je in welke stappen je het ontwerp kunt plannen en met welke mogelijke kosten je voor je nieuwe keuken rekening moet houden. Dan lees je hierna waar je in het bijzonder op moet letten.
Smaken veranderen. Een felle kleur als designstatement is dus alleen aan te raden als je er absoluut zeker van bent. Wit is een klassieke optie. Deze neutrale kleur kan altijd prachtig worden gecombineerd met kleurrijke accessoires. Dit geldt ook voor grijs- en beigetinten, die meestal de tand des tijds met bravoure doorstaan.
Naast de kleur speelt ook het oppervlak een rol. Hoogglans overtuigt op esthetisch vlak en geeft interessante effecten wanneer de reflecterende oppervlakken lichtstralen weerkaatsen. Je ziet er ook wel elke vingerafdruk op. Matte oppervlakken zijn hier minder gevoelig voor.
Het concept van de werkdriehoek is enigszins achterhaald, aangezien moderne, hoogwaardige keukens veel meer hebben dan de vroegere drie zones van koelkast, spoelbak en fornuis. Tegenwoordig is het raadzaam om ook te denken aan de magnetron, een extra oven of een stoomoven op ooghoogte of een grill.
De werkdriehoek vormt echter nog steeds een goede basis voor de positionering van de apparaten. De afstand tussen de koelkast, de spoelbak en het fornuis bedraagt idealiter ongeveer 1,5 meter. De omtrek van de gehele driehoek bedraagt het best niet meer dan 7 meter. Idealiter plaats je de fontein en de vaatwasser dicht bij elkaar. Dit maakt het laden gemakkelijker.
Vooral in gecombineerde woonruimten is een middeneiland een goed idee, omdat het tegelijkertijd als ruimtedeler en als bar kan dienen. Vergeet de afzuigkap en de nodige leidingen niet als je je fornuis in het eiland wilt installeren.
Het is ook belangrijk om de vaatwasser en de spoelbak in de buurt van de wateraansluitingen te plaatsen: hoe korter de leidingen, hoe kleiner het risico op lekkage.
De fontein moet groot genoeg zijn, zodat je gemakkelijk potten en bakplaten kunt schoonmaken. Mengkranen zijn een belangrijk onderdeel van het keukendesign. Keukenmengkranen met uittrekfunctie zijn bijzonder praktisch. Hiermee kun je grote vormen net zo gemakkelijk schoonmaken als de spoelbak zelf.
Voor het werkblad geldt dezelfde regel als voor de opbergruimte: beter te veel dan te weinig. Zelfs als je alleen woont of in een huishouden met twee personen, is een groot werkblad goud waard als je bezoek krijgt. Het maakt het niet alleen gemakkelijker om samen te koken, het biedt ook voldoende ruimte voor vuile vaat en glazen.
Een enorm belangrijk detail is een goed doordachte verlichting. Naast lampen onder de wandkasten of rekken heb je strategisch geplaatste plafondverlichting nodig om donkere hoeken te verlichten.
Onze leidraad brengt je een stuk dichter bij je nieuwe droomkeuken. Het gebruik, de afmetingen, je wensen en je budget vormen de basis. Daarna kun je overgaan tot het plaatsen van de apparatuur en het kiezen van kleuren, design en mengkranen. Zorg ook voor voldoende verlichting, opbergruimte en werkoppervlak. Zo zul je lang plezier hebben van je nieuwe keuken.
Voordat je tot details overgaat, moet je nadenken over het precieze gebruik van de keuken en dat noteren. Kook je veel of bestel je liever? Heb je vaak gasten?
Het verwijst naar de afstand tussen het fornuis, de koelkast en de spoelbak. Om ergonomische redenen moeten ze ongeveer 1,5 meter uit elkaar staan.
Je kunt neutrale kleuren, zoals wit of grijstinten, altijd combineren met accessoires. Felle kleuren kies je het best alleen als je er absoluut zeker van bent.
Een eiland kan plaats bieden aan het fornuis en de spoelbak en tegelijk als bar en ruimtedeler fungeren – ideaal voor grote, hoogwaardige woonkeukens.
Hoe meer, hoe beter: met een groot werkblad kun je voor jezelf en je gasten koken zonder ruimte te verliezen.