'Tiny' badkamer inrichten

Tips voor het inrichten van een kleine badkamer

Wonen in een Tiny house is de droom van veel Nederlanders, is lekker praktisch en kan daarbij ook duurzaam zijn. Wil jij net als Marjolein in het klein jouw Tiny House inrichten met een fijne badkamer erbij? Hier lees je slimme ideeën, zodat je de beperkte ruimte optimaal kunt benutten. 

Inloopdouche, planchet aan de muur
'tiny' badkamer optimaal ontworpen en ingericht: barrièrevrije inloopdouche, opbergruimte onder de fontein en aan de muur.

Een 'tiny' badkamer vormgeven met beproefde ideeën en innovatieve oplossingen

Of het nu gaat om een kleine badkamer in een grotere woning of een badkamer in je tiny hous die je zo efficiënt mogelijk wilt indelen, voordat je de details invult, moeten de volgende basisvragen worden bekeken:

  • Heb je per se een bad nodig?
  • Hoeveel opbergruimte heb je nodig?
  • Aan welke materialen geef je de voorkeur?

Ontdek spannende ideeën voor het inrichten van jouw kleine badkamer – functioneel, praktisch en comfortabel.

Zo heeft Tiny House-pionier Marjolein haar keuken en badkamer ingericht

Kleine badkamer inrichten en tegelijkertijd grootsheid realiseren

Bij het ontwerpen van een kleine badkamer voor jouw kleine woning of tiny house is aan te raden om wat visuele trucjes te onthouden. Open, aaneengesloten ruimten lijken veel groter dan onderverdeelde ruimten. Concreet betekent dit: gebruik dezelfde tegels op de vloer en de muren. Hierdoor ontstaat een eenheid die de indruk van ruimte creëert.

Badkamerideeën voor de tiny badkamer – spelen met licht

Lichte kleuren doen elke ruimte onmiddellijk groter lijken. Het is raadzaam om in een kleine badkamer slechts spaarzaam gebruik te maken van donkere tinten, bijvoorbeeld in de accessoires. Spiegels laten een kleine badkamer nog groter lijken. Bekijk of je misschien naast een spiegelkast nog meer spiegeloppervlakken in jouw badkamer kunt creëren.

Zorg bovendien voor een optimale verlichting in jouw tiny badkamer. Daglicht is ideaal. Je kunt een badkamer zonder ramen lichter maken met kunstlicht dat een daglichtspectrum biedt. In een kleine badkamer zijn plafondspots die geen plaats wegnemen een goede keuze.

Slimme lampen kun je met je smartphone naar behoefte bedienen, zodat je naast daglicht ook alle kleuren van de regenboog in jouw badkamer kunt laten stralen. Uit onderzoek is gebleken dat we 's morgens de voorkeur geven aan een eerder koele lichttint, terwijl 's avonds warmere lichtkleuren gewenst zijn.

Bad of douche?

Regelmatig in bad gaan  hoort er voor jou gewoon bij? In dit geval zijn zogenaamde ruimtebesparende baden een goede keuze. Zij houden rekening met de natuurlijke vorm van het lichaam en winnen zo belangrijke vierkante meters. 

Als je zonder bad kunt: een inloopdouche met glazen wanden past in elke kleine badkamer en heeft het voordeel dat jouw badkamer barrièrevrij wordt.

Vloerverwarming is ook een goed idee in een tiny badkamer en kan bij de renovatie van een badkamer vaak gemakkelijk worden geïnstalleerd. Als dit niet mogelijk is, kies dan voor een smalle handdoekradiator die tegelijkertijd als handdoekrek dient.

Comfort en functie gecombineerd met gezelligheid in een kleine badkamer

Wanneer je een badkamer in een Tiny House ontwerpt, tellen de materialen die je gebruikt dubbel. Luxe tegels, bij voorkeur in grote formaten, zorgen automatisch voor een hoogwaardige uitstraling. Heb je een barrièrevrije badkamer nodig? Kies in dat geval voor antisliptegels met een gestructureerd oppervlak kiezen.

De combinatie van natuurlijke materialen creëert een warm effect. De nerven van hout samen met natuursteen zoals marmer maken een indruk die zowel luxueus als gezellig is. Hout kun je zowel op de vloer als op de wanden toepassen.

Een kast onder de fontein en een spiegelkast behoren in een kleine badkamer tot die ideeën die zich al vele malen hebben bewezen. Opbergruimte kan ook worden gecreëerd door wandoppervlakken vakkundig te ontwerpen. Een in de muur ingelaten rek, ingebouwde kasten en een kast onder een schuin dak kunnen de beschikbare ruimte enorm vergroten. 

Orde is heel belangrijk in een kleine badkamer. Elk rondslingerend voorwerp wekt de indruk van gebrek aan ruimte. Laat je op dit punt ook inspireren door ons artikel over opruimen in de badkamer!

Opbergruimte voor de wand, eenvoudig en met stijl
Het flexibele opbergsysteem WallStoris biedt niet alleen praktische opbergruimte in een kleine badkamer, het kan ook individueel en eenvoudig aan elke wand worden bevestigd.

Een kleine badkamer ontwerpen met een bewustzijn voor de wetten van de perceptie

Naast ideeën vereist het ontwerpen van een kleine badkamer ook kennis van de basisprincipes van de menselijke waarneming. Lichte kleuren, spiegels en samenhangende oppervlakken doen een badkamer met beperkte ruimte onmiddellijk groter lijken. Optimale verlichting, idealiter met slimme lampen, hoogwaardige materialen en de vakkundige integratie van opbergruimte zijn nog meer factoren in een kleine, inspirerende badkamer.

Vaak gestelde vragen over ideeën voor een kleine badkamer

Kan ik mijn badkamer in het zwart inrichten?

Lichte tinten zijn aan te bevelen voor een kleine badkamer omdat ze de ruimte groter doen lijken. Je kunt zwart gebruiken voor de mengkranen en de accessoires, bijvoorbeeld de handdoeken.

Wat is de beste manier om mijn badkamer te verlichten?

In een kleine badkamer zijn plafondspots de ideale oplossing. Kies voor ledlampen die natuurlijk daglicht verspreiden.

Welke radiator kies ik als mijn badkamer geen vloerverwarming heeft?

Een smalle handdoekradiator neemt weinig plaats in en doet tevens dienst als handdoekrek.

Moet ik het in een kleine badkamer zonder bad stellen?

Kies voor een ruimtebesparende model waarvan de vorm is afgestemd op het menselijk silhouet.

Ik geef de voorkeur aan natuurlijk materiaal van hoogwaardige kwaliteit. Wat gebruik ik in een kleine badkamer?

De combinatie van houtnerven en de natuurlijke structuur van stenen haalt kwaliteit en luxe in jouw kleine badkamer.
Altijd goed advies

Kranen en douches van hansgrohe kopen in de buurt